Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Dag 6 - 1-11 - Kurru & Gebel Barkal PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Bjorn Koopmans   
woensdag, 03 november 2010 21:08

Slapen onder de sterren klinkt romantisch en prettig en is het tot op zekere hoogte ook, maar voor mij betekent het gegarandeerd onheil. Vorige pogingen werden meestal geplaagd door extreme koude, maar dat viel nu erg mee. Wel waait het zeker in de eerste helft van de nacht erg hard, maar dat brengt ook prettige verkoeling met zich mee. Bizar is echter als het om 2u00 in de nacht ineens begint te regenen! Regen in een van de droogste gebieden op aarde! Sommigen besluiten hierop naar binnen te verhuizen, maar gelukkig blijft het bij een hele lichte miezerregen die niet langer dan een uurtje aanhoud en alweer opgedroogd is voor je er goed en wel nat van kan worden. Maar bijzonder is het wel.

Ik word om een uur of 5u00 wakker en nadat ik wat nachtfoto's heb gemaakt, werk ik dit verslag bij. Inmiddels is het bijna licht en zal de rest ook wel zo wakker worden.

Dat gebeurd ook inderdaad en langzaam maar zeker druppelen de toilet/douchegangers het binnenplaatsje op. Toch is het geen dringen. De chauffeurs dekken een wankele tafel met de ontbijtresten van gisterochtend en een paar kannen heet water. Om 8u05 lopen in de richting van het andere Nubian House waar de meute nog aan het ontbijt zit. Uiteindelijk vertrekken we om 8u36 naar Kurru, waar we pas om 9u30 aankomen, omdat er weer eerst getankt moet worden. Ze schijnen niet te begrijpen dat het handiger is als ze dat ervoor of erna doen. Kurru is de locatie van een redelijk aantal piramides, maar veel rest er niet van. Met name de sleufen en de grafkamers zijn nog overgebleven en hier en daar een lage puinheuvel. Alleen Kurru 1 (van een onbekende eigenaar) is nog enigszins herkenbaar als piramide. Het is dan ook verreweg de grootste. We bekijken het graf van Tanwetamani, (prachtige decoraties in een Egyptisch motief) waarna ik een rondje maak door de necropool en alle identificeerbare piramides en tumuli (ronde graven) bekijk en fotografeer. Dan bezoeken we het graf van Qalhata, dat eveneens voorzien is van schitterend gekleurde decoraties. Blijkbaar ligt er ook het een en ander aan versteend hout, wat voor Awaad (de gids) aanleiding is voor te stellen naar een Petrified Forest vlak in de buurt te gaan. Als we daar op ingaan krabbelt hij blijkbaar terug en zegt dat het zeker een uur rijden is. Dat vernemen we echter pas als we om 11u30 aankomen bij Gebel Barkal na een rit van een half uur. We moeten even wachten op formaliteiten en een groep Italianen die voor ons zijn aangekomen, zodat we ons om 12u00 naar de tempels van Gebel Barkal begeven. Eerst loop ik door de grote Amontempel met nummer 500. Dan via tempel 600, 900 en 800 naar 700, waar tot dan toe nog het meeste aan decoraties te zien is. Ik loop onder de befaamde pinakel (die een ureaus moest voorstellen in de oudheid) langs en beland in tempel 300 die nog een stel prachtige zuilen met Hathorkapitelen heeft. Het binnengedeelte is afgesloten en de bewaker wacht tot de rest van de groep arriveert voor ik naar binnen mag. Binnen zijn schitterende decoraties zichtbaar en een stel tamelijk unieke beelden van de huisgod Bes. De reliëfs zijn overtuigend Egyptisch en zijn dan ook door Egyptische koningen uit het Nieuwe Rijk aan laten brengen.

Ik loop nog even door tempel 200 heen, wat niet veel meer voorstelt, en loop weer terug naar het ticketoffice, waar zich ook het museumpje bevindt. Hier staan enkele beelden, stèles e.d. die lokaal gevonden zijn.

De auto's zouden pas om 14u00 komen en  het was 13u40, dus we wachten even. Om 14u10 rijden we in 5 jeeps terug naar ons onderkomen. Daar rusten we wat uit, blazen wat stoom af, frissen op, drinken en eten wat en komen bij voor het 2e deel van het programma: de piramides van Gebel Barkal en de beklimming van de heuvel  zelf. Hier doen maar een handjevol mensen aan mee en als we rond 17u20 arriveren bij de piramides hebben allen behalve ik deze piramides vreemd genoeg in slechts een paar minuten gezien. Erg merkwaardig dat de andere piramides van deze reis alle aandacht krijgen, maar de piramides van Gebel Barkal (waar toch enkele hele mooie tussen staan), vrijwel genegeerd worden deze reis.

Hoe dan ook ren ik mijn longen uit het lijf om in elk geval nog een paar piramides te bekijken en moet alsnog constateren dat ik opnieuw moet rennen om mijn reisgenoten in te halen, die al vertrokken zijn naar de heuvel, om aan te vangen met de beklimming. Een meter of 20 op de heuvel haal ik ze in. De beklimming zelf is relatief eenvoudig en erg kort.  Op afstand lijkt de heuvel heel wat, maar hij is in 15 minuten te beklimmen. Eenmaal bovenop is het nog een stukje lopen naar de hellende kant van de heuvel, waar de ureausvormige pinakel en de tempelruïnes zich bevinden. Een fantastisch uitzicht en een mooie zonsondergang die helaas zo nu en dan verstoord wordt door hard roepen van mensen. We zijn niet alleen op de heuvel. De groep Italianen van vanmorgen en een flink aantal lokale bewoners hebben ons gevolgd. Het afdalen (ca. 18u30) alleen al maakt de beklimming de moeite waard, want het grootste deel bestaat uit een zandhelling waar je als het ware skiënd of schaatsend van afdaalt. Ontzettend leuk om te doen. De lokale bewoners gebruiken deze helling dan ook als glijbaan. Gewoon voor de lol dus. Nu de zon onder is wordt het snel donker en al lopend komen 3 jeeps tegemoet rijden. Eén ervan brengt mij en 2 anderen naar het luxe hotel waar we met een aantal niet-beklimmers opnieuw dineren. Fijne bijkomstigheid is dat we er ook mogen douchen! Sterker nog: we krijgen elk 2 schone handdoeken en een stukje zeep mee! De douches geven weinig water, maar het is er behoorlijk schoon en ik geniet van deze lekkerste douche van de reis tot dusver. Om iets over 20u00 gaan we aan tafel en krijgen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. De prijs is er wel naar, maar dat hebben we er graag voor over. De maaltijd van Awaad blijkt ook een succes te zijn geweest. De gepeperde rekening betekent voor ons het uitgeven van het laatste Soedanese geld, maar gelukkig blijken we Euro's te kunnen wisselen! Wij worden om 21u50 (precies op tijd) opgepikt door maar liefst 3 jeeps (we zijn met z'n vijven). Eenmaal terug in het Nubian House maken we ons op voor de volgende dag. Ook dat programma blijkt inmiddels weer te zijn omgegooid.  We rijden naar Kerma en door naar Tombos, waar nog enkele beelden te zien zijn. Helaas en voor mij onbegrijpelijk, laten we Soleb (prachtige tempelrestanten met complete zuilen) en Kawa (enkele tempelrestanten) links liggen, maar stoppen eventueel wel bij Oud Dongola, waar niemand echt op zat te wachten. Maar goed, we zien wel wat de dag ons gaat brengen!

 

Laatst aangepast op woensdag, 30 maart 2011 20:13