Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Tweede zonnebark Choefoe hergeconstrueerd PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00

Een ieder die het bootmuseum naast de beroemde piramide van Choefoe (ook wel Cheops) bezocht heeft, zal waarschijnlijk twee zaken zijn opgevallen.
Ten eerste de belachelijke sloffen die men over de schoenen dient te dragen om het parket vooral niet te beschadigen; iets waar (school)kinderen zich blijkbaar nooit schuldig aan maken, gezien het feit zij nooit sloffen hoeven te dragen.
Ten tweede (en belangrijker) de ongelooflijk goede staat waarin het ruwweg 4500 jaar (!) oude hout zich bevindt.

Het is al sinds de ontdekking van deze zonnebark (inmiddels ruim 50 jaar geleden) bekend dat er een tweede zonnebark begraven ligt naast de piramide. Men heeft een gaatje door de dekstenen van het 'bootgraf' geboord en een camera laten zakken om de boot te bekijken. Daarna heeft men er voor gekozen om deze (kleinere) bark voorlopig te laten liggen. Helaas heeft, zoals wel vaker, de nieuwsgierigheid vervelende gevolgen gehad voor de bark. Zo hebben insecten hebben hun weg door het kijkgaatje weten te vinden en zich aan het kwetsbare hout te goed gedaan.

Van de week werd bekend gemaakt dat men voornemens is ook deze tweede zonnebark op te graven, te conserveren en in elkaar te zetten. Gezien de ervaringen die men met de eerste bark heeft opgedaan (daar is 25 jaar aan gewerkt), verwacht men het werk in een jaar of tien geklaard te hebben.
Het werk zal, naar verluid, komend november aanvang nemen. Tot die tijd kunnen bezoekers van het bootmuseum een kijkje nemen op een monitor waar actuele videobeelden van de tweede bark worden vertoond.

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 01:06