Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Nieuwe onlusten in Egypte PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag, 25 november 2011 14:05

UPDATE 19-11-2011: Mustafa Amin (hoofd van de SCA) heeft gisteren aangegeven dat de beveiliging van de archeologische sites is verdubbeld om eventuele problemen als gevolg van de verkiezingen te voorkomen.

Zoals u ongetwijfeld gehoord heeft is de situatie in Cairo de laatste weken weer zeer gespannen en grimmig, met duizenden Egyptenaren op de been om te demonstreren tegen het militaire bewind en de trage vorderingen van de beloofde hervormingen sinds de revolutie eind januari uitbrak. Dit is niet de juiste plek om deze kwestie inhoudelijk te bespreken; zoals in januari/februari zal ik mij beperken tot de gevolgen voor de faraonische monumenten en het toerisme.
Dit laatste leek weer een beetje aan te trekken, sinds het hoogseizoen in september begon, maar is nu weer vrijwel volledig stil komen te liggen. Hoewel de protesten zich (tot dusver) lijken te concentreren in de noordelijke steden, merkt men ook in het zuiden (Luxor, Aswan) de gevolgen.
Gelukkig lijkt de impact op de monumenten (tot dusver) zeer beperkt, hoewel de informatie hierover uiterst schaars is. Volgens de autoriteiten is het Egyptisch Museum, dat pal aan het Tahrir Plein ligt, nog ongeschonden en wordt het extra goed bewaakt.
Het archeologisch werk in Egypte ondervindt ook veel moeilijkheden, maar dat wordt vooral veroorzaakt door problemen bij de SCA (Supreme Council of Antiquities). Die heeft sinds het vertrek van Zahi Hawass al drie leiders versleten, fondsen zijn schaars, en de beveiliging van archeologische sites blijft een probleem. Intussen is Zahi Hawass stilletjes naar de achtergrond verdwenen, maar heeft inmiddels al te kennen gegeven desgewenst toch weer geïnteresseerd te zijn terug te komen als hoofd van de SCA.

Laatst aangepast op dinsdag, 29 november 2011 11:00