Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws maart 2012 PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 26 maart 2012 22:11

Omdat u het vorige maand zonder Egyptologisch Nieuws heeft moeten stellen, ditmaal een extra uitgebreide editie!

Gevolgen van de Egyptische revolutie

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Rode Lijst Foto: ICOM

Het International Council of Museums (ICOM) heeft een jaar na het uitbreken van de revolutie een Rode Lijst gepubliceerd met Egyptische culturele voorwerpen die in gevaar zijn. De lijst werd samengesteld vanwege de groeiende zorgen over plunderingen en antiquiteitensmokkel in het afgelopen jaar. De lijst werd op 6 februari door ICOM-directeur Julien Anfruns gepresenteerd in het nog te openen National Museum of Egyptian Civilisation (NMEC) in Cairo. De Rode Lijst is bedoeld om (grens)politie en douane over de hele wereld te helpen met het identificeren van gestolen en illegaal opgegraven oudheden. De lijst toont geen voorwerpen die daadwerkelijk vermist worden, maar geeft een idee van het soort voorwerpen dat het meest gevoelig is voor illegale handel. Meer informatie vindt u hier en de Engelse versie van de Rode Lijst vindt u hier.

De ietwat omstreden 'archeoloog' Kathleen Martinez heeft opnieuw een vergunning gekregen om te graven naar het graf van Cleopatra VII en Marcus Antonius in Taposiris Magna. Helaas maakte ze tevens bekend dat veel oudheden die bij vorige seizoenen zijn opgegraven, zijn gestolen in de nasleep van de Egyptische revolutie. Daarnaast werd ook veel apparatuur gestolen, aldus Martinez. Onduidelijk is welke antiquiteiten precies gestolen zijn.

In een mededeling van MSA-minister Mohamed Ibrahim eind februari liet hij weten dat 2% van alle oudheden uit magazijnen zijn gestolen sinds het uitbreken van de revolutie begin 2011. De precieze betekenis van dit schrikbarende getal is helaas niet duidelijk. Mogelijk betekent het dat in 2% van de magazijnen is ingebroken, of dat 2% van de voorwerpen in ingebroken magazijnen is gestolen. Want Ibrahim noemde tevens het absolute getal van 800 gestolen oudheden uit alle perioden van de Egyptische geschiedenis, wat natuurlijk nog geen promille is van alle Egyptische oudheden. Hoe dan ook is er veel 'verdwenen' in het afgelopen jaar, maar Ibrahim verzekerde dat alle magazijnen nu goed beschermd worden en dat er alles aan gedaan wordt om de gestolen oudheden terug te krijgen.
In een recent interview met Ibrahim vertelde hij dat er drie archeologische sites in Egypte last hebben van plunderingen door bewapende bendes, waaronder het verderop besproken el-Hibeh en Ihnasya el-Medina, maar ook Lahoen. Uit het interview wordt niet duidelijk wat Ibrahim hier tegen gaat doen.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Egyptisch Museum en uitgebrande NDP gebouw Foto: Bjorn Koopmans

Ibrahim heeft eind februari een officieel verzoek ingediend bij premier Kamal el-Ganzouri om het terrein van het uitgebrande NDP-partijgebouw terug te geven aan het Egyptisch Museum, dat er vlak naast staat. Het gebouw langs de Nijl werd het doelwit van brandstichting in de begindagen van de revolutie, omdat hier de partij van Mubarak haar hoofdkantoor had. Het terrein was echter oorspronkelijk eigendom van het museum en werd gebruikt om oudheden die over de Nijl werden aangevoerd eenvoudig naar het museum te transporteren. Tevens konden bezoekers, die toen voornamelijk over de Nijl reisden, direct het museumterrein oplopen. Ibrahim wil een deel van het gebouw laten staan als monument voor de revolutie. Over zijn plannen met de rest van het terrein is nog niets bekend gemaakt. Een dergelijk verzoek was precies een jaar geleden al eens ingediend door de directeur van het Egyptisch Museum.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Egyptian Scientific Institute in brand Foto: Internet

