Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch nieuws januari 2009 (deel 2) PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00

In het plaatsje Ain Sochna, zo'n 120 km ten noorden van Cairo, heeft een Frans-Egyptisch opgravingsteam, onder leiding van archeoloog George Castel, de restanten ontdekt van een stad uit het Middenrijk. Het team vond onder andere negen voorraadschuren en een rechthoekig gebouw van 600 m2. Behalve de overblijfselen uit het Middenrijk vond men ook veel aardewerken potten met de namen van koningen uit de 4e en 5e dynastie, en touwen en planken van cederhout, die mogelijk gebruikt zijn in de scheepsbouw.
De expeditie is al sinds 1999 aan het werk in dit gebied, dat bekend staat om zijn kopermijnen. Het bestaan van een nederzetting uit het Middenrijk is al een aantal jaar bekend, dus mogelijk dat de enige nieuwswaarde van dit bericht bestaat uit de vondst van de potten uit het Oude Rijk, de planken en het touw.

Berichtte ik u vorig jaar nog over de vondst van een aanlegsteiger voor het Karnak-tempelcomplex: nu is er nog een ontdekt. Het zelfde Egyptische opgravingsteam maakte dit 26 januari jl. bekend. De relatief kleine, tweede kade bestaat uit een wal van 250 m lengte (?), een trap en een platform van5 bij 5 m. De kade moet gebruikt zijn tijdens het droge seizoen.
 
Op 14 januari is een Libanese antiekhandelaar in Bulgarije gearresteerd op verdenking van het smokkelen van 280 Egyptische oudheidkundige voorwerpen. Ali Aboe Taam, die een antiquariaat heeft in Geneve, was al in 2004 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 Egyptische pond, maar werd nu pas met hulp van Interpol achterhaald en gearresteerd. Toch is de man nog niet uitgeleverd aan Egypte, omdat de Bulgaarse autoriteiten bedenkingen hebben bij het vonnis.
 
Klik op de titel van dit artikel of op de knop 'Lees verder...' hieronder om de rest van het nieuws te lezen!

Half januari heeft Egypte formeel om de teruggave van 212 oudheidkundige voorwerpen gevraagd. De voorwerpen bestaan uit houten en ivoren pijlpunten, aardewerk, textielen, spiegels, houten kammen, kalkstenen reliefblokken, granieten, marmeren en kalkstenen beelden, marmeren vazen, ringen van bot, kralen en kleurige scarabeeen.
Deze voorwerpen zijn eind jaren '20 van de vorige eeuw door verzamelaar Otto Smith opgegraven in Saqqara en Luxor en naar Stockholm vervoerd, waar de man ze bewaarde tot zijn dood in 1934. In 1956 liet zijn kleinzoon de collectie restaureren door het nabij gelegen Ostergotlands Museum. In 1959 overhandigde de familie Smith de voorwerpen aan het museum en liet in een contract vastleggen dat zij de voorwerpen weer zou mogen opeisen als zou blijken dat het museum slecht voor de voorwerpen zorgde of ze uit de vaste tentoonstelling zou halen.
Het museum hield zich inderdaad niet aan het contract: maar liefst 163 van de objecten waren verplaatst naar het restaurant in de kelder van het gebouw of naar een opslag. De familie greep in en besloot de collectie nu aan Egypte te schenken. Thomas Adlercreutz, die de familie vertegenwoordigt, benaderde de Egyptische ambassade, waarna het balletje ging rollen.
De voorwerpen die in het restaurant werden tentoongesteld zijn iedere dag blootgesteld aan felle verlichting, rook en dampen uit de keuken en sigarettenrook en gevaar voor omstoten door bezoekers. Saillant detail is dat het restaurant iedere avond gebruikt wordt als nachtclub, met alle gevolgen van dien voor de voorwerpen.
 
