Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws oktober 2012 PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag, 29 september 2012 12:45

Noord Egypte

Het was in juli al aangekondigd, maar op 12 oktober daadwerkelijk gedaan: de opening van een zestal graven in Giza. Na een jarenlange restauratie en preparatie voor het toerisme, zijn de volgende mastabagraven geopend voor het publiek:

  • Meresanch III (G7530-7540; oostelijke necropool), echtgenote van koning Chafra, 4e dynastie (foto 1)
  • Sesjemnefer IV (Lepsius 53; zuidelijke necropool), opzichter van het paleis, 5e of 6e dynastie (foto 2)
  • Seneferoechaef (G7070, oostelijke necropool), schatbewaarder en priester van de god Apis, 4e en 5e dynastie
  • Nefer (mogelijk G4761), opzichter van de Ka-priesters
  • Iasen (G2196; westelijke necropool), opzichter van de koninklijke landerijen, 5e of 6e dynastie
  • Kaemanch (mogelijk G7211, oostelijke necropool), opzichter van het schathuis.

Foto 1 - Mastaba van Meresanch III te Giza - Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Foto 2 - Mastaba van Sesjemnefer IV te Giza - Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Om de graven makkelijk te kunnen vinden zijn een pad en bewegwijzering aangelegd. In de graven zijn verhoogde houten vloeren aangelegd, om het originele vloeroppervlak te beschermen en de graven beter toegankelijk te maken.
Ook is de piramide van Chafra opnieuw geopend voor het publiek. Hoe lang deze piramide precies gesloten is geweest, is niet helemaal duidelijk, maar ondergetekende heeft hem in 2006 nog bezocht.
Bij de vooraankondiging in juli merkte minister Ibrahim op dat tevens zes andere mastaba’s gesloten zouden worden, maar onbekend is of dat ook gebeurd is en zo ja, om welke mastaba’s het gaat.
Kijk hier
voor een korte video van de persconferentie met minister Ibrahim en kijk hier voor enkele foto's van de heropende graven en de piramide van Chafra.

In dit artikel op de website van Al-Ahram vindt u een heel aardige samenvatting van de oude en moderne geschiedenis van het Serapeum (foto 3)  in Saqqara, tot en met de heropening vorige maand. In dit artikel op de website van Egypt Independent staat meer informatie over een recent bezoek aan de catacomben.

Foto 3 - Serapeum, Saqqara - Luxor Times

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De restauratiewerkzaamheden aan de piramide van Djoser (foto 4) zijn tijdelijk stilgelegd. De redenen zijn niet helemaal duidelijk, maar zijn in elk geval van financiële aard. Het MSA zei eerst niet te kunnen betalen vanwege geldgebrek, en later dat het niet wil betalen omdat het uitvoerende bedrijf, Shorbagy Company, met nieuwe betalingsvoorwaarden zou zijn gekomen die het MSA interpreteert als "een duidelijk en expliciet dreigement," aldus minister Ibrahim. De Revolutionary Youth Union beweert nu dat de piramide op instorten staat als gevolg van het stil leggen van de werkzaamheden en heeft UNESCO ingeschakeld. Die heeft vervolgens het MSA gevraagd om samen met de faculteit Bouwkunde van Cairo University een rapport op te stellen over de staat van het unieke monument.

Foto 4 - Piramide van Djoser, Sakkara - Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Maandag 22 oktober is het Egyptian Scientific Institute (ESI) in Cairo heropend, nadat het op 17 december 2011 uitbrandde tijdens rellen. De heropening is verrassend snel, want het pand was van binnen helemaal uitgebrand en moest, net als tienduizenden boeken, zwaar gerestaureerd worden. De opening werd uitgevoerd door miniister van Cultuur Saber Arab in aanwezigheid van majoor-generaal Mahmoud Hegazy, vice-minister van Defensie. Het leger heeft de gehele restauratie betaald; een bedrag van zo’n 760.000 euro. Hoewel veel boeken verloren zijn gegaan in de brand, is de collectie deels aangevuld met donaties van verschillende bibliotheken, particulieren en instituten, waaronder het French Institute of Orient Archaeology. Ook de boekencollectie van wijlen Mahmoud Hafez, voormalig hoofd van de Arabic Language Academy is gedoneerd aan het ESI.

Westelijke Woestijn

Diep in de Westelijke (of Libische) Woestijn, omringt door eindeloze zandmassa's, ligt de Hibis-tempel; enkel bereikbaar voor de meest geharde reiziger. Geen slecht begin voor een avontuurlijk epistel, nietwaar? De waarheid is dat, hoewel de Hibis tempel (foto 5) inderdaad in de Westelijke Woestijn ligt, hij op een uurtje vliegen van Cairo ligt en door iedere toerist zonder vliegangst te bereiken is. Maar tot voor kort was je dan alsnog voor niets gekomen, want de tempel was al jaren ontoegankelijk voor het publiek in verband met de al decennia durende restauratie. Sinds zondag 21 oktober is hij weer geopend voor het toerisme.
De tempel, gelegen aan de noordoostkant van de Kharga-oase, is waarschijnlijk gesticht in de 26e dynastie, mogelijk op resten van een oudere tempel. De vroegste, bewaard gebleven delen zijn echter aangelegd door de van oorsprong Perzische koning Darius I.
De Hibis-tempel (een verbastering van 'Hebet', de naam van de oud-Egyptische hoofdstad van de Kharga-oase) is goed bewaard gebleven, maar werd jarenlang sterk bedreigd door de hoge grondwaterstand. In de jaren 1980 werd voorgesteld de tempel te verplaatsen, maar dit bleek na een poging in 2000 niet haalbaar. Decennia lang heeft de tempel in houten steigers gestaan, die hem grotendeels aan het zicht onttrokken. Nu is dat afgelopen en kan men dit belangrijke monument eindelijk weer bezoeken. Althans, dat meldden de aankondigingen enkele dagen voor 21 oktober. Maar tot op heden is onduidelijk of de tempel daadwerkelijk geopend is.

