Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws januari 2012 PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag, 26 januari 2012 22:15

Gevolgen van de Egyptische revolutie

Na vele maanden van stilte is er opnieuw een gestolen voorwerp uit het Egyptisch Museum in Cairo terug gevonden! Het gaat om een beeldje van de godin Bastet (inventarisnummer JE 36598). Bij de vondst zijn tevens verdachten aangehouden. Het werd eerder deze maand al even terloops aangestipt door voormalig minister van het MSA Zahi Hawass in een zeldzame update van zijn website, maar dat viel gezien de toon van zijn bericht nauwelijks serieus te nemen. Toch wist het museum de vondst te bevestigen. Er worden nu nog 29 oudheden vermist uit het beroemde museum aan het inmiddels nog beroemdere Tahrir-plein.

Op 25 januari jl. is de eerste verjaardag van de revolutie herdacht met een gigantische bijeenkomst op en rond het Tahrir-plein. Hoewel men dit keer niet allemaal hetzelfde doel had - sommigen herdachten de doden, anderen vierden juist feest, en weer anderen protesteerden tegen de militaire machthebbers - lijkt het allemaal uiterst vriendelijk en vreedzaam te zijn verlopen. Ook het Egyptisch Museum heeft er geen last van gehad, behalve dan dat het museum uit voorzorg sinds 23 januari was gesloten. Minister Ibrahim bracht op 25 januari een bezoek aan het museum om persoonlijk toe te zien op de beveiliging.

Tevens heeft Ibrahim op 25 januari dan toch eindelijk het Suez Museum geopend!

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Verbrande pagina uit Description De l'Egypte Foto: Noel King

De reddingswerkzaamheden aan de collectie van het uitgebrande Egyptian Scientific Institute (ESI) gaan onverminderd door. Vele duizenden boeken en manuscripten wachten op kleine stapels in de tuin, de gangen, de kelder en zelfs op het dak van de Nationale Bibliotheek in Cairo op hun beurt om een eerste noodrestauratie te ondergaan. Zie bijvoorbeeld de foto's bij dit artikel. Bijna alle boeken hebben verbrande randen of zijn er nog erger aan toe. Over het lot van de Description de l'Egypt is nog altijd veel onduidelijkheid. Die verwarring is mogelijk ontstaan doordat het werk uit meerdere volumes bestaat. Waarschijnlijk zijn enkele volumes deels of helemaal verbrand en enkele delen (vrijwel) intact gered uit de vlammenzee. Op deze webpagina van de BBC vindt u een indringend verslag van de reddingswerkzaamheden. Vele vrijwilligers werken non-stop door om de boeken te drogen en te verpakken in vacuümzakken, tot ze op een later moment gerestaureerd kunnen worden. Ook op deze webpagina kunt u lezen over de werkzaamheden.
Intussen heeft het MSA een tijdelijk pand toegewezen aan het ESI. Beit el-Sennari (het Huis van Sennari) is vernoemd naar de Soedanese koopman die het huis in 1794 bouwde en was vier jaar later de oorspronkelijke locatie van het ESI, toen het werd gesticht door Napoleon Bonaparte. In 1859 verhuisde het instituut naar Alexandrië en keerde het in 1880 terug naar Cairo, waar het werd gevestigd in het nu uitgebrande pand Qasr al-Aini.

Archeologen Dag is dit jaar niet gevierd in Egypte, omdat het samenviel met de eerste verjaardag van de revolutie op 25 januari en uit respect voor de slachtoffers die daarbij vielen.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Minister Mohamed Ibrahim Foto: Al-Ahram

