Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Litanie van Ra PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag, 16 juni 2007 17:52

De Ramses II-tempel van Abydos is aanzienlijk kleiner dan zijn meer bekende buur, de tempel van Seti I/Ramses II. Toch is deze tempel minstens zo bijzonder.
Een van de zijkapellen van het peristylehof (de tweede vanaf het noorden gezien) is gewijd aan de Enneade (de negen oergoden van de Heliopolitaanse scheppingsmythe), maar is ook thuis aan een prachtige weergave van de zogenaamde Litanie van Ra. Deze Litanie toont de zonnegod Ra in (al) zijn verschijningsvormen.

Tijdens mijn bezoek aan de Ramses II-tempel in het voorjaar van 2007 heb ik deze Litanie van Ra uitgebreid gefotografeerd met het doel deze in zijn geheel vast te leggen.
Het resultaat was een enorme hoeveelheid foto''s, zeer veel (montage-)werk, een dosis zweet en tranen en, uiteindelijk, de composietfoto''s op deze pagina!
Helaas heb ik verzuimd vooraf de belichtingstijden, witbalans, diafragma e.d. vast in te stellen, waardoor de resulterende foto''s een bonte verzameling van kleurtonen zijn. Dit heb ik gepoogd achteraf enigszins te compenseren, maar helemaal perfect is het zeker niet. Voor de duidelijkheid: onderstaande composietfoto's zijn handmatig samengesteld, dus zonder specialistische software.

Hieronder vind u een zeer kleine versie van de foto''s. Een klik op de foto opent een nieuw venster met een grote versie van de foto. Om de bestandsgrootte binnen de perken te houden, heb ik de foto''s aanzienlijk gecomprimeerd, wat helaas wel ten koste gaat van de kwaliteit. Niettemin zijn de foto''s nog altijd ca. 3 mb groot en ook in afmeting behoorlijk groot.
Wie geinteresseerd is in de originele, ongecomprimeerde composietfoto''s nodig ik uit om contact met mij op te nemen.

De noord- en zuidwand heb ik elk in twee stukken gehakt, met een stuk overlapping. Dit heb ik gedaan omdat de composietfoto's anders te groot zouden worden om te bewerken en te tonen.
In de oostwand zit de toegang tot de kapel, dus die heb ik er tussenuit gelaten.
De westwand heb ik, gek genoeg, niet in zijn geheel op de foto gezet. Precies het stukje in het midden, met de grote zonneschijf, ontbrak. Dankzij een eerdere foto, gemaakt door Sandra van der Lee, heb ik dit stuk alsnog in kunnen vullen.

Het uitgangspunt van deze Litanie van Ra is het midden van de westwand, dat wordt gevormd door de (eerder genoemde) zonneschijf met de ramskoppige figuur en de mestkever. De leesrichting is vanaf dit punt zowel naar links (doorlopend via de zuidwand naar de oostwand) als naar rechts (doorlopend via de noordwand naar de oostwand).

Westwand:

Westzijde-klein-watermerk_2

Noordwand westzijde:

Noordzijde deel 2-klein-watermerk_2

Noordwand oostzijde:


Noordzijde deel 1-klein-watermerk_2

Zuidwand westzijde:

Zuidzijde deel1-klein-watermerk_2

Zuidwand oostzijde:

Zuidzijde deel2-klein-watermerk_2

Oostwand:

Oostzijde-klein-watermerk_2