Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws april/mei 2013 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 09 juni 2013 10:18

Oost Egypte

Foto 1: Papyrusfragmenten in situ te Wadi el-Jarf Foto: Pierre Tallet

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Foto 2: Papyrusfragment met Horusnaam van Cheops Foto: MSA

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In april is opnieuw een spectaculaire ontdekking gedaan aan de Rode Zee-kust. Ditmaal in Wadi el-Jarf, 180 km ten zuiden van Suez. Maar liefst 40 administratieve papyri (foto 1 en 2) uit het 27e regeringsjaar van niemand minder dan koning Cheops (Choefoe) werden ontdekt door de Franse expeditie onder leiding van Pierre Tallet. Ze worden beschouwd als de oudste beschreven papyri die ooit gevonden zijn. De papyri geven onder meer lijsten van aantallen arbeiders en hoeveelheden voedsel (niet verrassend: voornamelijk brood en bier) die de koning naar hen liet versturen. Op één papyrus staat een dagboek van Merrer, een hoge ambtenaar die betrokken was bij de bouw van Cheops' piramide. Verdeeld over vier vellen papyrus en verschillende losse fragmenten staan de belevenissen van Merrer gedurende een periode van ruim drie maanden. Hij schrijft voornamelijk over zijn vele reizen naar de steengroeven van Toera, waar de kalkstenen blokken voor de buitenste laag van de piramide werden gehouwen.
Ook trof het team een stel stenen ankers aan met duidelijke slijtageplekken die veroorzaakt werden door de touwen waar ze aan bevestigd waren. Sommige van de ankers bevatten inscripties, mogelijk met de naam van de boot waar het anker aan toebehoorde. Arbeidershuizen en 30 kunstmatige grotten met sluitstenen behoorden ook tot de vondst. De grotten zijn gemiddeld 20 m lang, 3 m breed en 2 m hoog. Op de sluitstenen is de cartouche van Cheops in rode inkt aangebracht. In de grotten trof men onder meer houten fragmenten van schepen, touwen, voorraadkruiken en snijgereedschap aan.
Wadi el-Jarf was een belangrijke haven. Er werden koper, turkoois en vele andere mineralen ingevoerd vanuit de Sinaï.
De papyri zijn overgebracht naar het Suez Museum voor conservatie en studie. Mogelijk gaan ze ons veel leren over het dagelijks leven in de tijd van de belangrijkste piramidebouwer van Egypte.

Foto 3: Hathortempel van Serabit el-Chadim Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Foto 4: Documentatiecentrum te Serabit el-Chadim Foto: el-Ahram

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Pal aan de overkant van Wadi el-Jarf, op het schiereiland Sinaï, ligt Serabit el-Chadim, waar de belangrijkste steengroeves waren voor het zeer gewilde mineraal turkoois. Op een heuvel staat nog altijd een belangrijke tempel voor de godin Hathor, de Dame van Turkoois (foto 3). Aan de voet van deze heuvel staat sinds kort het zgn. Documentation Centre for Sinai Heritage (DCSH; foto 4), bijgenaamd het 'Hathor House', dat door de EU gefinancierd wordt. Het opvallend rood gekleurde centrum moet de lokale bevolking gaan betrekken bij de instandhouding van het lokale culturele en natuurlijke erfgoed, en tegelijk kansen bieden aan ondernemende mensen. Concreter is het streven om het centrum te gebruiken als depot voor opgravingen en als informatiecentrum voor toeristen. Zo zijn er een schaalmodel van de Hathor tempel, foto's en kaarten van de omgeving te bekijken.

Foto 5: Tell Abu Seifi Foto: MSA

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In Tell Abu Seifi, even ten zuiden van Qantara, aan de oostkant van het Suezkanaal, heeft een Egyptisch opgravingsteam een grote industriële zone ontdekt (foto 5) met vele werkplaatsen, gespecialiseerd in het maken van aardewerken en koperen voorwerpen. Ook werden de restanten van arbeiderswoningen en warenhuizen aangetroffen. Opvallend is de vondst van verschillende amfora uit Rhodos. Volgens opgravingsleider Mohamed Abd el-Maqsoud werd tevens een kalkstenen blok gevonden met een Romeinse inscriptie die informatie geeft over de militaire geschiedenis van de stad. Ook werden vele bronzen munten en aardewerken beeldjes van de god Bes gevonden.

