Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws december 2008/januari 2009 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00

In september jl. verklapte Zahi Hawass al dat een Egyptisch team de piramide van Sesjesjet - vrouw van koning Teti - had gevonden; in november jl. werd dit officieel wereldkundig gemaakt. Op 8 januari was  er weer nieuws van het opgravingteam. Men heeft de grafkamer (22 m bij 4 m) bloot gelegd en is daarbij op een sarcofaag gestuit. Nadat men ruim 5 uur bezig is geweest om hiervan het loodzware deksel te verwijderen, trof men in de sarcofaag de stoffelijke resten aan van de koningin. Deze bestaan uit een schedel, heup, nog enkele andere beenderen. Enkele lichaamsdelen waren nog in linnen gehuld.
De piramide is grondig geplunderd in de oudheid. Toch heeft men de gouden vingerkapjes die de mummie gedragen heeft, achter gelaten. Ook is naast het lichaam wat vaatwerk aangetroffen.
Helaas zijn er in het graf geen teksten te bespeuren, dus de toewijzing van zowel het graf als de stoffelijke resten zijn onzeker, maar wel zeer waarschijnlijk.

Amenhotep III heeft in 2008 het nieuws bijna net zozeer weten te beheersen als zijn kleinzoon Toetanchamon, die dat record bijna ieder jaar op zijn naam heeft staan. Niet alleen zijn er in 2008 vele, spectaculaire vondsten gedaan in Kom el-Hettan, waar de Tempel van Miljoenen Jaren van Amenhotep III gestaan heeft, waaronder een prachtig beeld van koningin Teje. Ook werd eerder dat jaar al een oog van een beeld van deze koning door Zwitserland terug gegeven aan Egypte en werd omstreeks dezelfde tijd  een afgietsel van het hoofd van een beeld van Amenhotep III in het British Museum aan Egypte geschonken om te plaatsen op het lijf van een beeld, dat recent in Kom el-Hettan was aangetroffen.
Nu komt daar weer een hoofdstuk bij. In december werd een schitterend hoofd van een beeld van de heerser terug gegeven aan Egypte nadat deze 18 jaar geleden was gestolen door een Britse man. Jonathan Tokeley-Parry vermomde het stenen hoofd als een goedkoop souvenir door het een plastic coating te geven en vervolgens te schilderen. Het object werd vervolgens Egypte uit gesmokkeld en naar Zwitserland vervoerd, waar het plastic omhulsel met aceton werd losgeweekt en het een valse herkomst meekreeg, om het vervolgens te exporteren naar Engeland. Daarna volgden nog enkele verplaatsingen, alvorens het uiteindelijk in de VS in beslag werd genomen.
Tokeley-Parry (die eigenlijk Foreman als achternaam heeft) liep tegen de lamp toen zijn assistent 27 gestolen papyri aan het British Museum toonde om hiervan de authenticiteit vast te stellen voor een potentiele koper.

Begin december ontdekten archeologen drie stenen ramsbeelden uit de Meroitische Tijd. Het opgravingteam is van de Franse sectie van Sudan's Directorate of Antiquities en staat onder leiding van Vincent Rondot. De ontdekking, die op 16 december jl. wereldkundig werd gemaakt, werd gedaan in el-Hassa, een antieke stad vlakbij de beroemde Meroitische piramiden. De ramsbeelden staan symbool voor de god Amon en zijn vooral bijzonder omdat ze voorzien zijn van complete inscripties in het tot dusver onontcijferde Meroitische schrift. Deze inscripties kunnen helpen bij het ontcijferen van het schrift en nieuwe inzichten verschaffen over de relatief onbekende heerser die ze liet aanbrengen, koning  Amanakhareqerem.

Klik op de titel van dit artikel of op de knop 'Lees verder...' hieronder om de rest van het nieuws te lezen!

Het is weer raak in Sakkara! Opnieuw zijn 2 graven ontdekt in de schaduw van de trappenpiramide van Djoser. Een Egyptische missie trof 400m ten zuiden van deze piramide het graf aan van Iya-Maat, opzichter van de transporten van bouwmaterialen ten zijde van koning Oenas (5e dyn.), evenals het graf van Thinh (?), zangeres en tevens opzichter van alle zangeressen in dezelfde periode.
De graven zijn reeds in de oudheid geplunderd, maar de wandreliefs verkeren in goede staat.
Volgens Zahi Hawass markeert deze vondst slechts het begin van een lange reeks ontdekkingen, omdat het zou gaan om een tot dusver onbekende necropool. Behalve een ongebruikelijke hoeveelheid foto's zijn er verder geen details bekend gemaakt.

