Zoeken

Willekeurige foto

  • 5795 - W-O-zicht N-zijde peristylezaal tempel taharqa - Kawa
  • Categorie: Nubiëreis najaar 2010
  • Commentaren: 0

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws september 2011 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 27 september 2011 17:40

Wie denkt dat de rust in (archeologisch) Egypte is wedergekeerd, komt bedrogen uit. De SCA (Supreme Council of Antiquities) kampt met geldtekort, stakende medewerkers en een tekort aan toeristen. Het centrum van de nog altijd voortdurende demonstraties is niet langer alleen het Tahrir-plein, maar verspreid zich nu zelfs naar Luxor. En ook in Nubisch Egypte begint de onrust toe te nemen. Intussen blijft het moeilijk om betrouwbare nieuwsbronnen te vinden.

Noord Egypte

 Sorry, you have not enough rights to view this image.

Trappiramide van Djoser te Saqqara. Foto: Bjorn Koopmans.

De restauratiewerkzaamheden aan de (trap)piramide van Djoser in Saqqara zijn hervat, na een intermezzo van ca. 9 maanden. Ondanks de grote financiële problemen van de SCA, reserveerde deze een bedrag van € 370.000 voor de voltooiing van de meest noodzakelijke restauratiewerkzaamheden aan het noodlijdende monument. Secretaris-generaal Mohamed Abdel Fatah noemde met name de zeer slechte staat van de ondergrondse structuren als motivatie voor deze uitgave; instorting is een serieuze bedreiging voor dit bijzondere monument.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Piramiden op het Giza plateau. Foto: Bjorn Koopmans.

Als het goed is, moet men sinds 21 september toegangskaartjes voor het Giza plateau kopen bij de automaat. Dat klinkt voor ons Europeanen niet bijzonder, maar voor Egyptische monumenten is dit een primeur! Er zullen voortaan 2 kaartjes zijn: rood voor Egyptische/Arabische bezoekers en donkerblauw voor buitenlandse bezoekers. Volgens Abdel Fatah volgt deze wijziging na een serie van succesvolle experimenten.

Gevolgen van de Egyptische Revolutie

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Mohamed Abdel Fatah in gesprek met restaurateurs te Saqqara. Foto: El-Ahram

Nauwelijks een maand na zijn aanstelling heeft Mohamed Abdel Fatah eind september zijn ontslag ingediend als secretaris-generaal van de SCA. Aanhoudende protesten voor het SCA-hoofdkantoor van afgestudeerde, werkeloze archeologen en werknemers van de SCA die een salarisverhoging of vaste aanstelling eisen, zouden hieraan ten grondslag liggen. Maar Abdel Fatah is vooral boos omdat hij geen beslissingsbevoegdheid heeft. Hij moet alle beslissingen laten goedkeuren door eerste minister Essam Sharaf. De interim-regering van Egypte heeft Abdel Fatahs ontslag geweigerd, maar niettemin weigert hij nog langer zijn functie te vervullen zolang hij geen macht krijgt om beslissingen te nemen over de monumenten en mensen waar hij verantwoordelijk voor is.
Sharaf heeft lang overleg gevoerd met Abdel Fatah en hem zelfs aangeboden minister te worden, maar Abdel Fatah weigert op kantoor te verschijnen uit angst voor zijn eigen veiligheid. Het Ministerie van Financiën zal ingeschakeld worden om oplossingen voor de financiële problemen van de SCA te bespreken.
Intussen worden de protesten steeds luider. Op 22 september dreigden medewerkers van de SCA met werk- en hongerstakingen, het sluiten van monumenten en zelfs het stelen uit musea en magazijnen!
Voor wie zich afvraagt of Zahi Hawass niet geïnteresseerd is om terug te komen bij de SCA: nee, dat wil hij niet. Hij liet in een reactie zelfs weten zijn telefoonnummer gewijzigd te hebben om niet langer gebeld te kunnen worden over SCA-zaken. Overigens moet Hawass het ene na het andere optreden in het buitenland annuleren, omdat hij van de regering het land nog steeds niet mag verlaten.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Dal der Koninginnen. Foto: Bjorn Koopmans

