Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws september 2012 PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag, 29 september 2012 12:45

Noord Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Serapeum, Saqqara Foto: Luxor Times

Na iets meer dan twee jaar gesloten te zijn geweest, is het graf van Mereroeka te Saqqara op 20 september heropend voor het publiek. In augustus 2010 werd het enorme mastabagraf uit de zesde dynastie gesloten voor restauratie. Ook de mastaba van Ptahhotep, even verderop in Saqqara, is opnieuw geopend voor de toeristen. Volgens een nieuwsartikel op Al-Ahram wordt er gewerkt aan een bezoekerscentrum, waar documentaires en foto's van Saqqara te zien zullen zijn, en aan een verbeterde toegangsweg naar deze beroemde necropool.
Het meest opvallende nieuws is echter dat ook het Serapeum in Saqqara na 30 jaar opnieuw te bezichtigen is. De afgelopen jaren hebben de Egyptische autoriteiten (meestal in de persoon van Zahi Hawass) al heel vaak geroepen dat dit stond te gebeuren, maar nu is het dan toch eindelijk zover. Minister Ibrahim hoopt hiermee het toerisme een nieuwe stimulans te geven. De opening werd groots aangepakt met tientallen journalisten en archeologen uit allerlei landen. Niet alle graven van de Apis-stieren zijn toegankelijk. De 250 meter lange gang met vele zijgangen en 24 enorme sarcofagen is wel geopend. Van de 2 sarcofagen zijn slechts drie voorzien van teksten. Het Serapeum verkeerde in zo'n slechte staat toen het in de jaren 1980 gesloten werd, dat men er tot 2001 geen raad mee wist. In dat jaar begon men met het plaatsen van stalen balken om de met instorten bedreigde gewelven te ondersteunen. De bodem is bedekt met loopplanken om de originele vloer te beschermen. Hier en daar zijn glazen tegels aangebracht om de originele vloer te kunnen zien.
Bekijk hier een filmpje van de opening, en kijk vooral hier voor vele goede foto's en een verslag van de opening en meer achtergrondinformatie.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Fragment van stèle, Matariya, Cairo Foto: el-Ahram

Bij bouwwerkzaamheden aan de marktplaats van Al-Khamis, vlak naast de archeologische site Matariya in het noorden van Cairo, is begin september een stuk van een stèle uit het Nieuwe Rijk aangetroffen. Op het fragment is een complete offertafel te zien en een stuk tekst. Volgens Mohamed El-Beyali, hoofd van de afdeling Faraonisch Egypte van het MSA, is de stèle te dateren tot de late 18e of vroege 19e dynastie. Het gebied van Matariya was in de Amarna-periode, tegen het einde van de 18e dynastie, een belangrijke cultusplek voor de god Aton en is beter bekend onder de naam Heliopolis. De bouwwerkzaamheden zijn gestaakt in afwachting van archeologisch onderzoek.
Een week later ontdekte een bewaker echter nog een fragment van een stèle in een berg verzette grond op dezelfde locatie. Dit kalkstenen fragment toont drie kolommen met tekst, waarin onder meer gesproken wordt over een wAb-priester van de tempel voor Ra.
Precies een week daarna kwam de site wederom in het nieuws. Op 18 september verwijderde de Antiquiteitenpolitie bouwafval, constructiematerialen, een moderne tichelstenen muur en fundamenten van nieuw te bouwen huizen van de site. Minister Ibrahim vertelde dat dit de eerste stap is in een keten van acties om de oprukkende bebouwing op archeologische sites tegen te gaan.

 

Buiten Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Opgraving van tichelstenen muur Foto: Martin Peilstöcker, Jaffa Cultural Heritage Project

In Tel Aviv (Israël) is afgelopen maand bij opgravingen in de oude stad Jaffa een Egyptische scarabee gevonden met de cartouche van Amenhotep III. Jaffa was een grote handelsstad in het tweede millennium v.Chr. In de jaren 1950 werd hier al een toegangspoort van een Egyptisch fort aangetroffen uit de tijd van Ramses II. Nu verrichten archeologen van de Johannes Gutenberg Universität (Mainz, Duitsland) en de Universiteit van Californië (Los Angeles, VS) opgravingen op deze plek onder de naam Jaffa Cultural Heritage Project. Nu kan de scarabee geëxporteerd zijn uit Egypte, maar ook uit de architectuur en het aardewerk dat het team blootlegde blijkt een grote Egyptische invloed op de handelsstad. Een foto van de scarabee is helaas nog niet gepubliceerd.

