Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws februari 2013 PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 25 februari 2013 13:06

Noord Egypte

Foto 1: Nieuw ontdekte graven in Alexandrië Foto: Ahram Online

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In Alexandrië is opnieuw een flinke necropool aangetroffen tijdens archeologische opgravingen voorafgaand aan bouwwerkzaamheden (foto 1). Het gebied, in het Al-Qabari-district, stond al langer bekend om de tientallen graven die hier zijn aangetroffen in 1998. Net als toen bevatten de nieuw ontdekte graven geen grafgiften of menselijke restanten meer, maar nog wel vele decoraties, ondanks het feit dat de onderste ruimtes van de graven zich onder het grondwaterpeil bevinden. De graven zijn uit de Ptolemaeïsche en Romeinse periode en aangelegd voor gewone burgers.

 

Zuid Egypte

Foto 2: Kindermummiekistje met op de achtergrond de ontdekkers Foto: José Manuel Galán

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het opgravingsteam van José Galàn doet al jaren onderzoek in het graf van Djethoeti in Dra Abu el-Naga (Luxor, westoever) en is verantwoordelijk voor vele mooie vondsten. In het afgelopen seizoen is daar een bijzondere mummiekist voor een kind uit de 17e dynastie bijgekomen (foto 2). Het kistje werd gevonden. Lees in dit artikel meer informatie over de vondst en bekijk dit artikel voor een aantal mooie foto's van het kistje.

Het ‘verloren’ oog van een beeld van Amenhotep III is terug in Luxor. Lees er meer over in de Luxor Times.

Foto 3: Schijndeur van Amenhotep vlak voor de verplaatsingFoto: CNRS/CFEETK

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In 1980 werd in de Chonsoe-tempel van Karnak een granieten schijndeur gevonden, die  oorspronkelijk echter toebehoorde aan het graf van Amenhotep en zijn vrouw Renena (graf C.3) in Sheikh Abd el-Qurna (foto 3). Amenhotep leefde waarschijnlijk tijdens de regering van Toetmoses III. Het graf van het echtpaar wordt sinds 2009 opgegraven door de Archaeological Mission in the Theban Necropolis van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Université de Liège. Hierbij zijn verschillende fragmenten van de schijndeur gevonden. Onlangs is de gerestaureerde schijndeur teruggebracht naar de Thebaanse westoever, waar deze binnenkort teruggeplaatst zal worden in het graf. Zie hier enkele foto’s.

Foto 4 & 5: Barkkapel van Hatsjepsoet in het Openluchtmuseum van Karnak Foto: CNRS/CFEETK

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Sinds eind februari is (als het goed is) een 'nieuwe' kapel van Hatsjepsoet te zien in het openluchtmuseum in Karnak (foto 4 en 5). Het MSA is het afgelopen half jaar druk bezig geweest om (veelal langslepende) restauratieprojecten zo snel mogelijk af te ronden en te openen voor het publiek in de hoop het toerisme te bevorderen. Nu is het dus de beurt aan de zgn. Netjeroe-Menoe, een mooie kalkstenen kapel gewijd aan Amon-Ra. Te zien zijn een binnenplaats en twee zalen, alles versierd met mooi uitgewerkte religieuze scènes met Hatsjepsoet, haar echtgenoot Toetmoses II en haar stiefzoon Toetmoses III. De meeste blokken van dit reeds in de oudheid afgebroken bouwwerk zijn teruggevonden in de zgn. Court de la Cachette tussen de 7e en 8e pyloon. Het Centre Franco-Egyptian D'Etude des Temples de Karnak (CFEETK) heeft de afgelopen vier jaar hard gewerkt aan het in elkaar puzzelen van de blokken. Zie onder andere het forum van Pr Kmt en uiteraard de website van CFEETK voor een aantal mooie foto's van de kapel en Luxor Times Magazine voor iets meer achtergrondinformatie.

Foto 6: De kolossen van Amenhotep III nog in situ Foto: Luxor Times Magazine

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De cultustempel van Amenhotep III in Kom el-Hetan is de laatste jaren al vaak in het nieuws geweest vanwege de vele ontdekkingen die hier met grote regelmaat worden gedaan, voornamelijk beelden. Maar na ontdekking van een beeld is de kous nog lang niet af, zeker niet als dat een van oorsprong 14 meter hoog zandstenen beeld betreft. Het verplaatsen van dergelijke brokstukken naar een hogere en drogere plek voor restauratie en conservatie is een enorme klus. Maandag 18 februari zijn maar liefst twee van deze beelden met vereende krachten 60 meter verplaatst (foto 6). De kolossen stellen Amenhotep III voor die in zijn sjendyt-schort op een troon zit. Oorspronkelijk stonden de beelden voor de noordelijke poort, zo'n 200 meter achter de zogenaamde Memnon-kolossen. Vermoedelijk zijn de beelden tijdens een aardbeving in 27 v.Chr. omgevallen en in stukken gebroken. De werkzaamheden van 18 februari zijn met name door Luxor Times Magazine opmerkelijk goed vastgelegd. Zo vindt u hier een (helaas erg korrelige) videoregistratie (22 minuten), en kunt u hier en hier vele foto's bekijken.

