Zoeken

Willekeurige foto

  • 3979 - ZO-NW-zicht piramide Arichancharer (5) - Noordelijke necropool Meroë
  • Categorie: Nubiëreis najaar 2010
  • Commentaren: 0

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws augustus 2008 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00

Sinds augustus 2008 draagt ondergetekende zijn steentje bij aan de maandelijkse nieuwsbrief van het Huis van Horus (deze link opent standaard in een nieuw venster). Een van mijn bijdragen is een maandelijkse nieuwsrubriek onder de weinig aan de verbeelding over latende naam 'Egyptologisch Nieuws'.
Klik hier voor de nieuwsbrief van het Huis van Horus van augustus 2008.

Daar ik nooit een kans laat liggen om twee vliegen in een klap te slaan kunt u voortaan deze nieuwsrubriek ook op mijn website terug vinden.

Er is weer van alles gebeurd de afgelopen maand. Zo is er een onderhouds- en toeristenplan opgesteld voor de tempels van Abydos, is er een shabti uit Nederland teruggegeven aan Egypte en wordt het Gizeh Plateau omgetoverd tot een ware vesting.

Maar eerst het volgende: de SCA (Supreme Council of Antiquities) maakte onlangs bekend in samenwerking met Cairo University's Medische Faculteit de foetussen uit het graf van Toetanchamon te gaan onderzoeken. In het kader van het ambitieuze plan om alle (koninklijke) mummies in het Cairo Museum te onderzoeken, is het nu de beurt aan de kleine mummies uit het graf van Toetanchamon. De restanten van de twee vrouwelijke kinderlijkjes liggen al sinds de vondst in 1922 opgeslagen in de universiteit en zijn reeds gescand in de CT. Ook zijn er monsters genomen voor een DNA-onderzoek. Het voornaamste doel is om vast te stellen of er een familieband bestaat tussen de foetussen en Toetanchamon. Ook hoopt men hiermee meer te weten te komen over de moeder van de foetussen. Het onderzoek staat onder leiding van Dr. Ashraf Selim, hoofd van Cairo Scan en Dr. Yehia Zakaria van het National Research Center.
Er is veel kritiek vanuit de medische en egyptologische wereld over het grote DNA mummie-project van de SCA. Zo is het DNA-lab, gevestigd in de kelders van het Egyptian Museum in Cairo, gesponsord door Discovery Channel, zijn de onderzoeksresultaten niet via reguliere, wetenschappelijke publicaties wereldkundig gemaakt en zijn de uitslagen niet gestaafd door parallelonderzoek in een ander DNA-lab. Dr. Zahi Hawass (secretaris generaal van de SCA) kondigde dan ook aan dat gewerkt wordt aan de bouw van een tweede DNA-lab, in de Cairo University.

Klik op de titel van dit artikel of op de knop 'Lees verder...' hieronder om de rest van het nieuws te lezen.

 

Op de website van Al-Ahram staat sinds kort te lezen dat de SCA een plan heeft opgesteld om de tempels van Abydos beter toegankelijk te maken voor toeristen. 92 Huizen tussen de tempels van Seti I en die van zijn zoon Ramses II zullen worden gesloopt en zal er een muur om de tempels gebouwd worden om de oprukkende bewoning tegen te gaan. Verder zullen een bezoekerscentrum, cafetaria en boekwinkel gebouwd worden en wordt er nagedacht over een Sound & Light Show. Een ingenieus project is in gang gezet om het Osireion droog te leggen. Voor het hele project is LE 20 miljoen uitgetrokken.

Een shabti-beeldje van de vrouw Hener, aangetroffen in het graf van Ioeroedef, is terug in Egypte, nadat het in de jaren '80 gestolen was uit een opslagplaats van het Nederlands-Britse opgravingsteam in Sakkara. Via een Brusselse veiling is het beeldje in handen gekomen van een Nederlandse ondernemer die het in 2006 ter determinatie aanbood aan experts van het RMO te Leiden. Zodoende kwam men er achter dat het beeldje gestolen was. De ondernemer is schadeloos gesteld en het beeldje zal, na restauratie, opgenomen worden in een speciale tentoonstelling in het Cairo Museum.
Wie voor november 2008 in de buurt van Gizeh is, moet zeker eens een kijkje gaan nemen in het bootmuseum naast de piramide van Choefoe. Daar staat namelijk een monitor opgesteld waarop men live-beelden kan zien van de tweede zonnebark van Choefoe die nog altijd in situ ligt in een bootput naast het bootmuseum. Dit, iets kleinere, zusterschip is tegelijk met de bark in het bootmuseum aangetroffen door de Egyptische architect en archaeoloog Kamal El-Mallakh, samen met Zaki Nour in 1954. Destijds heeft men er voor gekozen het zusterschip met rust te laten. Niettemin heeft men in 1987 een gaatje geboord door de dekstenen van de bootput om een kijkje te nemen en enkele metingen te verrichten. Hoewel men het gaatje na afloop weer gedicht heeft, hebben water en insecten toch hun weg door dit gaatje weten te vinden. Toen de SCA in 1992 in samenwerking met een Japanse archeologische missie van Waseda Universiteit nogmaals een kijkje nam, bleek al snel dat de toestand van het hout al flink achteruit gegaan was. Daarom heeft men besloten nu ook deze bark uit zijn put te verwijderen.
Vanaf november zal de bark worden opgegraven en, na zorgvuldige restauratie, in elkaar gezet worden. Het project zal ongeveer 10 jaar in beslag gaan nemen.

Wie ooit de monumenten op het Gizeh Plateau bezocht heeft zal het bekend voor komen: veel toeristenbussen met nog meer toeristen, nog veel meer opdringerige verkopers en beide groeperingen die ongestraft de monumenten bevuilen en beschadigen. Dat is waar de SCA paal en perk aan wil stellen met een groots opgezet project.
Alle verkopers van souvenirs, kameelritjes en wat al niet meer, zullen worden geweerd van het Plateau, dat volledig wordt afgezet met een hek van meer dan 19 km lengte en wordt bewaakt met infrarood- en bewegingssensoren. Om het Plateau op te komen kunnen bezoekers gebruik maken van een van de zes toegangspoorten, uitgerust met metaaldetectoren en rontgenapparatuur. Eenmaal binnen wordt de bezoeker met niet minder dan 199 beveiligingscamera's, die 24 uur per dag bekeken worden, in de gaten gehouden.
De lokale bewoners zijn niet erg te spreken over de plannen, waarvan de eerste stappen reeds gezet zijn. Zij zien hun inkomsten door toerisme wegvallen.

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 01:05