Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws december 2012 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 30 december 2012 17:24

Noord Egypte

Foto 1: Nieuwe graven in Saqqara Foto: Polish Centre of Mediterranean Archaeology of the University of Warsaw

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Een Pools team onder leiding van professor Karol Mysliwiec heeft de ingang van een tot dusver onbekend graf gevonden (foto 1). Het team was het rotsgraf van Ichi, een generaal van koning Pepi II (6e dynastie), aan het opgraven, toen het vlak voor de kapel de bovenrand van de ingang tot een geheel ander graf ontdekte. Men had zich al eerder afgevraagd waarom de vloer van de kapel scherp verticaal naar beneden liep, maar het bleek dus te gaan om de bovenrand van een dieper gelegen graf. De opgraving hiervan zal plaatsvinden tijdens het opgravingsseizoen in 2013.

Foto 2: Salima Ikram aan het werk in de dierencatacomben van Saqqara Foto: National Geographic

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Vorige maand kon u op deze plek lezen over mummie-expert Bob Brier, maar Salima Ikram (foto 2), professor Egyptologie aan de American University in Cairo, is zo mogelijk nog meer gepassioneerd over mummies. Maar haar specialisme is dierenmummies, en op dat gebied is ze dan ook een absolute autoriteit. Met financiering van de National Geographic Society verricht ze op dit moment onderzoek in de dierencatacomben van Saqqara, onder leiding van Paul Nicholson van Cardiff University. De catacomben zijn gewijd aan Anoebis en bevatten daarom vooral hondenmummies, maar er zijn ook mummies van mangoesten en katten aangetroffen. Het team van Nicholson probeert te achterhalen waarom. Botonderzoek wijst er op dat er verschillende hondenrassen zijn bijgezet in de catacomben. Ze proberen dus ook te achterhalen om welke hondenrassen het precies gaat, en in welk verband de dieren werden gefokt. In dit artikeltje legt ze onder meer uit dat dieren om vier redenen werden gemummificeerd: omdat ze huisdieren waren, als voedsel voor een god, als personificatie van een god, of gewoon als cadeautje aan een god.

Foto 3: Piramide van Djoser, Sakkara Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Wie maar geen genoeg krijgt van de soap rondom de restauratie van de Djoser-piramide in Saqqara (foto 3), kan zijn of haar hart ophalen met dit uitgebreide artikel over de achtergronden van het conflict, restauraties in het verleden en de huidige staat van het uiterst belangrijke monument.

Midden Egypte

Foto 4 & 5: Leeuwbeelden te Soknopaios Foto: Ahram Online

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In de Fayoum zijn bij een opgraving van de tempel voor de lokale god Soknopaios twee beelden van zittende leeuwen van onder het zand opgedoken (foto 4 en 5). De beelden zijn ruwweg te dateren tot de Ptolemeïsche tijd. Dergelijke beelden zijn welbekend in Egypte, als decoratie van afwateringsgoten langs de dakranden van tempels. De opgravingen werden uitgevoerd door de Universiteit van Salento (Italië). De beelden zijn volgens een persbericht 1,6 meter lang, 0,9 meter breed en 0,8 meter hoog, maar wie de foto's bekijkt, zal het moeilijk vinden om te geloven dat de beelden breder zijn dan hoog. Het beeldhouwwerk van het kalksteen is van hoge kwaliteit. De tempel ligt in een plaats (ca. 11 km ten noorden van het Qarum-meer) die tegenwoordig Dimeh Al-Siba wordt genoemd, het 'Eiland van de Krokodil', genoemd naar de krokodilgod Soknopaios aan wie de tempel was gewijd.

Zuid Egypte

Foto 6: Thot-tempeltje te Qasr el-Aguz Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het Qasr el-Aguz tempeltje (foto 6) is sinds afgelopen maand heropend voor het publiek. Het bouwwerk ligt op een steenworp afstand van het grote Medinet Haboe-tempelcomplex, maar ligt zo goed verborgen tussen de huizen dat maar weinig mensen van het bestaan zullen weten. Heel opmerkelijk is het tempeltje niet, maar op sommige plekken zijn de schilderingen nog goed bewaard gebleven en op veel plaatsen is goed te zien dat de tempel nooit afgebouwd is, omdat de decoratie nooit verder is gekomen dat het schetsstadium. De tempel is gesticht door Ptolemaeus VIII Euergetes II ter ere van de schrijversgod Thot en bestaat uit drie kleine, opeenvolgende ruimtes. De vergoddelijkte architecten Imhotep en Amenhotep, zoon van Hapoe staan ook afgebeeld op de muren. De tempel werd sinds 2002 onderzocht en sinds 2005 gerestaureerd door het Marc Bloch Institute of Egyptology van de Universiteit van Strasbourg, in samenwerking met het IFAO.

