Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws november 2011 PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 28 november 2011 22:06

Gevolgen van de Egyptische revolutie

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Egyptisch Museum Cairo Foto: Bjorn Koopmans

Zoals u ongetwijfeld gehoord heeft, is de situatie in Cairo de laatste weken weer zeer gespannen en grimmig, met duizenden Egyptenaren op de been om te demonstreren tegen het militaire bewind en de trage vorderingen van de beloofde hervormingen sinds de revolutie eind januari uitbrak. Dit is niet de juiste plek om deze kwestie inhoudelijk te bespreken; zoals altijd zal ik mij beperken tot de gevolgen voor de faraonische monumenten en het toerisme. Dit laatste leek weer een beetje aan te trekken, sinds het hoogseizoen in september begon, maar is nu weer vrijwel volledig stil komen te liggen. Hoewel de protesten zich vooral lijken te concentreren in de noordelijke steden, merkt men ook in het zuiden (Luxor, Aswan) de gevolgen.
Gelukkig lijkt de impact op de monumenten (tot dusver) zeer beperkt, hoewel de informatie hierover uiterst schaars is. Volgens de autoriteiten is het Egyptisch Museum, dat pal aan het Tahrir Plein ligt, nog ongeschonden en wordt het extra goed bewaakt.
Het archeologisch werk in Egypte ondervindt ook veel moeilijkheden, maar dat wordt vooral veroorzaakt door problemen bij de SCA (Supreme Council of Antiquities). Die heeft sinds het vertrek van Zahi Hawass al drie leiders versleten, fondsen zijn schaars, en de beveiliging van archeologische sites blijft een probleem. Intussen is Zahi Hawass stilletjes naar de achtergrond verdwenen, maar heeft hij inmiddels al te kennen gegeven desgewenst toch weer geïnteresseerd te zijn om terug te komen als hoofd van de SCA.

Noord Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Giza plateau Foto: Bjorn Koopmans

Op de laatste dag van oktober bezocht Mustafa Amin, de huidige secretaris-generaal van de SCA (Supreme Council of Antiquities), het Giza-plateau om te kijken in hoeverre het site-managementplan uitgevoerd is. Toen ondergetekende er in mei was, stelde die vooruitgang nauwelijks iets voor, en de werkzaamheden liggen inmiddels al bijna een jaar vrijwel stil. Amin beloofde de benodigde fondsen te vinden om het project te kunnen voltooien. Dit geld wordt onder meer besteed aan het autovrij maken van het plateau, het aanleggen van een bezoekerspad, de bouw van administratieve gebouwen, monitoring- en beveiligingssystemen voor het bootmuseum en het voltooien van het bezoekerscentrum, waar alle(?) bezoekers straks hun bezoek dienen te beginnen. Dit bezoekerscentrum bevindt zich aan de westzijde (woestijnzijde) van het plateau en is dus een aardig eind rijden vanuit het dichtstbijzijnde hotel.
Overigens is de piramide van Choefoe (Cheops) op 11-11-2011 gesloten geweest om te voorkomen dat bepaalde groeperingen ceremoniën zouden uitvoeren op deze voor hen schijnbaar bijzondere datum.

UPDATE 19-11-2011: Mustafa Amin (hoofd van de SCA) heeft gisteren aangegeven dat de beveiliging van de archeologische sites is verdubbeld om eventuele problemen als gevolg van de verkiezingen te voorkomen.

Zuid Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

'Hoogstaand' onderzoek in Qurta Foto: KMKG

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Inscripties van prehistorishe runderen Foto: KMKG