In dit interview met Al-Ahram Weekly vertelt Mohamed Ibrahim over zijn aanstelling als minister van het MSA en over zijn plannen voor de Egyptische oudheden op de korte en lange termijn. Ibrahim was tot zijn aanstelling een onbekend figuur, maar heeft zijn sporen wel verdiend. Hij studeerde af in archeologie en egyptologie en werkte acht jaar voor de SCA als inspecteur van Edfoe en Aboe Simbel, en als directeur van de Saqqara-regio. Tevens had hij de supervisie op belangrijke aspecten van de bouw van het Grand Egyptian Museum in Giza en werkte hij voor zijn ministerpost aan de Ain Shams Universiteit.
Zijn visie op het antiquiteitenbeleid is niet om het vanaf de grond af opnieuw te ontwerpen, maar om voort te zetten wat zijn voorgangers in gang hebben gezet. Desondanks wil hij de MSA-raad flink hermodelleren en deze meer bevoegdheden en vrijheden geven. Onder Zahi Hawass was deze raad uiteindelijk altijd afhankelijk van Hawass' beslissingen.
Ibrahim gaat na of het land waarop het uitgebrande NDP-gebouw staat inderdaad eigendom is van het Egyptisch Museum dat er naast staat en wil dan het gebouw zo snel mogelijk laten afbreken omdat het instortingsgevaar groot is en een concreet gevaar vormt voor het museum. Enkele muren wil hij wel overeind laten staan als herinnering aan de revolutie van 2011.
De toegangsprijzen voor buitenlandse toeristen zullen sterk verhoogd worden om het financiële gat van het ministerie te vullen. Ook wil hij meer geld uitgeven aan (medische) voorzieningen voor MSA/SCA-medewerkers.
Ibrahim beloofde alle afgestudeerde Egyptische archeologen in dienst te zullen nemen en afspraken te gaan maken met het Ministerie van Educatie om het curriculum beter af te stemmen op de behoeftes van het MSA.
De uitleen van Egyptische oudheden voor buitenlandse tentoonstellingen juicht Ibrahim toe, omdat hij vindt dat het uitstekende ambassadeurs voor Egypte zijn. Zijn uitspraken over opgravingen door buitenlandse teams zijn enigszins opmerkelijk: "Ik kan ze niet tegenhouden in Egypte te werken, omdat dit de enige plaats is waar egyptologen dit werk kunnen doen. Maar ik ga er wel meer profijt uit trekken door van ze te vragen hun kennis over te dragen aan Egyptische archeologen, museologen en restaurateurs."

Noord Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Alarmerende grondwaterstand in Mit Rahina Foto: Bjorn Koopmans

Tijdens een inspectieronde langs de monumenten ten zuiden van Cairo liet minister Mohamed Ibrahim van het MSA weten dat men eindelijk(!) iets gaat doen aan de dramatische omstandigheden waarin de monumenten van Mit Rahina (Memphis) zich bevinden. Al gaat het (voorlopig) alleen maar om de drastische verlaging van het grondwaterniveau. Tevens zullen de stalletjes in het openluchtmuseum van Memphis wat meer uit het zicht verplaatst worden. De restauratiewerkzaamheden aan de Djoser-piramide liggen op schema. In maart zal, na veel vertraging, de tweede fase van het Giza Plateau Development project gestart worden.

In Beheira, een stad in de Nijldelta, heeft de antiquiteitenpolitie in moeten grijpen toen bulldozers en vrachtwagens het archeologische terrein van al-Qalaya wilden afrijden, nadat daar op grote schaal illegale opgravingen hadden plaatsgevonden. Onduidelijk is wat de plunderaars hebben opgegraven, maar Beheira staat bekend om haar Islamitische en Koptische monumenten.

Zuid Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Mummiekist van Nehmes-bastet in KV64 Foto: Universiteit van Basel

Bijna op de kop af zes jaar na de vondst van KV63 is halverwege januari 2012 opnieuw een graf gevonden in het Dal der Koningen! Dit werd op 15 januari bekend gemaakt.
Dat wil zeggen: een kleine grafschacht vlak naast KV40, dat door een team van de Universiteit van Basel al op 25 januari 2011 was aangetroffen. Het Zwitserse team, onder leiding van Elina Paulin-Grothe, doopte de kuil KV40b, omdat men op dat moment nog dacht dat deze ondiep was en  dat het om een stichtingsdepot ging voor KV40. Op dezelfde dag brak de revolutie in Egypte uit en werd besloten om het gat af te dekken met een ijzeren deur en om de vondst geheim te houden. Toen het team onlangs echter terugkeerde in het Dal der Koningen en de kuil verder uitgroef, bleek deze een aantal meters diep te zijn en te leiden naar een kleine grafkamer. Daarin werd een zwart geverfde houten mummiekist gevonden. Op de kist staan teksten in hiërogliefen. Tevens trof het team een kleine houten stèle met kleurrijke beschildering aan waarop te zien is hoe de grafeigenaar offers brengt aan vermoedelijk Ra-Horachte, die op een troon zit. De stèle en de kist noemen beide de naam en titels van de eigenares: Nehmes-bastet, een Zangeres van Amon Ra uit (vermoedelijk) de 22e dynastie. Ze zou ook een voorleespriesteres en dochter van Amon-Ra genoemd worden. Met deze vondst is KV40b officieel omgedoopt tot KV64. Het graf is gelegen halverwege de zij-wadi richting het beroemde graf van Toetmoses III, aan de linkerkant.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Pad naar KV34 Toetmoses III, iets links van deze foto ligt KV64 Foto: Bjorn Koopmans