De kelder van een museum doet blijkbaar niet alleen goed dienst als restaurant of nachtclub, maar vooral als laboratorium. Neem bijvoorbeeld het DNA-laboratorium in de kelders van het Egyptisch Museum in Cairo. Ook in de kelders van het Louvre bevindt zich een laboratorium: het Louvre AGLAE. Hier staat onder meer een relatief kleine (25 m lange) deeltjesversneller die onderzoekers al jaren de mogelijkheid biedt bepaalde aspecten van een kunstvoorwerp te bestuderen.
Zo kwam onlangs in het nieuws dat de ogen van het beroemde beeld van een gehurkte schrijver met dit apparaat zijn onderzocht. Philippe Walter, die leiding geeft aan het Centre de Recherche et de Restauration des Musee de France (C2RMF), onderzocht de ogen van het beeld om te ontdekken waarom de schrijver je na een slordige 4 millennia nog altijd zo levendig aankijkt.
Zoals u weet bevat het menselijk oogwit vele kleine, rode adertjes. Blijkbaar wordt de levendige blik van de schrijver veroorzaakt door kleine, rode onzuiverheden in het witte magnesiumcarbonaat dat de Egyptische artiest als pigment gebruikte bij het schilderen van de ogen.
 
Het beroemde beeld van Nefertiti in Berlijn gaat verhuizen. Op 5 maart 2009 zal het gebouw al opgeleverd worden, maar op 16 oktober moet de opening plaatsvinden van het nieuwe Museum fur Ur- und Fruhgeschichte, waar het beeld van de koningin haar succesverhaal in 1850 begon. Het oude Aegyptisches Museum zal haar deuren echter al sluiten op 22 februari. De vaste tentoonstelling belooft spectaculair te worden. Mensen die de Duitse taal goed beheersen verwijs ik naar dit nieuwsbericht (opent in nieuw venster) uit de Berliner MorgenPost, met meer informatie over het nieuwe museum en de verhuizing.
 
Oud nieuws, maar sinds enkele weken weer in het nieuws en erg interessant is het volgende:
Ontdekkingen in Tell el-Farcha in 2006 suggereren dat de unificatie van 'De Beide Landen' (zoals de oude Egyptenaren hun land vaak noemden) een feit was voor dit door koning Menes/Aha/Narmer gedaan zou zijn. Tell el-Farcha is een plaats in het noordoostelijke deel van de delta, op zo'n 120 km afstand van Cairo. De vondsten werden gedaan door de Poolse archeologische expeditie en bestaan uit een grote aardewerken vaas met daarin een groot aantal bijzondere beeldjes en amuletten van hout en Nijlpaardivoor, bijvoorbeeld in de vorm van gehurkte kinderen en cobraslangen. In de vaas trof men ook vele gouden fragmenten aan die, na zorgvuldige restauratie, een stel prachtige en unieke, 60 cm lange figuren opleverden van naakte mannen met ogen van lapis lazuli, gedetailleerde oren, vingers en tenen, en grote fallussen of peniskokers. Tot slot vond men ratels, peervormige knotskoppen, kleine vaasjes, faience kralen en speelstukken.
Volgens de archeologen van het team, M. Chlodnicki en K. Cialowicz, zijn dergelijke voorwerpen nog niet eerder op vroeg-Egyptische sites aangetroffen. De voorwerpen worden gedateerd tot dynastie '0' en het begin van dynastie 1. Veel egyptologen nemen aan dat de Boven-Egyptische stad Nechen en de Beneden-Egyptische stad Boeto rivalen waren, en dat een militair ingrijpen van koning Narmer (of Aha, Menes) nodig was om de twee landen samen te voegen. De voorwerpen uit deze vondst lijken echter van Boven-Egyptische oorsprong,  wat een bloeiende handel tussen het noorden en het zuiden  suggereert.  Ook zijn er geen sporen van geweld of oorlog gevonden. Dit alles (en meer) lijkt er op te wijzen dat er al vroeg een langzame culturele unificatie plaatsvond door  handel. De hierop volgende assimilatie baande vervolgens de weg vrij voor de politieke unificatie die men onder koning Narmer (of Aha, Menes) dateert.
 
Nog ouder nieuws, maar wel heel opmerkelijk:
Dat Egyptische artefacten overal ter wereld opduiken zal niemand verbazen, maar er zijn plekken waar je dit toch echt niet verwacht. Toen men in 1980 het Tulane Stadion in New Orleans (VS) wilde afbreken, stuitte men op een klein kamertje met daarin twee Egyptische mummies! Het oude stadion voor American Football was overbodig geworden na de bouw van het nieuwe Superdome Stadion. De ingezwachtelde lichamen zijn van een man en een vrouw, Djehoeti-anch en Nefer-atetjoe: zij leefden rond 900 v. Chr. Waarschijnlijk zijn de mummies vele jaren voor de afbraak van het stadion uit hun display verwijderd en hier opgeslagen en vergeten.

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 00:57