Foto 5 - Hibis tempel, Kharga, in juni 2012 - Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Museumnieuws

‘Het Suez National Museum (foto 6) zal op 24 oktober geopend worden voor het publiek.’ Komt dit bericht u bekend voor? Dat kan kloppen. Het museum, waarin de geschiedenis van Suez centraal staat, maar een breed scala aan oudheden laat zien, werd al op 25 januari officieel geopend door minister Ibrahim. Helaas is het daarbij gebleven. Vele vertragingen hebben ervoor gezorgd dat men volgens een nieuwsbericht begin oktober pas op 24 oktober de deuren echt dacht te kunnen openen. Of dat echt gebeurd is, is helaas niet bekend. In dit artikeltje vind u wat meer informatie over het museum.

Foto 6 - Suez National Museum - al-Ahram

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Over de bouw van het Hurghada National Museum wordt al jaren gepraat en bericht, maar tot dusver is er nog niets. Het grootste probleem is geld. De grandioze ontwerpen voor het schelpvormige museum op een enorm, 22,5 km2 groot terrein zijn daarom in de ijskast gezet. In plaats daarvan zal het museum in het pand van de lokale bibliotheek gevestigd worden. In het museum zullen 5000 oudheden uit de nabije omgeving te zien zijn, o.a. uit Marsa Gawasis. Werknemers van de bibliotheek zijn het niet eens met het besluit om de bibliotheek plaats te laten maken voor het museum, omdat de bibliotheek net helemaal opgeknapt is en omdat het de enige bibliotheek in Hurghada is. Verschillende werknemers hebben dan ook voor de deur geprotesteerd toen het nieuws bekend werd gemaakt.

Weinig mensen zullen weten dat het Egyptisch Museum in Cairo (foto 7) een vriendenvereniging heeft, ongeveer zoals het RMO in Leiden RoMeO heeft. Vrijwilligers van de Friends of the Egyptian Museum Organisation (FEMO) helpen bezoekers van het museum hun weg te vinden en met het uitvoeren van allerhande klussen binnen het museum. FEMO is opgericht in 1990 door medewerkers van het museum en studenten archeologie, toerisme en geschiedenis. Volgens Sayed Hassan, directeur van het museum en voorzitter van FEMO "komen elke zomer ongeveer 100 Egyptische studenten vrijwilligerswerk verrichten in het museum, onder toezicht van een curator." Eind september eerde minister Ibrahim 50 FEMO-leden voor hun inzet en overhandigde hij hen een certificaat.

Foto 7 - Egyptisch Museum Cairo - Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Ander Nieuws

In Minya zijn opnieuw twee mannen aangehouden op verdenking van illegale verkoop van antiquiteiten. Bij huiszoekingen door de Toeristen- en Antiquiteitenpolitie zijn verschillende oudheden aangetroffen, waaronder een 170 cm lange mummiekist met inscripties, inclusief mummie.

Niemand gaat graag naar de tandarts. Maar een man die 2100 jaar geleden in de omgeving van Luxor leefde was waarschijnlijk maar wat graag behandeld door een moderne tandarts. De man had een verschrikkelijk slecht gebit toen hij (waarschijnlijk als gevolg daarvan) stierf.
Andrew Wade van de University of Western Ontario gebruikte een nieuwe CT-scantechniek om de mummie van de man te onderzoeken. Daarbij ontdekte hij dat het gebit van de mummie bezaaid is met gaatjes, abcessen en andere gebitsaandoeningen, die uiteindelijk hebben geleid tot een bijholteontsteking, waar de man mogelijk aan gestorven is.
De man, wiens naam onbekend is, leefde waarschijnlijk in de Thebaanse regio, maar dook in de moderne geschiedenis pas voor het eerst op in 1859, toen zakenman en politicus James Ferrier de mummie zonder kist naar Montreal bracht, waar het tegenwoordig in het Redpath Museum aan de McGill University bewaard wordt. Gezien de gebruikte mummificatietechnieken moet het een man van goede komaf geweest zijn en stierf toen hij tussen de 20 en 30 jaar oud was, maar verder weten we niets van hem. Behalve dan dat hij tegen het einde van zijn leven vreselijk veel pijn geleden moet hebben als gevolg van zijn slechte gebit. Nu zijn slechte gebitten in het Oude Egypte niet ongewoon, maar opmerkelijk aan zijn geval is dat een gapend gat tussen twee kiezen tijdens zijn leven werd gevuld met een stukje linnen (foto 8) dat mogelijk gedrenkt was in medicinale olie. Het moet de pijn van de man enigszins verlicht hebben en hield voedselresten en daarmee verdere ontstekingen buiten. Dit is de vroegste ons bekende vorm van een tandvulling. Helaas overleed de man zeer kort na zijn 'behandeling'. In de jaren 1990 is al eens een scan van de mummie gemaakt waarop de vulling te zien is, maar de resolutie van de scan was te laag om het fenomeen goed te onderzoeken.
Het onderzoek is gepubliceerd in de International Journal of Paleopathology, die u hier (tegen betaling) kunt lezen. Op deze website vindt u een aantal hele duidelijke foto's en een 3D animatie van het gat en de vulling.

Foto 8 - Röntgenfoto van de vulling (rechtsboven) - International Journal of Paleopathology

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Laatst aangepast op donderdag, 01 november 2012 21:57