Minister Ibrahim heeft bij de SCAF zijn beklag gedaan over de werkwijze van het restauratieteam van het ECI (Egyptian Scientific Institute). Het ECI brandde eind vorig jaar bijna volledig uit als gevolg van rellen tussen de politie en demonstranten. Ibrahim heeft het SCAF gevraagd de werkzaamheden te staken, omdat de restaurateurs geen rekening zouden houden met de historische waarde van het pand. Hij stelt voor dat de verantwoordelijke afdeling van de SCAF met een gedegen plan komt en dat voorlegt aan het MSA.

Het Leidse team is teruggekeerd van een succesvol seizoen in Saqqara. De werkzaamheden bestonden vooral uit het opruimen van de rommel die plunderaars eind januari 2011 achter lieten. Een inventarisatie van de magazijnen leverde op dat 84 sjabties en fragmenten van sjabties, 18 textielfragmenten en een aantal houten voorwerpen, ostraca, amuletten en juwelen zijn gestolen. Gelukkig zijn alle voorwerpen goed gedocumenteerd. Daarnaast worden ook 40 reliëffragmenten vermist. Het team kon maar één, kleine beschadiging aan een reliëf op een grafwand ontdekken. Dat was aan de noordelijke dorpel van het graf van Ptahemwia. Het deksel van de sarcofaag van Raia was door plunderaars open geschoven en brak in tweeën toen het team het deksel terug wilde duwen. Dit is nu gerestaureerd.

 

Noord Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.
De mastaba van Sesjemnefer IV wordt geopend voor het publiek Foto: Bjorn Koopmans

In Giza worden zes mastaba-graven voor het publiek geopend, nadat ze 25 jaar lang alleen met speciale permissie toegankelijk waren. Onder meer het prachtige graf van Meresanch III, de vrouw van koning Chafra, en het graf van Sesjemnefer uit de zesde dynastie zijn binnenkort vrij te bezichtigen, aldus minister Ibrahim. Daarnaast worden de volgende graven opengesteld: Snefroe-Chaef, schatbewaarder en Apis-priester, Nefer, opzichter van de Ka-priesters, Yasen, opzichter van de boerderijen van de koning, en Chaemanch, opzichter van het schathuis. Hier staat tegenover dat zes andere graven juist gesloten worden. Door dit roulatiesysteem komen alle graven aan de beurt voor restauratie en onderhoud, hoewel de opening van de bovengenoemde graven wel 25 jaar op zich heeft laten wachten. Onduidelijk is welke graven gesloten worden.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Robotkarretje van het Djedi team dat de schachten van de piramide van Choefoe onderzocht Foto: Djedi Team

Wie geïnteresseerd is in het onderzoek naar de schachten in de piramide van Choefoe, zal het artikel op deze website zeker willen lezen. U vindt er een uitgebreid en verhelderend rapport over de robotkarretjes waarmee de afgelopen jaren de schachten zijn verkend en deuren zijn geopend. Er staan veel zeer goede foto’s, filmpjes en reconstructies in van de schachten, de karretjes en de markeringen die in de schachten werden aangetroffen. U leest er alles over het Djedi-team en hun bevindingen. Absoluut het lezen waard!

Japan investeert flink in Egypte. Niet alleen heeft Japan verreweg het grootste deel van het nieuwe Grand Egyptian Museum (GEM) betaald, maar afgelopen maand werd bekend dat Japan ook 300 miljoen euro geïnvesteerd heeft in een nieuwe metrolijn in Cairo. Deze nieuwe lijn zal ongeveer 17 km lang worden en moet een aantal toeristische trekpleisters in en rond de hoofdstad beter bereikbaar maken, zoals het GEM en het Giza-plateau. Men verwacht de metrolijn in 2020 klaar te hebben.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Afval in Aboesir Foto: Steven Viney