Volgens het nieuwsagentschap MENA onderzoekt Egypte de mogelijkheden voor het gebruik van Remote Sensing Satellieten bij de zoektocht archeologische sites en monumenten. Volgens Abbas Zaghloul, verbonden aan zowel de SCA als het Egyptische National Authority for Remote Sensing and Space Sciences, zijn haalbaarheidsstudies al gedaan en zal de SCA een seminar organiseren in februari 2009 om over deze technieken te discussieren met andere experts.

Ik maakte er in de foto-bespreking van de nieuwsbrief van september 2008 al kort melding van: het enorme beeld van Ramses II dat men naast het welbekende beeld van Meritamon in Achmim aantrof. Het enorme beeld van de bekende Egyptische heerser heeft ca. 17 jaar moeten wachten, maar nu (december 2008) wordt het dan eindelijk opgegraven. Dit kon niet eerder plaatsvinden omdat een groot deel van het beeld onder een Islamitische begraafplaats lag. Die is in de afgelopen jaren stukje bij beetje verhuisd (hoe verhuisd men een complete begraafplaats?) naar een nieuwe locatie. Volgens Hawass gaat het om het grootste beeld van Ramses II dat ooit gevonden is.

Het opgravingteam van MAFTO, de Franse Archeologische Missie van Thebe West, met egyptoloog Christian Leblanc aan het roer, ontdekte in het Ramesseum de restanten van een school uit de tijd waaruit het monument stamt. Leblanc  is er van overtuigd dat vele andere dodentempels in de omgeving voorzien waren van een school, maar hier zijn tot dusver nooit archeologische bewijzen voor gevonden.
Het schoolterrein beslaat 700 m2 en bestond uit 17 ruimtes, gescheiden door tichelstenen muren en een plein van 40 m bij 7 m. In het complex trof men onder meer kalkstenen ostraca aan met schetsen en onhandige probeersels van leerlingen. In totaal zijn alleen al meer dan 250 hieratische ostraca gevonden met oefentekstjes zoals stukjes uit bekende Middenrijks verhalen, literaire teksten en religieuze hymnen. Uit de vondsten maakt het team op dat de leerling eerst in het hieratisch leerde schrijven en pas later het heilige hierogliefenschrift.
Daarnaast troffen de archeologen maar liefst 14 knikkerspellen van elk 5, 6 of 8 kleine steentjes. Dit spel wordt ook vandaag de dag nog in Luxor gespeeld en wordt bawawah, gabbah of leabet el-al genoemd.

Het zal niemand ontgaan zijn: de wereldwijde economische crisis laat diepe sporen in de wereldgeschiedenis. Zelfs in Egypte voelt men de gevolgen in de overheidsportemonnee nu het aantal toeristen langzaam maar zeker daalt. Volgens Fathi Nour, voorzitter van Misr Hotels (eigendom van de Egyptische staat) is het aantal boekingen voor januari 2009 met 30% gedaald t.o.v. januari 2008 en zijn de prognoses voor de maanden erna niet rooskleurig. Nour wilde geen exacte getallen geven, maar gaf wel aan dat het sinds kort een grote concurrent heeft aan Spanje. Dat zou komen omdat 70% van de toeristen die Egypte bezoekt, afkomstig is uit Europa en deze mensen hun vakantie in deze onzekere tijden liever dichter bij huis doorbrengen.

Tijdens de kerstdagen verschenen zeer veel nieuwsberichten over de arrestatie van Frank Bottaro, een 61-jarige Australische leraar. De man, woonachtig in Melbourne,  was op weg naar Thailand toen hij op 24 december op Cairo International Airport werd aangehouden toen in zijn bagage verschillende Egyptische artefacten werden aangetroffen, Daaronder waren de mummies van een kat en een ibis, uit ca. 300 v.Chr., evenals 19 beeldjes van de goden Horus en Thot. De beeldjes waren verpakt als cadeaus en tussen keramische souvenirs geplaatst. Als Bottaro schuldig wordt bevonden, staat hem een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar te wachten.

In een nu al lange geschiedenis van 3D gezichtsreconstructies (ik noem bijvoorbeeld een Sensaos en een Toetanchamon) was het blijkbaar nu de beurt aan Cleopatra. Egyptoloog Sally Ann Ashton van het Fitzwilliam Museum van Cambridge University (met steun van Channel Five) liet de reconstructie maken m.b.v. bekende afbeeldingen van de befaamde koningin op muren en munten, met de bedoeling deze te gebruiken in een nieuwe, zoveelste documentaire over de vorstin. De voornaamste bron van deze reconstructie is echter een gouden ring met de beeltenis van een jonge Cleopatra, weergegeven als de godin Isis.
Het resultaat is een vrij rond vrouwengezicht met een ietwat forse neus en een zichtbaar gemixte etnische achtergrond. Dr. Ashton is van mening dat deze reconstructie haar werkelijke uiterlijk waarschijnlijk het meest benadert.
De documentaire is op 18 december vertoond.

