Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws oktober 2008 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00

Opnieuw veel ontwikkelingen deze maand. Een maand waarin vele teams hun opgravingen aanvangen of voortzetten. Daarnaast maken de werkzaamheden in Luxor veel reacties los in de egyptologische wereld. Ook laat dr. Bob Brier weer van zich horen met een schijnbaar opzienbare vondst. Tot slot maak ik graag van de gelegenheid gebruik om u te wijzen op het Egyptologisch Nieuwsoverzicht 2008, binnenkort te verschijnen in Ta-Mery, het jaarlijkse magazine van het Huis van Horus & Mehen.

Sinai:   Tijdens de lezing van Dr. Hoffmeier van 25 september jl. aan de universiteit van Dallas over recente vondsten in de fortificatie van Tell el-Borg (westelijke Sinai), maakte deze bekend dat zijn team bewijzen heeft gevonden voor de directe invloed van 7 opeenvolgende Egyptische koningen, waaronder Achnaton en Toetanchamon. Op scherven van wijnkruiken zijn de cartouches van deze 7 koningen weergegeven. Dit bewijst dat het fort tijdens de 'Amarna-revolutie' niet aan haar lot werd overgelaten, zoals eerder altijd gedacht werd.

Delta:   Hoewel er in het verleden verschillende opgravingen plaatsgevonden hebben in Tell Basta (Boebastis), en de SCA op dit moment bezig is om het terrein met de tempel voor de godin Bastet te voorzien van toeristenpaden en een bezoekerscentrum, valt ook hier nog veel te ontdekken. Zo bracht de SCA in september jl. naar buiten dat het er een granieten kop van (waarschijnlijk) Ramses II gevonden heeft. Het hoofd is 76 cm. hoog en mist de neus en baard. De vondst heeft Zahi Hawass doen speculeren dat hier mogelijk een compleet onbekende tempel te vinden is.

Thebe:   Zoals u waarschijnlijk al zult weten, gebeurt er op dit moment op egyptologisch gebied heel veel in Luxor. In het kader van het Karnak Development Project en/of het City of Luxor Project wordt de hele oost- en westoever op z'n kop gezet om het geheel om te bouwen tot een groot openlucht museum. Bijna iedere week verschijnen er berichten over de vele gesloopte gebouwen en ontdekte oudheden en er wordt druk over gediscussieerd. Meer over alle veranderingen in Luxor kunt u in het Egyptologisch Nieuwsoverzicht in Ta-Mery magazine lezen.

Klik op de titel van dit artikel of op de knop 'Lees verder...' hieronder om de rest van het nieuws te lezen.

Gizeh:  Eerder berichtte ik u al over de ontwikkelingen op het Gizeh plateau die de site 'toeristvriendelijker' en moderner moeten maken. Halverwege oktober werd bekend dat men met de 2e fase van het project bezig is. Daarin wordt de verlichting aangepakt, worden personeelsgebouwen aangelegd, wordt het terrein rondom de Sfinx aangepakt en (in tegenstelling tot eerdere berichten) wegen verhard. Deze 2e fase moet 71.000 euro gaan kosten en zal in de herfst van 2009 afgerond worden. Een datum voor de voltooiing van de 3e en laatste fase is nog niet geprikt.
Egypte in Bulgarije?: Een team van archeologen, onder leiding van Sergej Torbanov, heeft in Bulgarije de restanten van een tempel gewijd aan Isis en Osiris blootgelegd. De tempel is gebouwd tijdens de regering van de Romeinse keizer Antoninus Pius en ligt boven de restanten van een heiligdom uit het tijdperk der Thracianen. De voorwerpen die opgegraven zijn, zullen ten toon gesteld worden in het nabij gelegen Pomorie Staats Museum. Welke voorwerpen dit zijn, is niet bekend gemaakt, evenmin als de staat waarin het monument zich bevindt.
Voor deze vondst was alleen tekstueel bewijs van de verering van Isis en Osiris in dit gebied bekend.