De archeologische site van Aboesir was in de begindagen van de revolutie het slachtoffer van plunderingen en vernielingen. Maar door de terugkeer van de politie leek dit een halt te zijn toegeroepen. Onlangs verscheen echter een verontrustend bericht op de website van Egypt Independent waaruit blijkt dat de illegale opgravingen nog altijd doorgaan. Alleen wordt er nu een nieuwe tactiek gebruikt. Het nabijgelegen zandwinningsbedrijf graaft buiten de eigen grenzen zand op en dat wordt vervolgens uitgeplozen voor oudheden. Daarnaast wordt volgens het artikel ook veel afval gedumpt op en rond het archeologisch gebied. Het MSA ontkent de illegale opgravingen en wijst naar het ministerie van milieu voor wat betreft de vervuiling, maar die wijzen weer terug naar het MSA, omdat het gebied onder hun verantwoordelijkheid valt. Lees hier het artikel voor meer details.

 

Midden Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Houten beeld van vermoedelijk Hatsjepsoet Foto: North Abydos Cultic Project

Het volgende is wellicht een beetje oud nieuws, maar wel erg interessant. Begin februari vertelde professor Mary-Ann Pouls Wegner van de universiteit van Toronto (VS) in een lezing over de bijzondere vondsten die haar team de afgelopen zomer deed in het kader van het North Abydos Cultic Zone Project. Zij onderzochten een monument van Seti I (niet de beroemde cenotaaftempel), toen zij in één van de kamers stuitten op een cachette van 83 dierenmummies. Behalve een heleboel honden, die zeer waarschijnlijk verband hielden met de god Wepwaoet, werden ook twee katten en een aantal schapen en geiten aangetroffen in de cachette. Waarschijnlijk hoort de cachette bij een nog niet gevonden graf uit een periode na de regering van Seti I. In een naastgelegen kamer vond het team een zwaar beschadigd houten beeld van een koning met nemes-hoofddoek. Op basis van stijlkenmerken is het 65 cm hoge beeld te plaatsen in de 18e dynastie. De slanke taille en de gezichtskenmerken doen sterk denken aan Hatsjepsoet. Daarnaast werd in de ruïne van het monument van Seti I het graf van een priester gevonden, met daar in onder meer een grote groep faience sjabties. Ook werd een groep kleien sjabties uit ca. 600 v.Chr. in het graf gevonden, met in het klei zeer duidelijke vingerafdrukken van kinderen. In dit artikel kunt u nog veel meer lezen over deze en andere ontdekkingen van het team in Abydos. Ook vindt u daar vele foto's van de vondsten.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Recente plunderingen in el-Hibeh (onder) Foto: Carol Redmount

Begin maart verscheen er een verontrustend bericht op het EEF-forum: de archeologische site van el-Hiba zou systematisch geplunderd worden door een ontsnapte moordenaar met de naam Abou Atia en tientallen gewapende handlangers. Atia zou sinds het uitbreken van de revolutie in 2011 met behulp van een bulldozer en dynamiet graven naar antiquiteiten en goud in het bijzonder. Het bericht was een vertaald artikel uit het Egyptische blad Weekly Wafd en bevat onder meer een zeer kort interview met dr. Carol Redmount, die jarenlang opgegraven heeft in el-Hiba. El-Hiba is een site die bij het grote publiek nauwelijks bekend is, waardoor de beveiliging zeer te wensen over laat. Toch zijn hier belangrijke oudheden uit alle perioden van de Egyptische geschiedenis te vinden. In de Derde Tussentijd werd hier een stad gesticht die ruim 1700 jaar bewoond werd. Atia en zijn handlangers worden in het artikel beschuldigd van het vernielen van tempelruïnes, graven en de voorwerpen die hierin te vinden zijn. Ze zouden al zo'n 400 putten gegraven hebben, waarvan sommigen zo'n 15 meter diep. De lokale autoriteiten en het MSA zouden er niets tegen doen, omdat ze banden hebben met Atia. Vaker is echter te lezen dat de lokale afdeling van de SCA haar uiterste best doet om meer bewaking te regelen, maar de politie is in geen velden of wegen te bekennen of geeft geen thuis. Carol Redmount is een Facebook-groep gestart om aandacht te vragen voor het probleem. Op de Facebook-pagina zijn een aantal schokkende foto's van de illegale opgravingen te zien.
Dergelijke problemen lijken ook plaats te vinden in Abydos, Saqqara, Aswan en Luxor.