Wie de lezing van het Huis van Horus op 19 oktober jl. heeft bijgewoond, wist het volgende nieuws al. De rotstekeningen in Qurta die het Belgisch/Amerikaanse team onder leiding van Dirk Huyge heeft herontdekt blijken meer dan 15.000 jaar oud te zijn. Het zijn daarmee de oudste rotstekeningen van Noord-Afrika. (In Zuid-Afrika is rotskunst bekend die tussen de 26.000 en 75.000 jaar geleden werd aangebracht.)
Het team bestaat uit mensen van de KMKG (Brussel) en John Coleman Darnell van Yale University (VS).
De site bevat vooral inscripties van dieren (93,3%), runderen in het bijzonder (75,6%), en werd eigenlijk al in 1963 ontdekt door de Canadees Philip Smith, maar die werd aanvankelijk niet geloofd. In 2004 vond het eerdergenoemde team de tekeningen terug. De inscripties hebben opvallend veel overeenkomsten met rotskunst elders in de wereld, zoals dubbele buiklijnen bij veel runderen en de zeer stilistische weergave van mensfiguren, terwijl de dierfiguren heel natuurlijk afgebeeld werden. Veel van deze rotskunst (zoals Lascaux en Altamira) is ongeveer contemporain met de rotskunst te Qurta. Het is een klein wonder dat de tekeningen het tot dusver overleefd hebben, want er is veel mijnbouw in de directe omgeving, waarbij dynamiet gebruikt wordt. De rotsinscripties zijn waarschijnlijk aangebracht door de zgn. Ballanen-Silsilian-cultuur (16.000-15.000 v.Chr.). Datering was mede mogelijk door de vondst van tekeningen die nog onder duizenden jaren oud puin verborgen waren, de zgn. eolitische sedimentlagen. Dit puin kon m.b.v. de OSL-techniek (Optically Stimulated Luminescence) in het laboratorium voor Mineralogie en Petrologie van de Universiteit Gent worden gedateerd. Deze techniek bepaald wanneer steen (in dit geval het puin voor de tekeningen) voor het laatst is blootgesteld aan zonlicht. In dit geval dus ca. 15.000 jaar geleden. Dit betekent dat de tekeningen waarschijnlijk zelfs nog ouder zijn.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het decembernummer van het Britse tijdschrift Antiquity (Vol 85, Issue 330, pp 1184-1193). Elders in dit Egyptologisch Nieuws vindt u links naar verschillende interviews die Philippe Gossaert voerde met Dirk Huyge en leden van zijn team. In Ta-Mery 2009 kunt u meer lezen over de bijzondere rotskunst van Qurta en el-Hosh. Dit artikel kunt u hier online lezen. Op deze pagina vindt u nog meer informatie, en via de volgende link kunt u een zip-bestand downloaden (let op: 37MB!) met hele goede foto's en tekeningen van de rotskunst en het onderzoeksteam. Klik hier voor het zip-bestand.

Museum Nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

National Museum for Egyptian Civilisation in aanbouw Foto: SCA

Op deze webpagina kunt u een heel aardig artikel lezen over de bouw van het National Museum of Egyptian Civilisation (NMEC) in Fustat, nabij Cairo. Van de vroege plannen tot de huidige stand van zaken. Het ambitieuze museum had eigenlijk dit jaar voltooid moeten worden, maar hoewel het al bijna af is, zal het toch pas in 2015 geopend gaan worden. In het museum zullen onder andere de koninklijke mummies, de mummie van Sennedjem, de complete rotstempel van Wadi es-Seboea en twee zuilen uit het piramidecomplex van Djoser te zien zijn.

Enkele dagen na het begin van de demonstraties van het personeel van het Grand Egyptian Museum (GEM) ontsloeg Amin de projectleider, Mohamed Abdel Maqsoud. Saillant detail is dat Maqsoud de voorganger was van Amin als secretaris-generaal van de SCA. Amin liet echter in een persconferentie weten dat Maqsoud niet ontslagen was omdat hij incapabel zou zijn, maar omdat zijn positie onhoudbaar was geworden, gezien de protesten. Twee weken later maakte Amin bekend dat Hussein Abdel Bassir de nieuwe projectleider is. Bassir was daarvoor projectleider van het NMEC, een positie die nu ingevuld wordt door Mohammed Abdel Fatah.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Suez National Museum Foto: al-Ahram

Het Suez National Museum zal op 25 januari worden geopend. Deze opening is echter al twee keer eerder uitgesteld. Eerst zou het museum haar deuren openen op 19 mei, maar toen dat op het laatste moment niet door ging, werd 24 oktober als openingsdatum geprikt. Nu blijkt dus dat ook die datum niet gehaald is. De nieuwe datum van 25 januari is niet toevallig gekozen: het valt samen met de eerste verjaardag van de laatste revolutie. Wie echter het reguliere nieuws volgt, weet dat de revolutie nog altijd gaande is. Het Suez Museum vertelt in 3000 oudheden het verhaal van het Suezkanaal en haar faraonische voorganger.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Restauraties aan de mummiekist van Gawtseshen Foto: RMO

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft zich aangesloten bij het zgn. 'Vatican Coffin Project'. Dit project, dat in 2008 werd gestart, heeft tot doel het inventariseren en catalogiseren van mummiekisten uit de Derde Tussentijd. Zoals de naam suggereert wordt het project geleid door de Vaticaanse Musea, maar ook musea zoals het Louvre zijn aangesloten. Niet alleen worden de iconografische kenmerken van de kisten geregistreerd, maar ook zaken als de verfsoorten en -technieken, om zodoende een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van de mummiekisten en parameters te kunnen stellen voor restauratie. Multidisciplinaire teams van wetenschappers onderzoeken de beschilderde kisten met onderzoekstechnieken, zoals chromatografie en spectometrie. Deze laatste techniek maakt het mogelijk om de verschillende verflagen individueel te analyseren en de originele kleuren te reconstrueren. Daarnaast onderzoeken de wetenschappers de pigmenten en schildertechnieken. Daardoor kan men de stijl van een kunstenaar herkennen, bepalen in welk atelier de kisten zijn gemaakt en achterhalen op welke manier ze vroeger zijn gerestaureerd.
De meeste kisten van de onderzochte periode (1069-945 v.Chr.) komen uit een vondst van 153 sets kisten op de Thebaanse westoever; de zgn. Bab el-Gasus-cachette, een graf met uitsluitend mummies van priesters van Amon.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Nieuwe Egyptische afdeling van het Ashomlean Museum Foto: Richard Bryan

