Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Dag 12 - 7-11 - Cruise: New Amada, Qasr Ibrim & Aboe Simbel PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Bjorn Koopmans   
maandag, 08 november 2010 17:55

Vandaag staan we om 5u30 op na een prima nachtrust. Om 7u00 stappen we in het bootje dat ons naar New Amada brengt. Dat is een minuut of 10 varen. Allereerst bezoeken we de tempel van Amada, een prachtige tempel uit de tijd van Amenhotep II en Toetmoses IV. Veel kleuren zijn bewaard gebleven, dus dit bezoek is een feest voor het oog. Ook in het rotstempeltje ernaast, afkomstig uit Derr, zijn vele prachtig gekleurde reliëfs bewaard gebleven, hoewel je dit vanaf de buitenkant helemaal niet zou verwachten. De façade van dit tempeltje doet namelijk nogal Spartaans en saai aan. Tot slot bekijken we het kleine, maar leuke graf van Pennoet, een Nubiër die zijn graf liet aanleggen op een klassiek Thebaanse wijze; iets wat je niet zou verwachten in deze streek en van een man met zo'n afkomst. Halverwege ons bezoek aan dit graf worden we gemaand terug te keren naar de boot, want er wordt op ons gewacht. Toch ligt de boot niet klaar als we bij de oever aankomen.

Eenmaal terug op het cruiseschip (ca. 10u00) vaart deze, net als gisteren, direct af. Ruim een half uur later dan gepland, zo rond 11u30, varen we langzaam langs Qasr Ibrim, de ruïnes van vele millennia aan nederzettingen, tempels, kathedralen en forten. Tot de aanleg van het Nassermeer op de top van een heuvel gelegen. Vandaag de dag is deze top een eiland in het meer en daarmee de enige Nubische site in Egypte die nog in situ is. Tot aan de lunch rommel ik wat aan en na de lunch grijp ik mijn laatste kans om nog even een half uurtje in het zonnetje te liggen. Dan (14u45) naderen we Aboe Simbel en met veel bombarie varen we hier langs. Een schitterend gezicht om deze gigantische rotstempels langzaam te zien naderen tot je ze in volle glorie kunt zien. Drankjes worden uitgedeeld en muziek van Aida en Vangelis tettert over de speakers. Het ligt er allemaal een beetje teveel op, maar toch heeft het wel wat. Een half uurtje later stappen we op de boot om de tempels van dichtbij te bekijken. De verhuizing van de gigantische tempels van Aboe Simbel zijn het boegbeeld geweest van de reddingscampagne van UNESCO om monumenten van het wassende stuwmeerwater te redden. Het uitzagen, verhuizen en in elkaar zetten van deze tempels is een ongelooflijke prestatie geweest. Helaas blijkt het niet mogelijk om de betonnen berg, waar deze verhuisde tempels in zijn gepast, inwendig te bezichtigen. Dus bekijken als eerste de 'Kleine' Tempel, gewijd aan de godin Hathor en de belangrijkste vrouw van Ramses II, Nefertari. Het wordt de Kleine Tempel genoemd omdat de ander nog groter is, maar op zichzelf is dit al een gigantisch ding. De beelden van Ramses II en Nefertari die de façade sieren zijn elk maar liefst zo'n 15 meter hoog! De reliëfs en schilderingen binnen zijn erg goed bewaard gebleven. Helaas is fotograferen binnen niet toegestaan, maar aangezien dat de eerste keer is deze reis vind ik dat niet zo erg. Het is ook erg leuk om gewoon eens rustig te kijken. Dan is het de beurt aan de Grote Tempel. De 4 kolossale zitbeelden (waarvan 3 intact) van Ramses II zijn elk ruim 20 meter hoog en bieden de onvoorbereide bezoeker een onvergetelijke aanblik. Ik heb de tempels al eerder gezien, maar toch ben ik weer onder de indruk. Ik fotografeer alle stèles die in de rotsen naast de tempel zijn uitgehakt en neem detailopnames van de beelden. Ook hier is binnen fotograferen verboden. Het interieur van de tempel is bijna net zo ontzagwekkend als het exterieur. Vooral de reliëfs die de Slag bij Kadesj vereeuwigen zijn erg amusant en interessant.

We nemen ruim de tijd voor ons bezoek, want aansluitend bekijken we de Sound & Light Show. Die heb ik ook al eerder gezien en wilde ik aanvankelijk niet nog eens zien, maar omdat ik anders buiten het terrein in m'n eentje zou moeten wachten heb ik het geld er toch maar weer voor neergelegd. Gelukkig is het een hele goede show, met prachtige projecties op de kunstmatige bergwanden.

Om 19u10 zijn we weer terug op het cruiseschip. Ik pak vast mijn tas in voor morgen, want dan vliegen we al heel vroeg in de ochtend naar Aswan. Het diner van 20u00 is Oriëntaals en ik laat me vooral de vele soorten baklava goed smaken. Hoewel om 21u00 de 'Nubian Party' begint, vluchten mijn kamergenoot en ik naar de receptie om onze rekening met het hotel te vereffenen, waarna we naar onze hut gaan. Aan de Nubian Party hebben we blijkens het valse gezang en de geforceerde polonaise helemaal niets gemist.

 

Laatst aangepast op dinsdag, 09 november 2010 15:16