Gelukkig wist het Spaanse team van dr. M. Carmen Perez te melden dat zij zonder problemen kon beginnen aan haar seizoen in Ihnasya el-Medina (Heracleopolis Magna). Het team gaat o.a. verder met het onderzoek naar de ruïne van de tempel voor Herysjef en het vaststellen van eventuele schade als gevolg van plunderingen.

 

Zuid Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Beeld van Amenhotep III wordt opgericht in Kom el-Hettan Foto: Luxor Times Magazine

In een lange opvolging van nieuwtjes over de spectaculaire opgravingen in Kom el-Hettan dit keer eens geen nieuws over de vondst van een nieuw beeld, maar over de oprichting van een eerder gevonden, kolossaal beeld. Er was een leger van 300 arbeiders voor nodig om het enorme kwartsieten beeld van Amenhotep III rechtop te krijgen. Het beeld werd een jaar of 10 geleden door het team van Hourig Sourouzian gevonden en is zwaar beschadigd, maar de basis is nagenoeg intact en van de troon, met een mooi bewaard beeld van koningin Teje, is nog veel te zien. Hoewel de koning ongeveer vanaf de middel is afgebroken, is het beeld nog altijd ca. 15 meter hoog en weegt ongeveer 250 ton. Het beeld werd in zeven stukken op ongeveer 100 meter achter de bekende Memnon-kolossen gevonden, langs de noordelijke ingang van de tempel. Op 1 maart werd het beeld officieel onthuld in bijzijn van minister Ibrahim. Op de website van Luxor Times Magazine kunt u vele foto's van de onthulling bekijken.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Mummiekist in KV64 wordt geopend Foto: Universität Basel

Ondanks het feit dat de intacte vondst van KV64, het 'nieuwste' graf in het Dal der Koningen, ronduit spectaculair genoemd mag worden, is er de afgelopen maanden maar erg weinig nieuws over naar buiten gekomen. Wel zijn er een aantal foto's en filmpjes gepubliceerd, die u hier kunt bekijken. Helaas is de stèle op de foto onleesbaar gemaakt. Opmerkelijk is dat de mummiekist al snel na de opening van het graf geopend is. De mummie verkeert in uitstekende conditie en zou spoedig na de vondst gescand worden. Of dat al gebeurd is, is niet bekend.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Steenblok met de namen van Sennachtenra Foto: CNRS-CFEETK

In Karnak is een nieuwe farao opgedoken! Dat wil zeggen, er is een steenblok gevonden met de naam van een koning van wie we tot dusver nog geen enkel bouwwerk kenden. Koning Sennachtenra van de 17e dynastie gaf zijn naam aan het steenblok dat werd opgegraven door een team van het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), onder leiding van Christophe Thiers. Het team werkt al jaren in het gebied in en rondom de tempel van Ptah in het enorme tempelcomplex van Karnak. Sennachtenra was al wel bekend, maar tot dusver enkel van koningslijsten en er was altijd veel controverse rondom deze mysterieuze koning, die waarschijnlijk nog geen 2 jaar geregeerd heeft of vaak gezien werd als dezelfde persoon als Seqenenre Tao I. De nisoe-bity-naam Sennachtenra is duidelijk te lezen op het steenblok, maar het duurde een paar weken voordat de sA-ra-naam, die er onder uitgekerfd is, bekend werd gemaakt: iah-ms, oftewel Ahmose. Hij is de oudste bekende telg van de familie die deze naam draagt en die regeerde over Egypte aan het einde van de 17e en begin van de 18e dynastie.
Het steenblok is een deurpost van een administratief gebouw en is volgens de tekst afkomstig uit de kalksteengroeve van Toera, onder het huidige Cairo.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Mummiekist te Qubet el-Huwa Foto: Universidad de Jaén