 

Media Nieuws

Het Theban Mapping Project (TMP) levert al jaren grote bijdragen aan het ontsluiten van grote hoeveelheden aan egyptologisch materiaal m.b.t. de Thebaanse regio aan het grote publiek. Ook het afgelopen jaar is weer veel progressie geboekt. In samenwerking met de SCA heeft het TMP een uitgebreide survey van nagenoeg alle toegankelijke graven in het Dal der Koningen uitgevoerd en daarbij meer dan 10.000 foto's van alle muurdecoraties gemaakt. Men wil hiermee een baseline vastleggen van de huidige staat van de decoraties ten einde sneller en effectiever op te kunnen treden tegen verval. De foto's zullen binnenkort echter ook op de website van TMP te zien en doorzoekbaar zijn dankzij uitgebreide indexen. Men kan bijvoorbeeld zoeken op scene, motieven, soort ruimte, goden, etc. Dit biedt onderzoekers en geïnteresseerden veel mogelijkheden om relevante informatie te vinden.
Daarnaast heeft TMP een nieuw 'hoofdkwartier' geopend op de westoever van Luxor, waar kopieën van alle opgravings- en onderzoeksdata, zoals verslagen, tekeningen, kaarten, plattegronden en publicaties, te raadplegen zijn. Tevens heeft de nieuwe thuisbasis van TMP een uitgebreide egyptologische bibliotheek met Engelstalige en Arabischtalige werken, waarvan een deel(?) elke dag voor het publiek geopend is tussen 15:00 en 22:00.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Demotisch woordenboek online Foto: Oriental Institute

Na bijna 40 jaar onderzoek heeft het Oriental Institute van de Universiteit van Chicago in september een gigantisch demotisch woordenboek online gezet. Hiermee wordt het bekende vocabulaire meer dan verdubbeld. Met dit woordenboek hoopt men het vertalen van demotische teksten aanzienlijk te bespoedigen. Het woordenboek is gratis toegankelijk. Een papieren versie van ca. 2000 pagina's komt op termijn ook beschikbaar. Lees hier het persbericht van de universiteit. Het woordenboek is hier in PDF formaat per letter te downloaden. Helaas is het woordenboek niet intelligent doorzoekbaar of digitaal te filteren, maar voor een enorm, gratis woordenboek waar 40 jaar werk in zit mag men ook niet alles verwachten.

 

Opmerkelijk Nieuws

Verschillende Amerikaanse tentoonstellingen van oud-Egyptische voorwerpen zullen in ieder geval deels afgebroken moeten worden. De Egyptische Hoge Raad heeft in september besloten dat de uitleen van 179 oudheden uit de tijd van Cleopatra VII aan de Amerikaanse tentoonstellingen in strijd is met de Egyptische wet, omdat de voorwerpen zijn uitgeleend op basis van een contract met private ondernemingen, zoals de National Geographic Society, dat eigendom is van miljardair Rupert Murdoch. De Egyptische wet staat alleen uitleen aan het buitenland toe aan overheden, musea of wetenschappelijke instituten. Deze wet kan alleen omzeild worden met presidentiele goedkeuring, maar daar is evenmin sprake van in dit geval. Minister Ibrahim zal stappen ondernemen om de stukken terug te krijgen, maar mogelijk zijn de tentoonstellingen al ten einde tegen de tijd dat dat geregeld is.