Noord Egypte

Foto 6: Luchtkussens ondersteunen het plafond in de Djoser piramide Foto: Wales News Service

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De restauratiewerkzaamheden aan de piramide van Djoser zijn voltooid, aldus dit nieuwsartikel. Het gespecialiseerde bedrijf dat voor deze taak werd ingehuurd, CINTEC, heeft hiervoor bijzondere methoden gebruikt, zoals grote, opblaasbare zakken om het plafond te ondersteunen (foto 6). U heeft hier al eerder over kunnen lezen in dit nieuwsbulletin. U zult zich dan wellicht ook herinneren dat de restauratie niet bepaald van een leien dakje ging, met name door de financiële problemen van het MSA. Niettemin is het werk nu dus schijnbaar voltooid en heeft National Geographic een film gepubliceerd over de restauratie. Die kunt u hier online bekijken.
Tevens liet Peter James, die medeverantwoordelijk voor de restauratie was, zich ontvallen dat hij ervan overtuigd is dat de piramiden niet enkel door hergebruik grotendeels van hun dekstenen zijn ontdaan, maar vooral door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in het Egyptische klimaat. Lees er alles over in dit artikel.

Foto 7: Paarden en kamelen te Gizeh Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Volgens een artikel op Ahram Online wordt het Giza-plateau op dit moment grondig schoongemaakt. Aly El-Asfar, directeur van de Opper-Egyptische monumenten bij de SCA, zei dat een commercieel bedrijf is ingehuurd om deze flinke klus te klaren. Zoals u wellicht weet was de enorme hoeveelheid afval, paardenmest en kamelenmest (foto 7) op het plateau al decennia een doorn in het oog van menig bezoeker. Het bedrijf verwijdert niet alleen al deze rommel, maar plaatst ook afvalbakken van een lokale steensoort, zodat ze niet lelijk afsteken in het landschap. Hopelijk kunt u dus bij een volgend bezoek genieten van schone monumenten!

Zuid Egypte

Op 14 april blokkeerden tientallen lokale bewoners toeristen de toegang tot het Dal der Koninginnen en Deir el-Medina. Ze demonstreerden tegen het uitblijven van compensatie voor de geforceerde verhuizing uit de omgeving.

Foto 8: Skelet van Nubische soldaat ie Hisn al-Bab Foto: MSA

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Iets ten zuiden van Aswan ligt de laat-Romeinse site van Hisn al-Bab. Een Oostenrijkse missie, onder leiding van dr. Pamela Rose, heeft hier een onlangs een menselijk skelet gevonden. Op zichzelf is dit niet bijzonder natuurlijk, maar uit voorlopig onderzoek blijkt dat het een man (tussen 25-35 jaar) van Nubische afkomst betreft, die lange tijd in het leger gezeten heeft. Dat is hem uiteindelijk zeer pijnlijk fataal geworden, want volgens Adel Hussein, lokale directeur van de SCA, is de man om het leven gekomen door een messteek in zijn kruis. Dit gebeurde tijdens een gevecht bij het fort dat op deze site stond.

Sudan

Een Pools team, onder leiding van dr. Bogdan Zurawski, vond eind maart het grootste Koesjitische paleis ooit, in Sonijat, tussen de derde en vierde cataract. De plaats ligt in een gebied dat tegenwoordig luistert naar de naam Tergis, waarschijnlijk een verbastering van Tergedus, een stad die door Plinius de Oudere genoemd wordt in zijn beschrijving van de expeditie van keizer Nero door het betreffende gebied in 60 n.Chr. Waarschijnlijk is die naam weer afgeleid van Trgb, de naam van een stad die werd bezocht door Psamtek II tijdens zijn expeditie door Nubië in 593 v.Chr., volgens een stèle van de Koesjitische koning Amannote. Deze teksten noemen tevens het onlangs aangetroffen paleis. Maar behalve dat het paleis 5000 m2 groot is, is er verder nog vrijwel niets bekend over deze vondst.