Begin februari maakte het opgravingsteam van de Universidad de Jaén (Spanje) bekend dat zij een bijzondere vondst hebben gedaan in Qubet el-Huwa. Het team, onder leiding van professor Alejandro Jiménez Serrano, stuitte in het zand op het prachtige houten gezicht van een mummiekist. De Universidad de Jaén graaft al sinds 2008 in samenwerking met universiteiten in Londen en Granada op deze plek en ontdekte in eerdere seizoenen twee kleine graven. Ditmaal vond men niet minder dan 20 mummies en een graf uit het Midden Rijk. De mummiekist behoorde waarschijnlijk toe aan een rijke ambtenaar. Meer informatie is helaas niet bekend gemaakt.

 

Antiquiteitensmokkel, -diefstal, en –reclamatie

Een Brits echtpaar is eind februari op de luchthaven van Cairo aangehouden op verdenking van smokkel van antiquiteiten. Het stel, dat negen jaar in Egypte gewoond had, zou geprobeerd hebben 19 oudheden het land uit te smokkelen. De media stonden er vol mee en zelfs Ibrahim zou de authenticiteit van de voorwerpen hebben bevestigd. Maar nog dezelfde dag werd bekend dat het koppel onderweg was naar huis omdat gebleken was dat de voorwerpen eenvoudige replica's zijn, die in iedere toeristensoek te koop zijn. Op de website van Ahram Online staat een vage foto waarop dit al vrij duidelijk te zien is. Het is de zoveelste blamage voor de opsporingseenheid van de oudheidkundige dienst.

Autoriteiten hebben in el-Minya 68 antiquiteiten geconfisqueerd bij een winkeleigenaar. Een comité van het MSA zou hebben bevestigd dat de voorwerpen daadwerkelijk authentiek zijn. De oudheden zijn uit de Ptolemeïsche en Romeinse perioden. De winkeleigenaar zal worden vervolgd.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Reliëfblok uit het graf van Imep-Hor Foto: Alexandra Irigoyen Gallery

Halverwege maart zijn negen oudheden teruggekeerd naar Egypte, nadat ze 13 jaar in Spanje hadden verbleven. In 1999 werden de negen kalkstenen reliëfs gestolen uit het graf van Imep-Hor in Kom al-Khamsin, Saqqara. Imep-Hor was een belangrijke ambtenaar uit de zesde dynastie. Op de reliëfs zijn de naam en titels van de grafeigenaar en fragmenten van piramideteksten weergegeven. Drie jaar geleden werd de verkoop van één reliëf in een Spaans veilinghuis tegengehouden op verzoek van de toenmalige SCA. Een jaar later werden de andere acht reliëfs teruggevonden in het bezit van een antiekhandelaar in Barcelona. Er volgden jaren van onderhandelingen en procedures, wat dus pas dit jaar resulteerde in de uiteindelijke teruggave.

Alsof het bedoeld is om de vele recente nieuwsberichten over plunderingen kracht bij te zetten, kwam half maart in het nieuws dat tien schatgravers omgekomen zijn in hun zoektocht naar faraonische rijkdommen. Het incident, waarbij onder meer vier broers om het leven kwamen, vond plaats in Arab al-Manasra, een plaats in Midden-Egypte. Zij groeven naar oudheden onder hun eigen huis, toen de wanden van de tunnel instortten en ze levend begraven werden. Twee anderen raakten gewond.