Foto 7: Restauratie van de buitenste sarcofaag van Merenptah Foto: Edwin Brock

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Sinds de heropening van Merenptah's graf in het Dal der Koningen, vorige maand, is ook zijn gerestaureerde buitenste sarcofaag te zien. En dat is op zichzelf al een bijzonderheid, want het blijkt de grootste sarcofaag te zijn die ooit gevonden is: 4 meter lang, 2,3 meter breed en 2,5 meter hoog (foto 7). Het deksel van de granieten sarcofaag is intact. Volgens Edwin Brock van het Royal Ontario Museum in Toronto, projectleider van het restauratieproject, zijn de vier genestelde sarcofagen destijds als één geheel het graf binnen gebracht. Geen geringe opgave, gezien het gigantische gewicht en de relatief kleine ruimtes. In het proces heeft men de doorgang naar de grafkamer moeten verbreden om de enorme sarcofaag binnen te krijgen.
De stukken van de buitenste sarcofaag lagen jarenlang weg gestouwd in een zijkamer van het graf. Hoewel de stukken maar één-derde van de kist vertegenwoordigden, heeft men de rest redelijk nauwkeurig kunnen reconstrueren. In dit artikel leest u er meer over.

Museum nieuws

Foto 8: Egyptisch Museum Cairo Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Ondanks vele protesten en schermutselingen op en rond Tahrir-Plein, is het Egyptisch Museum in Cairo (foto 8) elke dag gewoon open gegaan en door honderden mensen bezocht, aldus minister Mohamed Ibrahim, die het museum op 7 december 2012 bezocht.
Sinds een aantal jaren wordt het museum stukje bij beetje opgeknapt. Een behoorlijke klus, die al veel te lang was uitgesteld. Binnenkort start men met zalen 32 en 37, waar materialen uit het Oude Rijk te zien zijn, zoals de omvangrijke collectie van Hetepheres. Daarnaast zal ook de grote koepel onder handen genomen worden en wordt er gewerkt aan betere verlichting. De financiering ligt volledig in handen van de zogenaamde Association of Lovers of the Egyptian Museum.

Foto 9: Minister Ibrahim bij de vitrine van Amenhotep II Foto: Ahram Online

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Even was er op 12 december ophef in het museum, toen bleek dat de rechter grote teen van Amenhotep II (foto 9) eraf was gevallen. De volgende dag werd bekend gemaakt dat dit waarschijnlijk werd veroorzaakt door een slechte afsluiting van de vitrine waarin de mummie van de koning wordt bewaard. Hierdoor lekte er zuurstof en vocht in de vitrine, wat de schade heeft toegebracht. De slechte afsluiting was vier maanden eerder aangebracht nadat de koning terug was gelegd in zijn vitrine na een onderhoudsbeurt aan zijn mummie. De teen is dezelfde dag nog bevestigd aan het lichaam. Voor de zekerheid worden ook alle andere vitrines met mummies nog eens nagelopen.

Ander nieuws

Foto 10: Mummie van Ramses III Foto: Egyptisch Museum Cairo

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Foto 11: Mummie van onbekende man E Foto: Egyptisch Museum Cairo