Minister Ibrahim heeft op 19 september een verbod uitgevaardigd tegen het ontplooien van religieuze of politieke activiteiten bij archeologische sites. Mogelijk hoopt de minister hiermee te bereiken dat het toerisme hier geen hinder van ondervindt.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Kartonnage van Hor en Lego steunen Foto: Fitzwilliam Museum

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Kartonnage van Hor wordt in vitrine geplaatst Foto: Fitzwilliam Museum

In de categorie 'Slimme oplossingen' valt het volgende verhaal zeker. Het Fitzwilliam Museum in Cambridge, onder egyptolofielen vooral bekend vanwege de beroemde sarcofaagdeksel van Ramses III, heeft, net als ieder ander museum, lang niet alles tentoongesteld staan. Zo lag de kartonnage van Hor, in 1896 gevonden in het Ramesseum (Thebe), al zo'n 50 jaar in de kelders van het Fitzwilliam. In die 50 jaar is de kartonnage flink achteruit gegaan. Delen van de borst en het gezicht zijn in aanraking gekomen met water en daardoor ingezakt. Het gezicht was al in een zeer slechte staat, doordat grafrovers het vergulde masker verwijderd hebben. Ook stalen zij de mummie zelf. Met hulp van Cambridge University is de kartonnage nu weer zo goed als mogelijk gerestaureerd. Tot zover niets bijzonders. Maar omdat de kartonnage zo kwetsbaar was, zaten de restaurateurs met een grote uitdaging. Om de kartonnage van Hor weer 'uit te deuken' moest hij weer gecontroleerd bevochtigd worden. Dat kon alleen van binnenuit om de kwetsbare schilderingen niet te beschadigen. De kwestie werd voorgelegd aan de studenten van de Department of Engineering van Cambridge University en David Knowles nam de uitdaging aan. Hij ontwerp en bouwde een soort mal waarin de kartonnage wekenlang omgedraaid kon liggen zonder risico op beschadigingen. Toen de restauratie klaar was, bouwde hij steunen van Lego, waarmee de kartonnage van binnenuit ondersteund kon worden in zijn vitrine in het museum. De lego-steunen zijn draaibaar, instelbaar, licht en uiterst duurzaam, wat ze ideaal maakt voor dit doel. Lees (en kijk) hier en hier meer over deze handige oplossing, waar Knowles een prijs voor ontving.

En opnieuw is een theorie opgedoken over de doodsoorzaak van Toetanchamon. Persoonlijk vraag ik me af waarom de doodsoorzaak van zo'n relatief onbelangrijke koning zoveel interessanter blijkt te zijn dan die van de vele andere, veel belangrijkere figuren waarvan wij de overblijfselen nog kunnen analyseren. Hoe dan ook: Toetanchamon is omgekomen als gevolg van epilepsie. Althans, dat denkt Hutan Ashrafian, een chirurg aan Imperial College London. Ashrafian stelt dat Toetanchamon, net als zijn directe familie, een vrouwelijk voorkomen had met brede heupen en duidelijke borstvorming, wat een mogelijk symptoom zou zijn van een vorm van epilepsie die voortkomt uit genetisch overdraagbare hersenafwijkingen. Deze bijzondere conclusie is zeer waarschijnlijk enkel gebaseerd op de beelden in de 'Amarna-stijl'. De Aton-revolutie verklaart hij doordat patiënten met de eerder genoemde epilepsie vaak hallucinaties hebben, vooral in direct zonlicht. Lees hier meer over deze opmerkelijke theorie, die overigens vrijwel niet te bewijzen is.

3D is het helemaal de laatste jaren. Vooral op het gebied van films en virtuele simulaties, maar ook bij het printen. Betaalbare 3D-printers zullen over enkele jaren in de winkel liggen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld zelf een stuk speelgoed printen, een zelf ontworpen deurknop, dat kleine gebroken onderdeeltje van het ladekastje, een hoesje voor de telefoon of een leuke vaas. U downloadt het schema van internet, doet het bouwmateriaal (zeg maar de 'inkt') in de 3D-printer en enige tijd later heeft u uw voorwerp in handen. Meestal is het bouwmateriaal plastic, maar aan 3D-printers voor keramiek wordt gewerkt. Wat dit alles met het oude Egypte te maken heeft, vraagt u zich af? Wel, Stephen Hoskins, directeur van de University of West England Centre for Fine Print Research, en David Huson, research fellow, hebben recentelijk subsidie gekregen om het keramische 3D-printproces verder te perfectioneren door gebruik te maken van een techniek waarmee de oude Egyptenaren faience maakten. Dankzij deze techniek hoopt men het vers geprinte keramiek in slechts één bezoek aan de oven te bakken en te glazuren, net als het Egyptische faience. Op deze website vind u meer informatie en een verhelderend filmpje.

Laatst aangepast op maandag, 01 oktober 2012 15:56