Om de paar jaar komt er wel weer iemand in de media met een 'nieuwe' theorie over de oorsprong van de Grote Sfinx van Gizeh. Dit keer is het de beurt aan geoloog Colin Reader en historisch architect Jonathan Foyle. Volgens hen had de sfinx oorspronkelijk een leeuwenkop, maar is deze later bewerkt tot een mensenhoofd. Ook zou de sfinx veel  ouder zijn dan nu aangenomen wordt. Ze baseren dit voornamelijk op de 'water'erosie van de wanden van de put waar de sfinx in ligt.
Hmmm, waar hebben we dat eerder gehoord? Was het niet John Anthony West die in de jaren '90 precies dezelfde theorie naar voren bracht, bijgestaan door Robert Bauval? En deed geoloog Robert Schoch in diezelfde periode niet een soortgelijke 'ontdekking'? Een verschil met Colin's theorie is echter dat deze er van uitgaat dat de Sfinx enkele honderden jaren ouder is, terwijl West het op pakweg 10.000 jaar houd.
Hoe dan ook: de 'nieuwe' theorie is op 11 december onthult in een Channel Five documentaire.

Goed nieuws voor de vrijgevochten Egypte-reiziger! Volgens verschillende persberichten is het land sinds 1 december jl. gestopt met de verplichte konvooien tussen de grote toeristensteden.
Sinds de beruchte aanslag van 1997 in Deir el-Bahri zijn toeristen verplicht geweest om met een groot konvooi te reizen om van de een plaats naar de andere te komen. Niet alleen gaven deze de cultuur georienteerde reiziger bar weinig kans om bijvoorbeeld van de Abydos tempels of Edfoe tempel te genieten (vaak maar een uurtje), maar bleven fascinerende plaatsen als el-Kab en Esna buiten het bereik van de reiziger. Daarnaast zorgde de konvooien voor spitsuren bij de bekendste monumenten, zoals het Dal der Koningen en de Karnak tempels.
Nu, na ruim 10 jaar, lijkt de regering tot het besef te zijn gekomen dat de konvooien overbodig zijn geworden en zelfs voor overlast zorgen.
Reizen tussen 6 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds van en naar toeristensteden als Luxor, Aswan en Edfoe is dus voortaan vrij. Echter, volgens ingewijden is het reizen naar 'exotischer' bestemmingen als Hierakonpolis of Gebel Silsilah nog altijd alleen maar mogelijk met speciale toestemming en persoonlijke beveiliging.
Niettemin is dit (mijns inziens) een belangrijke stap in de goede richting!

"Egyptian-Italian Environmental Cooperation Program (EIECP) Phase II: Institutional Support to Supreme Council of Antiquities for Environmental Monitoring and Management of Cultural Heritage Sites: Applications to Fayoum Oasis and North Saqqara Necropolis (ISSEMM)" is de weinig inspirerende naam van een nieuw samenwerkingsproject tussen Italie en Egypte, zo verscheen in november in de pers. Een team van 6 specialisten uit beide landen zal in de Fayoem, Medinet Maadi en Noord Sakkara aan het werk gaan om de monumenten van deze plaatsen te beschermen, maar tegelijkertijd geschikt te maken voor openstelling aan het toerisme. Aan het hoofd van het team staat niemand anders dan Zahi Hawass.
Het team verwacht in april 2009 klaar te zijn met het conservatie- en consolidatiewerk. Van mei tot november zal de universiteit van Pisa betrokken worden in het aanleggen van toegangsroutes en het ombouwen van het opgravinghuis van de Italian Archeological Mission tot een bezoekerscentrum.

Op 28 maart opent de nieuwe Egyptische galerij van het Brighton Museum in Brighton, Engeland.  De collectie - die nooit eerder te bezichtigen door het grote publiek was - bestaat uit ca. 1400 voorwerpen en was een geschenk van Francis Llewellyn-Griffiths, die opgravingen verrichte voor Flinders Petrie en familie had in Brighton.

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 00:58
 

Reacties 

 
#1 12-01-2009 11:54
Hoi Bjorn,
Fijn dat je erkenning krijgt voor je mooie website!
Gefeliciteerd. En bedankt voor alle nieuwswetenswaa rdigheden.
Hartelijke groeten.