Toevallig geheel in lijn met recente ontwikkelingen brengt een voormalig medewerker van de SCA een boek uit over zijn ervaringen met de antiquiteitensmokkel. Ashraf el-Ashmawi was als juridisch adviseur van de SCA zeven jaar actief in de strijd tegen deze illegale handel. In het boek onthult el-Ashmawi een aantal mysteries rondom verschillende gestolen oudheden. Tevens schrijft hij over het getouwtrek om de buste van Nefertiti in Berlijn en de recente rampzalige brand in het Egyptian Scientific Institute. Het boek zal eerst in het Duits worden uitgebracht. Daarna volgen Duitse en Engelse vertalingen.

 

Museum nieuws

Na veel uitstel is het Suez-Museum op 25 januari dan toch eindelijk geopend. Het museum ligt vlak langs het Suez-kanaal, heeft een oppervlakte van 6800 m2 en toont 1500 oudheden uit alle tijdperken van de Egyptische geschiedenis. Veel van deze voorwerpen waren eerder al te zien in het oude Suez-Museum, dat in 1967 vernietigd werd in de oorlog met Israël. Na de vernietiging werden de voorwerpen in kratten opgeslagen in het Egyptisch Museum in Cairo. De inauguratie werd gedaan door minister Ibrahim. In dit artikel leest u iets meer achtergrondinformatie.

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Krokodilmuseum te Kom Ombo Foto: Ahram Online

Ibrahim had het maar druk met openingen. Op 31 januari opende hij namelijk de deuren van het gloednieuwe Krokodil Museum in Kom Ombo. In het museum, gewijd aan de god Sobek, zijn tientallen krokodillenmummies te zien, elk tussen de twee en vijf meter lang. Ook zijn er krokodilleneieren, sarcofagen, mummiekisten, stèles en houten en stenen beelden van krokodillen te bewonderen. In het bezoekerscentrum zijn informatieborden en een documentaire te bekijken. De meeste voorwerpen waren nog niet eerder te zien, op twee stèles en een beeld na, die afkomstig zijn uit het Luxor Museum. In dit artikel kunt meer achtergrondinformatie lezen, en enkele foto's van het museum en de opening bekijken.

 

Buiten Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Tempelruïnes te Vad Bon Naga, Soedan Foto: Onderka Pavel

Het is alweer even geleden, maar eind januari maakten Tsjechische archeologen bekend dat zij een Meroïtische tempel ontdekt hebben vlakbij het plaatsje Vad Bon Naga in Soedan, ongeveer 130 km ten noorden van de hoofdstad Khartoem. De tempel was al in de 19e eeuw bekend bij vroege ontdekkingsreizigers, maar verdween vervolgens onder het zand, aldus Pavel Onderka, expeditieleider van het team van het Praagse Naprstek Museum voor Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse Culturen. Het was de derde keer dat het Tsjechische team hier onderzoek deed. In de tempelruïne werden onder meer een zegelring met een afbeelding van de leeuwgod Apedemak, een Osiris-beeldje, een tablet met Meroïtische hiërogliefen, en zandstenen blokken gevonden. Ten tijde van het Meroïtische rijk (ca. vierde eeuw v.Chr. tot ca. vierde eeuw n.Chr.) was op deze site een grote stad gevestigd, Arabikeleb. Rond het begin van onze jaartelling huisvestte de stad zo'n 25.000 mensen en waren hier een groot paleis voor koningin Amanishakheto en minstens vijf tempels te vinden.

 

Ander nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.
Reproductie van faience ring Foto: Gavin Gardner

Het glanzende blauwgroene faience heeft een bijzonder mooie uitstraling. Wie in Egypte wel eens een soek bezoekt, zal daar heel wat souvenirs van faience gezien hebben. Dit faience is echter maar een goedkope reproductie van het soort dat de oude Egyptenaren maakten. Het originele ‘recept’ is in de tijd verloren gegaan. Gavin Gardner, een Amerikaanse beeldhouwer, denkt na vier jaar informatie vergaren en experimenteren de juiste techniek gevonden te hebben. Hij was uitgedaagd door egyptoloog en conservator Mimi Leveque, een faience-kenner. Lees hier en hier meer over Gardner’s interessante vorderingen.

Laatst aangepast op maandag, 26 maart 2012 22:34