Het is niet mijn gewoonte om nieuws over musea buiten Nederland of Egypte te vermelden in het Egyptologisch Nieuws, maar bij de opening van de verbouwde Egypte-afdeling van het Ashmolean Museum (Oxford, Engeland) wil ik toch even stil staan. Zoals u wellicht weet heeft het Ashmolean één van de belangrijkste egyptologische collecties ter wereld en huisvest het vele uiterst bijzondere voorwerpen, zoals schilderingen uit Amarna, een complete kapel van Taharqa, de knotskop van koning Schorpioen, een beeld van koning Chasechem(oey) en 2 enorme, predynastische itifallische beelden uit Koptos. Op de vernieuwde afdeling is nog meer ruimte gemaakt voor voorwerpen die soms meer dan een eeuw in magazijnen hebben gelegen en is de informatievoorziening flink verbeterd. Kijk hier voor 14 foto's van de nieuwe opstelling, en kijk hier en hier voor meer informatie.

Ander Nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Onderschepte antiquiteiten in Aswan Foto: al-Ahram

De Egyptische douane in Aswan heeft de smokkel van een groot aantal oudheden weten te voorkomen. Een 50-jarige Soedanese reiziger wilde maar liefst zeven of acht kratten met faraonische en Islamitische oudheden per boot het land uit smokkelen. De krantenberichten hierover verschillen echter nogal. Volgens een krantenbericht zou in één van de kratten een houten stoel, ingelegd met ivoor en parels, hebben gezeten. Tevens zou de collectie beeldjes, potten en kanopenkruiken bevat hebben. Andere berichten spreken juist over de invoer van Soedanese en Aziatische oudheden uit Wadi Halfa (Soedan) naar Egypte. De bestelling zou voor een Britse vrouw zijn die in Luxor verblijft. Na authenticatie zullen de stukken overgebracht worden naar het Egyptisch Museum in Cairo voor restauratie.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Lederen handschoen Foto: André J. Veldmeijer / SCA

Leer is een materiaal dat logischerwijs slecht bewaard blijft door de eeuwen heen. Er zijn dan ook zeer weinig lederen voorwerpen bekend uit het oude Egypte, terwijl we weten dat leer veelvuldig gebruikt werd, zoals bij strijdwagens en pijlenkokers, maar ook tenten. Een unieke lederen tent staat al jaren onopvallend opgesteld in het Egyptisch Museum in Cairo, maar veel meer voorwerpen zijn niet gevonden. André Veldmeijer, bekend van zijn onderzoek naar het schoeisel van Toetanchamon, heeft in het Egyptisch Museum in Cairo een bijzondere herontdekking gedaan. Toen Veldmeijer foto's vond van leren paardentuig in het museum, in een boek uit de jaren 1950, nam hij contact op met de curator, Ibrahim el-Gawad. In eerste instantie kon die niets vinden, maar enkele maanden later stuitte el-Gawad in een ladekast bij toeval op de voorwerpen. Dat bleken er nog meer te zijn dan de oude foto's deden vermoeden en ze verkeren in uitstekende staat. Het betreft: het doek waarmee een strijdwagen werd afgekleed, een paardentuig of hengsels, een harnas en handschoenen, een pijlenkoker en een booghouder. De voorwerpen zijn allemaal van leer en tonen duidelijke sporen van veelvuldig gebruik. Helaas is (nog) onbekend waar deze bijzondere voorwerpen gevonden zijn. Kijk hier voor negen goede foto's en meer informatie.

Philippe Gossaert, welbekend van het Vlaamse egyptologische forum Per Kemet, heeft een lange en uitstekende reputatie van interviews met egyptologen, archeologen en andere betrokkenen in de egyptologie. Zijn artikelen zijn veelal geïllustreerd met mooie, relevante foto's. Eerder plaatste hij onder meer al de volgende interviews (in tamelijk willekeurige volgorde):

Recent zijn daar de volgende interviews aan toegevoegd. Beide absoluut het lezen waard!

Laatst aangepast op woensdag, 30 november 2011 15:23