Nubie:  Een van de meest bijzondere vondsten In Nubie, werd in oktober aangekondigd door het British Museum, dat samenwerkt met het Sudan Archaeological Research Society, onder leiding van Derek Welsby, curator van de Egyptisch/Nubische afdeling van het British Museum. Het team groef bij het dorpje el-Tereif, tussen de 3e en 4e cataract, de restanten op van een vroeg-Koesjitische granieten piramide, compleet met offerkapel en omheiningmuur. In de piramide trof men volgens persberichten gouden juwelen aan en vaatwerk afkomstig uit Turkije. Deze, en de vele andere vondsten, duiden op een ware machtsbasis. Het team vond ook rotsblokken met tekeningen en zgn. 'gong-rotsblokken', een soort percussie-instrument. In totaal 20 blokken van de piramide en enkele 'gong-rotsblokken' zijn als dank aan het British Museum gedoneerd, samen met enkele juwelen. Het British Museum hoopt deze vondsten komend jaar ten toon te stellen.

Bob Brier:  Dr. Bob Brier, wie kent hem niet? Al jaren een van de bekendste gezichten in de populaire media, waar het gaat om egyptologie en/of mummies. Hoewel de man december a.s. 65 jaar wordt, is hij nog altijd zeer actief. Zo werd half september jl. bekend dat Brier in het Museum of World Treasures te Wichita, VS onderzoek zou hebben verricht op een mummie die aldaar de 'Braided Lady' (Vrouw met Vlechten) genoemd wordt. Over deze dame is weinig bekend, maar men vermoedt dat ze mogelijk iets te maken heeft met een moordcomplot tegen de toenmalige koning. Onduidelijk is echter welke koning dit betreft (Ramses III?) en waarom deze mummie met die zaak in verband wordt gebracht.

Dan nog wat Bob Brier nieuws. Op 27 oktober heeft deze egyptoloog een lezing gegeven tijdens het Microsoft Innovation Management Forum in Redmond (Washington) over de piramides van Gizeh. Daarin heeft hij de toehoorders zijn nieuwe theorie over de scheuren in de piramide van Choefoe (Cheops) uit de doeken gedaan. Samen met de Franse architect Jean-Pierre Houdin, een team van software specialisten en 3D-modelleringsoftware, heeft Brier de scheuren in de draagbalken van de koningskamer onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat deze al tijdens de bouw zijn ontstaan. Hemioenoe, de architect van Choefoe, heeft vervolgens via de bovengelegen ruimtes de schade onderzocht en pleister over de scheuren aangebracht om verdere schade sneller te detecteren. Zo mogelijk nog opmerkelijker is dat Brier volgens een nieuwsartikel op Newstoday.com een tot dusverre ontontdekte kamer hoog boven in de piramide zou hebben ontdekt en zelfs gefotografeerd zou hebben! Meer informatie was op het moment van schrijven helaas nog niet bekend. Bob Brier heeft samen met Houdin - die in 2007 een merkwaardige theorie over de bouw van de piramide van Choefoe lanceerde -  een boek uitgebracht met de illustere titel: "The Secret of the Great Pyramid: How One Man's Obsession Led to the Solution of Ancient Egypt's Greatest Mystery".

Inbraak:  In maart 2005 werd er bij een inbraak in het Bagshaw Museum te Batley (even ten zuiden van het Engelse Leeds), voor zo'n € 188.000 aan museumstukken meegenomen. De buit bestond vooral uit Egyptische sjabties en een menselijke schedel. Tevens is voor zo'n € 6.000 aan schade aangericht. Toen september jl. een 35-jarige man in Rochdale (ten westen van Batley), werd opgepakt in verband met deze inbraak, trof men de gestolen goederen helaas niet aan. De man is op borgtocht vrijgelaten, in afwachting van verder onderzoek.