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Ramses III (foto 10) is om het leven gebracht door zijn keel door te snijden. Dat is één van de conclusies van een vrij recent onderzoek naar het illustere 'haremcomplot' tegen de koning. Uit de papyri die we al heel lang kennen, blijkt wel dat het complot geleid werd door zijn vrouw Tiye en haar zoon Pentawer, maar niet of zij slaagden in hun opzet. Een team, onder leiding van oude bekende dr. Zahi Hawass, heeft uitgebreid antropologisch en forensisch onderzoek verricht naar de zaak. De mummie van Ramses III en dat van een onbekende man met de moderne aanduiding 'E' (foto 11) zijn van top tot teen onderzocht. De doodsoorzaak van Ramses III was snel gevonden: op CT-scans was duidelijk te zien dat de koning zeer waarschijnlijk overleden is aan een 7 cm brede en tamelijk diepe snee door de keel. In de wond bevindt zich een oedjat-amulet; een duidelijke wens voor genezing van de wond in het hiernamaals. Het lichaam 'E' blijkt van een man tussen de 18 en 20 jaar te zijn en vertoont duidelijke tekenen van een gewelddadige dood, vermoedelijk wurging. Ook was de man bepaald niet op traditionele wijze gemummificeerd; een observatie die sinds de ontdekking van het lichaam al veelvuldig is aangehaald als (indirect) bewijs dat het hier om een persona non grata gaat. Aangezien de mummie in het graf van Ramses III begraven was, werd al vaak aangenomen dat het hier gaat om Pentawer. Wel zeker is dat het DNA van beide mannen zeer sterk op elkaar lijkt en dat het heel waarschijnlijk is dat de twee vader en zoon waren. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.
In een videoconferentie op 24 september 2011 had Hawass al wat door laten schemeren over de resultaten van het onderzoek, maar de officiële publicatie heeft tot halverwege december 2012 op zich laten wachten.

Het MSA heeft eind november laten weten dat de geplande verhoogde toegangsprijzen voor toeristische trekpleisters uitgesteld zijn. In 2010 was besloten om de toegangsprijzen voor de meeste monumenten in Egypte met 25% te verhogen, maar deze verhoging is keer op keer uitgesteld. Toen na de uitbraak van de revolutie vorig jaar het toerisme in Egypte instortte, werd het onderwerp überhaupt erg gevoelig. Toch zouden in januari 2013 de prijzen alsnog gaan stijgen, maar nu is dus besloten om dit toch weer uit te stellen, namelijk tot juli 2013.

Foto 12: Slavernij contract, fragmenten uit British Museum en Papyrus Carlsberg Collectie Foto: Universiteit van Kopenhagen

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Bij slavernij denkt u waarschijnlijk niet direct aan vrijwillige aanmeldingen. En al helemaal niet aan het betalen om slaaf te mogen zijn. Toch lijkt dit gedurende een periode van zo'n 60 jaar te zijn gebeurd in het oude Egypte. Jaren geleden zijn in de stad Tebtunis contracten gevonden waarin mensen zich vrijwillig aanboden om slaaf te worden bij de lokale tempel voor de god Soknebtunis. Voor dat 'voorrecht' dienden ze ook nog een vergoeding te betalen. En om het verhaal nog bizarder te maken: vaak werden ook diens kinderen en kleinkinderen aan het contract verbonden.
Hoewel de papyri al enige tijd geleden gevonden zijn, zijn ze pas recentelijk goed onderzocht, door Kim Ryholt van de Universiteit van Kopenhagen (foto 12). Kijk hier voor een kort artikel en een filmpje over dit merkwaardige onderwerp. De volledige publicatie is te lezen in deze pdf. Maar voor wie niet in staat is of geen zin heeft om deze links te openen, wil ik alvast verklappen dat het hier ging om mensen uit de absoluut onderste laag van de samenleving, voor wie het alternatief, een leven als dwangarbeider in dienst van de koning, waarschijnlijk nog veel minder aantrekkelijk was.

Foto 13: Sfinx beeld en de Italiaanse politie die het beeld vond Foto: Italian Finance police

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De Italiaanse politie vond op 6 december 2012 in een kas net buiten Rome een netjes ingepakt Egyptisch sfinx-beeld (foto 13), schijnbaar klaar om verstuurd te worden naar het buitenland. De granieten sfinx, stilistisch te dateren tot de 4e en 1e eeuw v.Chr., is 120 cm lang en 60 cm hoog. Woordvoerder van de politie Massimo Rossi zei dat de sfinx waarschijnlijk een Romeinse villa gedecoreerd heeft. De politie vond het beeld toen ze een vrachtwagen aanhield voor een standaard controle. De vrachtwagen bleek antiek vaatwerk te vervoeren van een archeologische vindplaats. Ook lagen er foto's van de bewuste sfinx in de vrachtwagen. Daarop heeft de politie een huiszoeking verricht bij de eigenaar van de vrachtwagen, waarbij onder anderen de sfinx werd aangetroffen.
De sfinx zal worden opgenomen in de collectie van het Villa Giulia Museum.

Laatst aangepast op zondag, 30 december 2012 17:53