Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Nieuw graf in Dal der Koningen gevonden PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 15 januari 2012 17:07

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Bijna op de kop af zes jaar na de vondst van KV63 is halverwege januari 2012 opnieuw een graf gevonden in het Dal der Koningen!

Dat wil zeggen: een kleine grafschacht vlak naast KV40, dat door een team van de Universiteit van Basel begin 2011 was aangetroffen. Het Zwitserse team, onder leiding van Elina Paulin-Grothe, doopte de kuil waarvan men toen nog dacht deze ondiep was KV40b, omdat men op dat moment vermoedde dat het om een stichtingsdepot ging voor KV40. Toen het team onlangs echter terugkeerde in het Dal der Koningen en de kuil verder uitgroef, bleek deze een aantal meters diep te zijn en te leiden naar een kleine grafkamer. Daarin werd een zwart geverfde houten mummiekist gevonden. Op de kist staan teksten in hiërogliefen. Tevens trof het team een kleine houten stèle aan waarin in kleurrijke verf te zien is hoe de grafeigenaar offers brengt aan vermoedelijk Ra-Horachte die op een troon zit. De stèle noemt de naam en titels van de eigenares: Nehmes-bastet, een Zangeres van Amon Ra uit (vermoedelijk) de 22e dynastie. Ze zou ook een voorleespriesteres en dochter van Amon-Ra genoemd worden. KV40(b) is gelegen halverwege de zij-wadi richting het beroemde graf van Toetmoses III, aan de linkerkant.

Volgens Mansour Boraik, directeur van de SCA in Luxor, is dit de eerste keer dat het graf van een vrouw zonder Koninklijke banden is gevonden in het Dal der Koningen. Toch was het graf oorspronkelijk niet bedoeld voor Nehmes-bastet. Zij heeft ca. 400 jaar na de aanleg het graf geusurpeerd. Hij zei ook dat de kist in uitstekende staat is en komende week geopend zal worden.

UPDATE 16-1-2012: De mummiekist is maandag al geopend door prof. Susanne Bickel en Elina Paulin-Grothe van het Zwitserse team, en dr. Mohammed el-Bialy en Ali Reda van de Egyptische autoriteiten. In de kist trof men een "keurig ingepakte mummie" aan. Meer is helaas niet bekend gemaakt. Wel vertelde Bickel dat de contouren van het graf toevalligerwijs op 25 januari 2011 waren gevonden, de dag waarop de revolutie in Egypte begon. Uit angst voor plunderingen is de opening zo snel mogelijk vergrendeld met een ijzeren deur en werd de vondst geheim gehouden. Toen was echter nog niet duidelijk dat het om een ongestoord graf ging.

UPDATE 17-1-2012: Het nieuw ontdekte graf is nu officieel KV64 genummerd (dus het tijdelijke nummer KV40b komt daarmee te vervallen). Het opgravingsteam heeft een korte update geplaatst op de eigen website met veel details: lees hier (opent in nieuw venster). Opvallend is de opmerking onderin, die stelt dat de vondst van aardewerk en hout wijst op sporen van de oorspronkelijke begrafenis uit de 18e dynastie. Mogelijk dat onder het puin in de grafkamer nog meer (substantiële) resten te vinden zijn!

Meer nieuws volgt zodra het beschikbaar is!

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Plattegrond: University of Basel Kings' Valley Project

Laatst aangepast op zondag, 22 januari 2012 11:43