De oliestaat Qatar heeft Sudan maar liefst 100 miljoen euro cadeau gedaan met als doel het verlepte National Museum in Khartoem op te knappen en 100 archeologische vindplaatsen in het hele land te voorzien van een betere infrastructuur, teneinde het toerisme in het land te laten toenemen.

Museum nieuws

Foto 9: Alexan Pasha Palace Foto: Aswat Masriya

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De aanleg en renovatie van musea in Egypte blijft een onnavolgbare aangelegenheid. Terwijl het Grieks-Romeinse Museum in Alexandrië al zo'n 10 jaar gesloten is voor renovatie en de opleverdatum voor het Grand Egyptian Museum in Giza al talloze malen is uitgesteld, is het lokale museum in Assioet, dat pas afgelopen januari aangekondigd werd, nu al geïnaugureerd! Het museum is gevestigd in het zgn. Alexan Pasha Paleis uit 1910 (foto 9). Hoewel 3 jaar geleden de beslissing genomen werd om hier een lokaal historisch museum te vestigen, begon men pas in november 2012 met de verbouwing. En zou nu dus al voltooid zijn. Helaas leert de praktijk dat geïnaugureerde musea in Egypte soms pas maanden of jaren later geopend worden voor het publiek.

Keer op keer lezen we in de Egyptische media dat het Grand Egyptian Museum in Giza nieuwe fondsen heeft weten te vergaren voor de voltooiing van het ambitieuze project, maar toch schijnt het iedere keer weer om geld verlegen te zitten. Nu is daar weer een nieuw plan voor bedacht: buitenlandse toeristen betalen voortaan (optioneel) mee aan de bouw van het museum door per overnachting in het land één Amerikaanse dollar extra te betalen. Onbekend is nog wanneer dit systeem in gaat en hoe het in zijn werk zal gaan.

Het Grieks-Romeinse Museum zal, als het goed gaat, dankzij een gift van 6 miljoen euro door de Italiaanse overheid, binnenkort(?) heropent worden. Het museum, dat in 1892 opgericht werd, heeft tot 1952 Italiaanse directeuren gehad en is in 2005 gesloten vanwege de ernstige staat van verval waarin het pand verkeerde. De renovatie van het museum heeft echter vele jaren op zich laten wachten en zelfs nu, na de bekendmaking van deze donatie en de samenwerking tussen Egypte en Italië, is het volstrekt onduidelijk wanneer het museum nu echt weer te bezichtigen zal zijn.

Foto 10: Egyptisch Museum Cairo Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Dat de museumsector in Egypte veel te lijden heeft, blijkt wel uit dit artikel over het Egyptisch Museum in Cairo (foto 10). Niet alleen de oudheden, maar ook het personeel hebben veel last van corruptie en verwaarlozing.

Opmerkelijk nieuws

Op 3 mei arresteerde de Scotland Yard's Art & Antiquities Squad (AAS) een Engelse zakenman op verdenking van antiquiteitensmokkel. Hij werd opgepakt nadat het veilinghuis Christie’s had gemeld dat het een aantal Egyptische oudheden geïdentificeerd had die zeer waarschijnlijk recentelijk uit Egypte gesmokkeld waren. De zakenman beweert de oudheden te hebben geërfd van een oom die in de Tweede Wereldoorlog een paar jaar in Egypte verbleef. Een van de voorwerpen, een roodgranieten fragment van een reliëf van een Nubische gevangene, is echter een recente vondst uit Kom el-Hettan. Ook een tweede reliëffragment komt waarschijnlijk uit een recente opgraving in Luxor.
In dit nieuwsartikel kunt u enkele foto's en wat meer informatie vinden over de gestolen voorwerpen bij het veilinghuis Christie's.

