Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Manuscript Description L'Egypte verloren in brand PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 19 december 2011 17:57

Wellicht heeft u het volgende nieuws al via de reguliere nieuwskanalen vernomen, maar het mag zeker niet in deze rubriek ontbreken. Zaterdagochtend 17 december 2011 is het eeuwenoude gebouw van het Egyptian Scientific Institute afgebrand. Hiermee is niet alleen een historisch pand verloren gegaan, maar ook tienduizenden antieke wetenschappelijke boeken, waaronder het originele manuscript van Le Description l 'Egypte! Dit laatste is nog niet 100% zeker, maar verschillende bronnen beweren dit stellig.

De brand ontstond toen de oproerpolitie (uiterst hardhandig) een eind wilde maken aan een zitstaking voor het ernaast gelegen parlementsgebouw aan de Qasr al-Aini Street (ca. 2,5 km ten zuiden van het Tahrir-plein in Cairo). Volgens een ooggetuigeverslag gooide één van de demonstranten een Molotovcocktail naar de politie, maar raakte daarbij het historische pand, dat in 1995 op de Egyptische monumentenlijst werd geplaatst.

Het Egyptian Scientific Institute is een voortzetting van L'Institute d'Egypte, dat in augustus 1798 is opgericht door Napoleon Bonaparte tijdens de Franse bezetting van Egypte. Het doel van het instituut is de bevordering en verbetering van wetenschappelijke studies en onderzoeken op allerlei gebieden. Het was het oudste, nog functionerende wetenschappelijke instituut in Egypte. Daarnaast was in het pand een  bibliotheek gevestigd met ca. 200.000 antieke boeken en manuscripten van de 15e tot de 20e eeuw in Arabisch, Frans, Engels, Duits en Russisch.  Het instituut wordt ook wel aangeduid met 'Egyptian Geographic Society' en 'Egypt's Institute for the Advancement of Scientific Research'.

Ca. 30.000 tot 40.000 boeken zouden uit het brandende gebouw gered zijn door demonstranten die de boeken en manuscripten overdroegen aan de politie. Hiervan zijn vele filmpjes en foto's te zien op internet, zoals deze, deze en deze. Toch zouden er ook boeken zijn gestolen. Eén krant schreef zelfs dat er een pickup truck zou zijn gezien die wegreed, volgeladen met oude boeken.

Minister van Antiquiteiten Mohamed Ibrahim liet de dag na de brand weten dat een comité de brand zal onderzoeken. Het ministerie zal het instituut financieel tegemoet komen bij de restauratie van het pand en de bibliotheek en ook Frankrijk zal gevraagd worden om financiële hulp.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Laatst aangepast op maandag, 19 december 2011 18:02