Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Vooronderzoek naar gezonken artefacten in de Nijl PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00

De laatste jaren vroeg ik me steeds vaker af waarom men nooit onderzoek doet in de Nijl zelf. Dit was (en is nog steeds in mindere mate) immers de belangrijkste verkeersader van Egypte. In de ca. 4000 jaar faraonische geschiedenis moet hier toch een aanzienlijke hoeveelheid archeologisch materiaal in terecht zijn gekomen.

Natuurlijk heeft de Nijl niet altijd exact gestroomd waar het nu stroomt, maar op sommige plaatsen (hoogstwaarschijnlijk) wel. Van andere plaatsen (zoals de Qena-bocht) zijn sterke aanwijzingen hoe de Nijl hier duizenden jaren geleden stroomde.

Ook zal het archeologisch materiaal in de Nijl lang niet zo goed geconserveerd zijn als men in de droge woestijnbodem vind, maar zeker materialen als steen en edelmetaal kunnen de tand des tijd goed doorstaan.

Helaas is onderzoek in de Nijl verre van eenvoudig, maar dat is tevens een goede reden om aan te nemen dat hier nog veel te vinden is.
Vele millennia aan rivierslib hebben de artefacten bedekt en geconserveerd, maar sinds de bouw van de Aswandam wordt er nauwelijks meer rivierslib aangevoerd, waardoor de artefacten bloot komen te liggen. Tijd voor actie dus.

Gelukkig begint men dit in Egypte nu ook in te zien. In dit artikel is te lezen dat de SCA (Supreme Counsel of Antiquities) onder leiding van Zahi Hawass een vooronderzoek ('survey') gaat uitvoeren in het stroomgebied tussen Aswan en Luxor. (Persoonlijk lijkt het gebied van gebel es-Silsilah mij een goed startpunt.)

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 01:07