Foto 11: Chinese graffito Foto: Weibo

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Eind mei ontstond veel ophef in de Chinese sociale media over een graffito in de Luxor tempel. Een Chinese toerist ontdekte de graffito onlangs op een reliëf van een farao. In Chinese karakters staat te lezen: "Ding Jinhao was hier." De toerist plaatste hiervan een foto (foto 11) op de Chinese versie van Twitter, Weibo, en ontketende daarmee een stormvloed van reacties, uiteenlopend van zorguitingen tot doodsbedreigingen aan het adres van de veroorzaker. Deze laatste was via internet snel opgespoord en werd direct bestookt met bedreigingen en 'hate mail'. De website van de school van de 14- (of 15-) jarige jongen werd zelfs gehackt om er de boodschap "Ding Jinhao was hier" op te plaatsten. Zelfs overheidsinstanties begonnen zich in de discussie te mengen en wijzen allen op de schending van het imago van China in het buitenland. De toerist die de graffito 'ontdekte' zei zich ook diep te schamen namens het hele Chinese volk. De ouders van Ding Jinhao hebben zich direct verontschuldigd bij de Egyptische autoriteiten en het Chinese volk, en gesmeekt om vergiffenis. Een Chinese krant voegde aan de verklaring toe dat de moeder in tranen was 'toen ze zich realiseerde dat ze had gefaald haar zoon op te voeden.' Kortom: in China struikelde men over elkaar over deze schending van het Chinese imago. In Egypte heeft een commissie inmiddels vastgesteld dat de graffito oppervlakkig is en gemakkelijk verwijderd kan worden. Om nieuwe incidenten te voorkomen wil het MSA een archeoloog laten meelopen met elke groep toeristen, en het aantal inspecties verhogen. Waar men even aan voorbij lijkt te gaan, is de vraag hoe lang die graffiti er eigenlijk al zat voordat iemand hem opmerkte...
De realiteit in Egypte is dat plunderingen en vernielingen van monumenten aan de orde van de dag zijn. En zeker niet alleen door toeristen. De ophef was dus ook meer over het imago van China in het buitenland dan het behoud van het faraonische reliëf.

Foto 12: Ahmed Eissa Ahmed Foto: el-Ahram

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Minister Ibrahim van het MSA is op 7 mei vervangen door Ahmed Eissa Ahmed (foto 12). Ook is de minister van Cultuur vervangen door Alaa Abdel Aziz. Eissa (53) studeerde af aan de universiteit van Assioet en haalde zijn bachelor in Islamitische oudheden. Zijn master haalde hij in 1989 aan de Cairo University met een specialisme in Koptische architectuur. Zijn vorige functie (2011) was decaan van de faculteit Antiquiteiten aan de South Valley University. Er wordt gezegd dat hij lid is van de gematigde Islamitische Wasat-partij.
Eissa stelt in een interview met Ahram Online dat hij de hoogste prioriteit wil geven aan de beveiliging van archeologische vindplaatsen, vooral om de illegale bouwactiviteiten te stoppen.

Ondertussen gaan de plunderingen gewoon door. Lees bijvoorbeeld dit zorgwekkende artikel van de BBC met een interview met Kent Weeks en een schokkend filmpje. Maar recenter nog dit artikel van Weekly Ahram, waarin vele sites onder de loep genomen worden, zoals Giza, Dasjoer, Achmim en Heliopolis.

Foto 13: Demonstraties tegen plunderingen in Dasjoer Foto: Ahmed Ezzat

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Goed nieuws is er gelukkig ook nog te melden op dit front!
Op 29 april organiseerden jongeren een demonstratie in Dasjoer tegen de voortdurende illegale bouwactiviteiten en plunderingen aldaar (foto 13). Ongeveer 100 mensen, voornamelijk uit de directe omgeving, verzamelden zich om deel te nemen aan het protest. Mohamed Youssef, directeur van de oudheden van Dasjoer, deed het protest af als een mediastunt. Lees hier en hier voor meer informatie en foto's. Toch lijkt het resultaat te hebben gehad, want eind mei druppelden er berichten binnen dat Dasjoer nu eindelijk weer goed bewaakt wordt en dat de illegale bebouwing wordt verwijderd.