Teruggave:  Drie Oud Egyptische beeldjes zijn door de Engelse Rebecca Robinson uit eigen beweging terug gegeven aan het land van herkomst, zo maakte MENA half oktober bekend. Robinson diende haar wens per e-mail in bij Maysa Nasr Farid, Cultureel Attache van Egypte in Londen. Een van de beeldjes is door de SCA authentiek bevonden. Het is een 5 cm. hoge, bronzen weergave van Isis die de borst geeft aan haar zoon Horus. Of de twee andere beeldjes ook authentiek zijn, is nog niet bekend gemaakt.

Ramses' riem: Een op het eerste gezicht eenvoudig voorwerp - een stoffen riem - is een van de meest bijzondere voorwerpen op een nieuwe, vaste expositie in het World Museum van Liverpool. Wat de riem (of heupband, zo u wil), zo bijzonder maakt, is het feit dat het heeft toebehoord aan Ramses III en voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer te zien is.
Ook te zien zijn een mummie, een 4000 jaar oude harp, een reconstructie van een graf en een driedimensionale computeranimatie van een mummie.

Malaria:  Tijdens een internationale conferentie over antiek DNA in Napels (oktober 2008), bracht Andreas Nerlich, patholoog  aan  de Academische Universiteit van Munchen-Bogenhausen, 2 mummies onder de aandacht die duidelijke tekenen vertonen van infectie met malaria.  Nerlich onderzocht met enkele collega's 91 monsters van botweefsel, afkomstig van Egyptische mummies en skeletten die te dateren zijn tussen 3500 en 500 v.Chr.
Met behulp van moleculair biologische technieken slaagde het team er in om het DNA van de malaria parasiet Pasmodium falciparum in 2 van de mummies te identificeren. Daarmee is nu definitief aangetoond dat malaria een bekende ziekte was in het Oude Egypte. Van de 4 bekende malariavarianten binnen de Plasmodium familie, is p.falciparum de meest voorkomende en meest gevaarlijke. Met deze ontdekking hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de ontwikkeling van de parasiet en daarmee de bestrijding van de ziekte.

Papyrus databank: Dankzij een donatie van $ 814.000 van de Andrew W. Mellon Foundation zal een team van Duke University in Durham, V.S. werken aan een online bewerkingsprogramma voor papyri. Het team staat onder leiding van professor Joshua Sosin en Deborah Jakubs. Sosin is medeverantwoordelijk voor de zgn. Duke Databank of Documentary Papyri, een online database met meer dan 50.000 gepubliceerde teksten op papyrus, ostraca en hout die middels de Papyrological Navigator door iedereen doorzocht kan worden. Kijk hiervoor op http://papyri.info. De Mellon-donatie zal gebruikt worden voor de integratie van deze database met de collecties van Columbia University en de universiteit van Heidelberg in Duitsland. De database bestaat voornamelijk uit officiele documenten zoals trouwakten, koopovereenkomsten, schuldbekentenissen en vonnissen uit eerste de eeuwen na het begin van onze jaartelling.

Documentatie monumenten: De SCA kondigde in september jl. aan dat het de eerste fase heeft afgerond van een project waarbij de monumenten van 4 belangrijke sites (Thebaanse westoever, Luxor, de piramiden en Sakkara), worden vastgelegd d.m.v. lucht- en grondfotografie. De bedoeling is om deze te gebruiken voor onderzoek naar wind- en zanderosie en menselijke en ecologische bedreigingen voor de monumenten. Ook worden driedimensionale modellen gemaakt om de bouwwerken in hun oorspronkelijke staat te kunnen zien en om te anticiperen op toeristenstromen. In de eerste fase is Medinet Haboe (met o.a. de beroemde tempel van Ramses III) vastgelegd. Voor dit onderzoek is de SCA een samenwerkingsverband aangegaan met de National Authority for Remote Sensing and Space Sciences en de Mubarak City for Scientific Research and Technological Application. Het project zal ruim € 120.000 gaan kosten en 12 maanden duren.

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 00:59