Foto 7: Graf van de vizier Chay te Sjeich Abd el-Qurna Foto: Luxor Times Magazine

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het graf van Chay, vizier van Opper en Neder Egypte onder niemand minder dan Ramses II, is gevonden. Dat wil zeggen, het team van Université Libre de Bruxelles  heeft de piramidevormige superstructuur (bovenbouw) van het graf opgegraven in Sjeich Abd el-Qurna (foto 7). De tichelstenen piramide was oorspronkelijk ca. 15 meter hoog en 12 meter breed. Een aantal fragmenten van de piramidion tonen Chay in aanbidding voor Ra-Horachty. Chay was waarschijnlijk 15 jaar vizier van Ramses II. Eerder al waren twee beelden van hem bekend, beide in het Cairo Museum. Lees hier het officiële persbericht (Franstalig). De substructuur (het ondergrondse gedeelte) van het graf is nog niet blootgelegd.

 

Museum nieuws

Foto 8: Faience Schaaltje in collectie Het Princessehof Foto: Gemeente Leeuwarden

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Velen zullen niet weten dat Leeuwarden een Egyptische collectie bezit. Ondergetekende wist het tot voor kort in elk geval niet! Het Keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden beheert een collectie van 263 Egyptische antiquiteiten die door Anne Tjibbes van der Meulen (1862-1934) werden verzameld. De verzameling bestaat voornamelijk uit amuletten, sjabti's, beeldjes en keramiek. Opvallend is ring uit Tune el-Gebel met de vierde naam van Toetanchamon afgedrukt in glaspasta. Of (een deel van) de collectie staat opgesteld in het museum is onduidelijk, maar een vijftigtal voorwerpen zijn wel online te bekijken via deze link (foto 8). Binnenkort zal de collectie worden overgebracht naar het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Hopelijk organiseert het RMO een (tijdelijke) tentoonstelling over deze vrijwel onbekende collectie!

 

Opmerkelijk nieuws

Foto 9: Michel Wuttman Foto: IFAO

Sorry, you have not enough rights to view this image.

 

Halverwege februari bereikte schokkend nieuws de egyptologische gemeenschap, toen bekend werd dat de 60-jarige Franse archeoloog Michel Wuttman (foto 9) dood was aangetroffen in zijn appartement in Cairo. Er zouden geen sporen van inbraak zijn gevonden, maar wonden rond zijn mond wijzen er op dat de wetenschapper is verstikt. Ook zijn zijn mobiele telefoon en laptop gestolen. Vreemd genoeg is er geen geld gestolen uit het appartement. Onderzoekers verdenken twee jongemannen die Wuttmann de avond ervoor hebben bezocht. Meer informatie is op moment van schrijven helaas niet bekend. Wuttman was verbonden aan het Institut français d’archéologie orientale (IFAO). Lees op de website van IFAO meer over zijn professionele leven.

Foto 10: Robert Gray en zijn kattenmummie Foto: Geoff Hichens

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Je zult toch maar een kattenmummie op je zolder vinden! Dat overkwam de Engelse Robert Gray (foto 10) die het voorwerp erfde van zijn vader, een egyptoloog. Gray bewaarde het artefact op zolder omdat hij dacht dat het een vreemd soort antieke lappenpop betrof, maar toen hij recentelijk röntgenfoto's liet maken van het voorwerp bij een dierenarts, werd meteen duidelijk dat er een uitstekend geconserveerd kattenlichaam in zit. De nek van het diertje is intact, wat er op kan wijzen dat de kat een huisdier was en geen votiefoffer. Het Royal Cornwall Museum bevestigde de vondst. Gray denkt er over om de mummie te schenken aan een museum. Lees dit artikel voor meer informatie en foto's.

Hoe kan een antieke kleurstof helpen bij de ontwikkeling van moderne nanotechnologie? Volgens dit artikel in de Journal of the American Chemical Society (JACS) helpt het beroemde Egyptisch Blauw wetenschappers met de ontwikkeling van nieuwe korte-afstand-communicatietechnieken, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij afstandsbedieningen, medische scanners, beveiligingstechnieken en nog veel meer toepassingen. Het kleur gevende component calciumkopersilicaat in Egyptisch Blauw blijkt infrarood licht te produceren. Lees onder andere dit nieuwsartikeltje voor meer informatie (het artikel in JACS is niet gratis).

 

Sudan

Foto 11: Bijzondere piramide in Sedeinga, Sudan Foto: Vincent Francigny SEDAU

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In Sedeinga (in het noorden van Sudan) zijn sinds 2009 maar liefst 35 mini-piramides ontdekt door de Mission Archéologique Française de Sedeinga, onder leiding van Claude Rilly en Vincent Francigny. De grootste is 7 m breed en de kleinste slechts 76 cm! De Koesjitische bouwwerkjes van tichelsteen dateren van ongeveer rond het begin van onze jaartelling en zijn slechts een onderdeel van een even groot aantal graven. Behalve het formaat, is ook de bouwstijl in een aantal gevallen vrijwel uniek. Sommige piramides hebben namelijk een ronde ruimte binnenin die door steunberen is verbonden met de buitenzijde (foto 11). Ook bijzonder is de hoge dichtheid van het piramideveld. In een gebied van 500 m2 werden maar liefst 13 piramides gebouwd. Helaas zijn alle piramides bijna tot op het grondvlak afgebrokkeld door de tand des tijds en doordat caravanen de route namen die dwars over het piramideveld heen liep.
Tijdens het afgelopen seizoen vond het team een graf van een kind in een tumulus, wat Francigny doet suggereren dat de traditie van het bouwen van een tumulus veranderde naar het bouwen van een piramide en dat de graven dus ‘omgebouwd’ werden.
In dit artikel vindt u een aantal heel aardige foto's van de site en de vondsten die hier gedaan zijn.

Laatst aangepast op zaterdag, 02 maart 2013 09:24