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Plattegrond van Dal der Koningen met omcirkeld KV40 en KV64 Foto: Theban Mapping Project

Volgens Mansour Boraik, directeur van de SCA in Luxor, is dit de eerste keer dat er een graf van een vrouw zonder koninklijke banden is gevonden in het Dal der Koningen. Toch was het graf oorspronkelijk niet bedoeld voor Nehmes-bastet. Zij heeft ca. 400 jaar na de aanleg het graf geüsurpeerd. Vondsten van aardewerk en hout wijzen op een eerdere begrafenis in de 18e dynastie, waarvan mogelijk nog veel meer te vinden is onder het puin waarop Nehmes-bastet begraven is.
Boraik zei ook dat de kist in uitstekende staat is. Deze is al de dag na de aankondiging van het graf geopend door prof. Susanne Bickel en Elina Paulin-Grothe van het Zwitserse team, en dr. Mohammed el-Bialy en Ali Reda van de Egyptische autoriteiten. In de kist trof men een "keurig ingepakte mummie" aan. Meer is helaas niet bekend gemaakt. Op de website van het opgravingsteam vindt u wel wat meer details over het graf zelf. Hier kunt u een Duitstalig filmpje bekijken met o.a. beelden van de opening van de kist.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Horustempel van Edfoe Foto: Bjorn Koopmans

De Amerikaanse USAID werkt samen met het MSA aan een nieuw project om het grondwaterniveau in Edfoe flink te verlagen. Op dit moment staat het grondwater zo hoog dat het een serieuze bedreiging vormt voor de monumenten. Het project moet ca. 20 maanden gaan duren. Aan vergelijkbare projecten is de afgelopen jaren intensief gewerkt in de Thebaanse regio. En met groot succes, want niet alleen werd het grondwaterniveau daar drastisch verlaagd, ook werden er bij het graven van afwateringsgreppels in de loop der jaren vele archeologische vondsten gedaan. Ook op het Gizeh-plateau wordt gewerkt aan een grondwaterverlagingproject. Dat moet in april van dit jaar voltooid zijn. Sinds 1993 heeft USAID al meer dan 80 miljoen euro gestoken in conservatieprojecten in Egypte.

Museum nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Beeld van Meritamon, nu nog in Openluchtmuseum Achmim Foto: Bjorn Koopmans

Het Grand Egyptian Museum (GEM) in Giza zal op 15 augustus 2015 officieel geopend worden, aldus Mohamed Ibrahim. Onlangs startte hij de derde, laatste en grootste bouwfase van het immense museum, dat zal worden uitgevoerd in samenwerking met een Belgisch bouwbedrijf. Op dit moment zijn al meer dan 10.000 oudheden verhuisd naar de depots van het museum om later te worden tentoongesteld. Er zullen er nog zeker 20.000 volgen, waaronder ook, zo bleek deze maand, het enorme beeld van Meritamon, dat nu nog in de vindsplaats Achmim staat opgesteld. Het beeld zal naast een kolossaal beeld van haar vader, Ramses II, worden geplaatst.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Krokodillenmuseum in Kom Ombo Foto: Al-Ahram

Als u dit leest, is het Krokodillenmuseum in Kom Ombo - als het goed is - eindelijk officieel geopend. Ibrahim kondigde deze opening op Aswan National Day (eind januari) de laatste weken al herhaaldelijk aan. In het museum zijn onder meer 40 gemummificeerde krokodillen te zien, waaronder enkele van wel vijf meter lang, maar ook een foetus en eieren. Tevens zijn er houten en granieten beelden van krokodillen te bewonderen uit de faraonische tijd. Uiteraard is er ook een kleine filmzaal waarin een documentaire te zien is over de god Sobek en krokodillen in Egypte.

Ibrahim is een actie begonnen om het Graeco-Roman Museum in Alexandrië te redden. Het museum is al vele jaren gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden, maar in de praktijk ligt het werk al bijna even lang stil. Niet alleen kunnen de bijzondere oudheden die in het museum bewaard worden daardoor niet bezocht worden, maar lopen deze ook gevaar door lekkages en instortingen. UNESCO sponsort al iets minder dan een jaar een campagne om wereldwijd geld los te peuteren ten behoeve van het noodlijdende museum. Tevens is Ibrahim in gesprek met de lokale autoriteiten van Alexandrië om het land direct achter het museum toe te voegen aan het museumterrein.

Laatst aangepast op vrijdag, 27 januari 2012 13:32