Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Dag 13 - 8-11 - Aswan: Philae & Caïro:Oud Caïro PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Bjorn Koopmans   
dinsdag, 09 november 2010 15:04

De dag begint ook vandaag weer erg vroeg; hoewel vandaag nog vroeger dan gepland. De bedoeling is om 5u00 op te staan en de koffers om 5u15 buiten de deur te zetten zodat die verzameld kunnen worden. Maar omdat 15 minuten uiteraard veel te weinig tijd is voor 2 man om te douchen, aan te kleden en in te pakken, besluiten mijn kamergenoot en ik om om 4u30 op te staan. Uiteindelijk wordt het 4u15, omdat mijn kamergenoot zich in de tijd vergist had. Het begin van een hele lange dag. Terwijl ik dit typ (in het hotel in Cairo) is het 23u35 en een heel raar idee dag we vanmorgen nog in Aboe Simbel waren.

Door de tijdsverwarring hebben we ruim de tijd om een uitgebreid ontbijt te nemen. Dat is maar goed ook, want tijd voor een lunch is er niet. Het ontschepen verloopt vlotjes, maar de bus naar het vliegveld laat lang op zich wachten. Gelukkig zijn we wel op tijd. Het vliegveld heeft maar één gate, dus dat is makkelijk. Om 7u36 vertrekt het vliegtuig: keurig op tijd. De vlucht zou 3 kwartier duren, maar na een kwartier zetten we de daling al in, dus komen we ruim 10 minuten te vroeg aan. De kortste vlucht die ik ooit gemaakt heb!

Deze stop in Aswan was noodzakelijk, omdat we geen vlucht konden krijgen die ons direct naar Cairo zou brengen. Het gaf ons echter wel de gelegenheid om weer even iets van Aswan te zien. Een bus brengt ons eerst naar een schijnbaar verlaten steengroeve, waar een onvoltooid farao-beeld zou moeten liggen (niet te verwarren met de beroemde onvoltooide obelisk). Maar als zelf de man die op het terrein woon en werkt het niet weet te vinden, zakt de moed gauw in de schoenen. Toch weten we het uiteindelijk te vinden. Een ca. 6 meter hoog beeld van een farao in Osirisvorm ligt onder grondniveau op ons te wachten. De contouren van het lichaam zijn goed zichtbaar, maar het beeld is duidelijk nooit afgemaakt. Er is wat discussie over de vraag welke farao dit moet voorstellen. De reisleiding concludeert Amenhotep III maar in elk geval 18e dynastie. Zelf was ik er direct van overtuigd dat dit een Nubische koning uit de 25e dynastie voorstelt. Onze Egyptische gids Mohammed is het daar roerend mee eens. Hoe dan ook leuk om dit beeld te zien, want het bestaan ervan is maar bij heel weinig mensen bekend.

Hierna stappen we weer in de bus en rijden door naar de toegangspoort voor het eiland Philae. Eenmaal op het eiland aangekomen om een uur of 9u30, drinken we eerst wat bij de 'colatempel' (die een enorme sortering koffie blijkt te hebben en zelfs vers geperste lemonjuice). Ik trek daarna mijn eigen plan en doe iets unieks! Hoewel Philae een prachtige tempel bied, besluit ik die niet te gaan bekijken! Ik heb dit eiland al vaak en uitgebreid gezien. Bovendien heb ik behoefte aan wat eten, rust en zon. Dus vind ik een muurtje in de zon, achter de tempel, en ga hier tegenaan zitten. Eerder in de bus deelde Mohammed zakjes met Soedanese pinda's uit aan iedereen. Een ontzettend lekkere variant die in Egypte alleen hier in Aswan te krijgen is en in Nederland al helemaal niet. Deze heb ik lekker in de zon op zitten peuzelen en voer er de musjes mee, terwijl ik geniet van de prachtige eerste cataract, het uitzicht op de tempel en de vele toeristen die een eind verderop aan me voorbij trekken.

Ik verhuis één keer van locatie om een ander uitzicht te krijgen, maar om 11u15 begeef ik me naar de afgesproken plek bij de colatempel. Daar tref ik enkele reisgenoten aan en de meest ontspannen kat van Egypte! Dit dier lag heerlijk relaxed in een stoel te genieten van de schaduw en een ventilator.

Niet veel later komt een andere reisgenoot naar ons toe en vertelt ons dat de rest van de groep, inclusief reisleider ergens anders staat. Merkwaardig, omdat het de reisleider was die de colatempel als verzamelplaats had bestempeld.

Eenmaal terug op het vaste land begeven we ons in de bus weer naar het vliegveld, waar we rond 12u30 aankomen. Inchecken e.d. vormt geen probleem. Vlak voor het boarden lopen we een oude bekende tegen het lijf: Joseph! Joseph is een lange, magere, maar knappe Egyptenaar die velen van ons jarenlang gegidst heeft. Heel erg leuk om hem na zeker 4 jaar weer eens te spreken.

Dit vliegtuig vertrekt met een kleine vertraging, maar na 5 kwartier zetten we de landing in, waarbij ik even de piramiden van Sakkara, Dasjoer en Aboesir te zien krijg!

De koffers/tassen laten lang op zich wachten, maar komen gelukkig uiteindelijk wel. Het hotel is enorm groot en daardoor log en inefficiënt. Zo moeten we alle mesjes inleveren bij binnenkomst, maar omdat we vooral niet aan onze grote bagage mochten komen (daar zijn portiers immers voor), kregen we niet de kans om de mesjes hier uit te halen en in te leveren. Met als gevolg dat ik, eenmaal op mijn kamer, weer naar beneden geroepen werd om mijn mesje op te duiken en alsnog in te leveren, Dit gold ook voor één reisgenoot. De rest is blijkbaar niet eens opgemerkt!

Op mijn tas moet ik lang wachten, maar ik heb gelukkig nog ruim de tijd om me voor te bereiden op het volgende programma onderdeel: Islamitisch Cairo. Deze facultatieve excursie onder leiding van Mohammed is eigenlijk een standaard avondwandeling door het prachtig verlichte oude Cairo. We verzamelen om 19u00 in de lobby en rijden met een klein busje via een toeristische route door het moderne hart van de stad naar het oude, Islamitische hart van Cairo. Daar stappen we uit en laten ons rondleiden langs en in prachtige bouwwerken met kunstige Islamitische ornamenten en decoraties. Voor mij is het best een eye opener, want ik had geen idee dat Cairo nog zoveel meer moois te bieden heeft! We sluiten de rondleiding af met een diner in restaurant Naguib Mahfouz (genoemd naar Egypte's beroemdste schrijver) in de Khan el-Khalili (souk van Cairo). Overheerlijk eten en de lekkerste lemonjuice ter wereld! Om 23u00 zijn we pas weer terug in het hotel, waar ik mijn kamergenoot nog net wakker aantref.

Het is inmiddels 00u14, dus ik heb er al 20 uur op zitten. Morgen kunnen we gelukkig 'uitslapen' tot 8u00. Dan bezoeken we rustig aan het Cairo Museum.