Zoeken

Willekeurige foto

  • 4841 - W-wand grafkamer piramide Tanwetamani (16) - el-Kurru
  • Categorie: Nubiëreis najaar 2010
  • Commentaren: 0

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws januari 2013 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 30 december 2012 17:24

Noord Egypte

Foto 1: Illegale bouwactiviteiten in Dasjoer Foto: AP/Nasser Nasser

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De afgelopen weken was er veel oproer over illegale bouwwerkzaamheden op de archeologische site van Dasjoer. Bewoners van naburige dorpen bouwden graven en huizen op het bij UNESCO als Wereld Erfgoed geregistreerde terrein en zijn al bijna opgerukt tot aan de voet (foto 1) van de piramide van Amenemhat III (de zogenaamde Zwarte Piramide). De autoriteiten hebben tot op heden nog weinig tot geen actie ondernomen om de werkzaamheden te stoppen. De redenen die hiervoor genoemd worden door de media variëren van onwilligheid, angst voor de gewapende burgers of een tekort aan geld en personeel bij de politie, tot onmacht vanwege onduidelijkheid over het eigendom van het land. Lees hier meer over de situatie, met standpunten van zowel de overheid als de burgers.

Midden Egypte

Foto 2: Vondst in Qasr Qarun Foto: Universiteit van Siena

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het team van de Universiteit van Siena heeft een grote vondst gedaan in Qasr Qarun (Dionysias) (foto 2). Maar liefst zo’n 100 papyri, ostraca, en beelden van koningen en priesters uit de derde eeuw v. Chr. tot de zesde eeuw n.Chr. werden opgegraven. Meer informatie is helaas niet bekend op dit moment.

Zuid Egypte

Foto 3: Kanopenkruiken in graf uit Derde Tussentijd in Thebe Foto: CEFB

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Een Italiaanse missie heeft vlakbij het Ramesseum een vijftal graven ontdekt uit de Derde Tussentijd tijdens opgravingswerkzaamheden in de ruïne van de tempel van Amenhotep II. Elk graf bestaat uit een diepe schacht met onderin een grafkamer. Daar trof het team in elk graf een beschilderde houten grafkist aan. Mansour Boraik, verantwoordelijk voor alle archeologische sites in de Luxor-regio, gaf aan dat ook 12 zeer goed bewaard gebleven kanopen zijn aangetroffen in de graven (foto 3). Tot zover de informatie in de meeste berichten over deze vondst. Maar er zijn een hoop onduidelijkheden en tegenstrijdigheden in die berichtgeving (die u onder meer hier en hier kunt lezen). Waar de berichten het wel over eens zijn is dat de vondst is gedaan door het team van het Centro di Egittologica Francesco Ballerini (CEFB), onder leiding van dr. Angelo Sesana. In dit bericht, waarbij Sesana geciteerd wordt, lijkt de vondst echter hele andere vormen te hebben. Oordeelt u zelf...

Foto 4: Sechmet beeld gevonden in het Moet tempelcomplex van Karnak Foto: ARCE

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het American Research Center in Egypt (ARCE) werkt al sinds jaar en dag aan de opgraving en de restauratie van het tempelcomplex van de godin Moet te Karnak. Het complex wordt volgens planning komende maart voor het eerst geopend voor het publiek. Maar op de valreep deed het team onlangs nog een mooie vondst: een mooi bewaard gebleven granieten beeld van de godin Sechmet uit de tijd van Amenhotep III (foto 4). Het 180 cm hoge beeld toont de leeuwkoppige godin staand met een lotusbloem en een anch in de handen. De ontdekking werd gedaan toen vloertegels werden gelegd in de tweede zaal van de tempel. Sechmet-beelden uit de tijd van Amenhotep III zijn in grote getalen gevonden, met name hier en in zijn tempel in Kom el-Hetan, maar dit is het eerste bekende beeld waarop zij staand wordt weergegeven.

Buiten Egypte

Foto 5: Egyptische sierraden uit Punische graven in Spanje Foto: Antonio Vázquez

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In Cádiz (Spanje) zijn 12 Punische graven uit de vijfde en vierde eeuw v.Chr. gevonden, met daarin meer dan 300 sierraden. Tientallen daarvan zijn van Egyptische origine, zoals faience amuletjes van Seth, Horus, het oedjat-oog, etc. (foto 5). Voor een korte video over de vondst (in het Spaans) klik hier. Voor foto’s van de vondst klik hier.