'Stop the heritage drain' is een initiatief van een aantal Egyptische jongeren om meer publiciteit te geven aan de enorme toename van illegale handel in, en antiquiteitensmokkel uit Egypte. De groep, mede opgericht door Yasmin El-Dorghamy, heeft een facebookpagina opgericht waar ze foto's en beschrijvingen publiceren van gestolen en verdwenen oudheden. Ook vragen ze buitenlanders alert te zijn op deze en andere mogelijk illegaal verhandelde oudheden door hier foto's van te plaatsen op Facebook. Het Egyptian Museum in Cairo werkt samen met de groep door hen te voorzien van foto's en informatie over de voorwerpen die tijdens de revolutie in 2011 gestolen werden.

Ander nieuws

Foto 14: Zahi Hawass Foto: internet

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Zahi Hawass (foto 14), wie kent hem niet? Alhoewel, de flamboyante, voormalige secretaris-generaal van de SCA en voormalig minister van het MSA is sinds de revolutie nauwelijks meer in beeld geweest. In dit artikel kunt u een uitgebreid artikel over Hawass lezen. Hoe gaat het nu met hem? Is zijn karakter door alle gebeurtenissen al wat veranderd, of is hij nog steeds dezelfde ongeduldige, zelfbenoemde Egyptische Indiana Jones? En wat betreft zijn toekomstplannen, al dan niet m.b.t. de Egyptische oudheden? U leest het allemaal in het artikel.

Foto 15: Piramide-munt Foto: Pobjoy Mint

Sorry, you have not enough rights to view this image.

 

De Britse Maagdeneilanden hebben een wel heel bijzondere munt (foto 15) uitgebracht. Op de ene kant van de munt staat uiteraard het portret van koningin Elisabeth II, maar op de andere kant staat een afbeelding van de piramides van Giza in zeer hoog reliëf. De drie piramiden steken tot wel 5 mm boven het oppervlakte uit! Daarnaast is een klein, rond vakje aangebracht waar wat zand in zit, afkomstig uit Giza. Hoewel de munt 10 Britse Ponden waard is, kost hij € 222 in aanschaf. Maar dan wordt hij ook wel in een mooi driehoekig doosje geleverd. De munt is hier te bestellen. Kijk hier voor meer afbeeldingen.

Foto 16: Opgraving van het lichaam van een kind in Kellis Foto: Dakhleh Oasis Project

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Wie 1800 jaar geleden in de Dachla-oase een kind (foto 16) wilde verwekken, deed dat bij voorkeur in juli of augustus. Dat is een nieuwe conclusie op basis van onderzoek in de oude stad Kellis door het Dakhleh Oasis Project. De hoge temperaturen in die tijd van het jaar (40 graden is niet ongewoon) deden daar blijkbaar niets aan af. Er werden al 765 graven onderzocht, waarin 124 foetussen werden aangetroffen die tussen de 18 en 45 weken na conceptie oud(?) waren toen ze stierven. Ook de maand waarin de kinderen stierven is bekend, omdat de graven georiënteerd zijn op het punt waar de zon op komt, iets wat natuurlijk gedurende het jaar verandert. Al met al wist men te concluderen dat er een geboortepiek was in maart en april. In dezelfde periode vonden ook veel sterfgevallen plaats van (mogelijk zwangere) vrouwen, wat er op duidt dat veel vrouwen stierven tijdens de bevalling.
Waarom men graag een kind verwekte tijdens de hete zomermaanden? Ondanks het feit dat men in deze tijd onder Romeins bewind leefde en het Christendom wijd verspreid was in Egypte, hield men waarschijnlijk vast aan veel oude tradities. De zomer is traditioneel het overstromingsseizoen en dus de periode waarin veel vruchtbaar slib werd achtergelaten op het overstroomde land. Voor de Egyptenaren was dit dan ook altijd al een periode waarin de vruchtbaarheid op zijn hoogst moest zijn. Een opvatting die schijnbaar standhield tot ver in de Romeinse tijd.
Een andere conclusie die we misschien uit dit onderzoek mogen trekken is dat de Egyptenaren beschikten over een effectief anticonceptiemiddel, dat de rest van het jaar werd toegepast. Wellicht dat krokodillenmest (zoals genoemd in het medische papyrus uit Kahun) toch werkt...?

Laatst aangepast op zondag, 09 juni 2013 13:23