Museum nieuws

Foto 6: Uitgebrande NDP gebouw tussen de Nijl het het Cairo Museum Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Minister Ibrahim heeft begin januari een officieel verzoek ingediend om aan het Egyptisch Museum in Cairo het stuk land terug te geven waar het tijdens de revolutie uitgebrande NDP-hoofdkantoor op staat. Het land vormde vroeger de verbinding tussen de Nijl en het museum (foto 6), ten einde de aanvoer van oudheden en de toegang voor toeristen te vergemakkelijken, in een tijd waarin transport nog voornamelijk over de Nijl plaatsvond. Bij de bouw van het kantoor heeft de National Democratic Party van Hosni Mubarak zich het land toegeëigend. Het idee om het land terug te vragen werd al eerder geopperd vlak na de verwoesting van het pand in februari 2011, door de toenmalige directeur van het museum, maar is nu dus eindelijk officieel ingediend door Ibrahim.

Het zogenaamde Paleis van Alexan Abiskaroen in Assioet zal worden omgebouwd tot een nationaal historisch museum voor de regio. In het museum zal ook aandacht geschonken worden aan de predynastische periode, met name de Badari cultuur. Lees dit (Franstalige) artikel voor meer informatie.

Foto 7: Palace Sakakini in Cairo Foto: Internet

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het Palace Sakakini in Cairo (foto 7) wordt ook omgebouwd tot museum, maar dan met de geschiedenis van de geneeskunde als thema. Te zien zullen zijn onder meer een beeld van Amenhotep, zoon van Hapoe, papyri met teksten over het mummificatieproces, en chirurgische instrumenten. Lees dit (Franstalige) artikel voor meer informatie.

Ander nieuws

Foto 8: Ptah-Sokar-Osiris beeldje uit de onderschepte collectie Foto: MSA

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Op de snelweg tussen Cairo en Suez is eind januari een man opgepakt voor de smokkel van maar liefst 863 antiquiteiten, waaronder ruim 400 Griekse en Romeinse munten. Bijzonder zijn een kalkstenen bassin met teksten waarin de naam van koning Snefroe’s wab-priester genoemd wordt, een kalkstenen stèle met een afbeelding van de Ptah, en een zwartgranieten beeld van Hathor. Daarnaast bevatte de collectie 180 amuletjes, 10 scarabeeën, 3 houten Ptah-Sokar-Osiris beeldjes (foto 8) uit de Late Tijd en een aantal replica’s. De man probeerde te ontsnappen aan een controle langs de weg, maar werd verderop alsnog staande gehouden. Volgens minister Ibrahim zijn de voorwerpen afkomstig uit illegale opgravingen en hij beloofde dat het MSA zal proberen de exacte herkomst van oudheden te achterhalen. Klik hier voor meer foto's van de vondst.

Foto 9: Replica van sjabti beeldje van Toetanchamon Foto:Mohamed Wassim

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het was enkele jaren geleden al aangekondigd, maar het lijkt nu echt te gaan gebeuren: het MSA is begonnen met de productie van 1:1 replica’s van bekende Egyptische oudheden, met name voorwerpen uit het graf van Toetanchamon (foto 9). Het toenmalige Supreme Council of Antiquities kreeg in 2010 door een toevoeging aan de Egyptische Antiquiteitenwet het exclusieve recht deze replica’s te produceren. Aan de Replica Production Unit (RPU) van het MSA is deze taak gekweten. Daarbij wordt geen half werk geleverd. Niet alleen worden de voorwerpen op hetzelfde formaat en heel nauwkeurig nagemaakt, ook worden dezelfde materialen gebruikt, zoals brons, turkoois en lapis lazuli. Zelfs alle imperfecties en beschadigingen worden in de replica’s meegenomen. Volgens dit artikel zullen ze op termijn in verschillende museumwinkels te koop zijn en wellicht ooit in de Khan el-Khalili. De RPU heeft grote ambities, zoals u in het artikel kunt lezen.

Laatst aangepast op zondag, 03 februari 2013 10:43