Bewoners van het dorpje Qurnat Marai, op de westoever van Luxor, hebben de toegangsweg naar het Dal der Koninginnen korte tijd geblokkeerd uit protest tegen de gouverneur van Luxor. Deze zou de bewoners twee jaar geleden uit huis gezet hebben omdat er onder de huizen een antiek graf ontdekt was, maar nog altijd geen vervangende grond en/of woningen aangeboden hebben. Gouverneur Ezzat Saad heeft tot dusver geweigerd met de bewoners om de tafel te gaan zitten. Twee bussen met Italiaanse toeristen hebben onverrichter zake om moeten keren.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Tempel van Ramses II te Aboe Simbel. Foto: Bjorn Koopmans.

Zelfs in Nubisch Egypte neemt de onrust toe. Door de aanleg van het Nasser-meer in de jaren 1960 zijn duizenden Nubiërs gedwongen hun geboorteland te verlaten. Met het toenemende waterverbruik in Egypte, daalt het waterpeil in het Nasser-meer zo ver dat dit land stukje bij beetje weer droog komt te liggen. De Nubiërs willen dit land graag terug hebben en hebben eind september bij wijze van protest zes toeristische sites gesloten, zoals de tempels van Abu Simbel, Wadi es-Seboea en het Nubisch Museum. De stakers dreigen nog meer monumenten te sluiten zolang niet aan hun eisen wordt voldaan.

Naast de restauratiewerkzaamheden aan de piramide van Djoser, zijn nog minstens 74 Egyptische en buitenlandse archeologische missies hervat, aldus Mohamed Ismail, directeur van de Permanent Committee and Foreign Missions Affairs van de SCA. De SCA had begin september 15 aanvragen binnen uit de VS, Italië en Duitsland. Ismail verwacht dat dit aantal dit jaar zal oplopen tot zo'n 300.

Het lijkt een beetje cliché te worden, maar UNESCO heeft op 11 september jl. opnieuw hulp toegezegd bij de restauratie en bescherming van de Egyptische monumenten op de Werelderfgoed-lijst. Het gaat specifiek om de monumenten van Giza, Aboesir, Dasjoer en Saqqara. Ook zou UNESCO haar 'volledige steun' geven aan Egypte om de bouw van het National Museum of Egyptian Civilisation (NMEC) op tijd te voltooien in maart 2012. Wat al deze herhaaldelijke hulptoezeggingen precies inhouden blijft echter vrij vaag.

Museum Nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Egyptisch Museum Cairo. Foto: Bjorn Koopmans

Het Egyptisch Museum in Cairo is sinds enkele jaren bezig met het inventariseren van haar magazijnen, die in de loop van meer dan 100 jaar letterlijk tot aan de nok toe zijn gevuld met opgegraven oudheden. Dit project, gestart door voormalig museumdirecteur Wafaa el-Sadik, zal nog zeker twee jaar duren, aldus Ra'fat al-Nabarawy, een lid van het comité dat toeziet op het project. Tot dusver zijn (slechts) 1700 oudheden geïnventariseerd. Volgens de huidige museumdirecteur Tarek al-Awady zijn de bezoekersaantallen met momenteel ca. 2500 per week erg hoog voor de tijd van het jaar, zeker wanneer men de terugval van het toerisme sinds het uitbreken van de revolutie in aanmerking neemt.

Het Grieks-Romeins Museum in Alexandrië is al vele jaren gesloten vanwege een grote renovatie. Hawass beloofde echter al enkele jaren dat het museum 'binnenkort' geopend zou worden. Helaas is dat tot op heden nog niet gebeurd. En dat gaat voorlopig ook niet gebeuren, zo bleek eind augustus. Het renovatieproject ligt volkomen stil en sommige nieuwsmedia stellen dat de oudheden onvoldoende zorgvuldig zijn opgeslagen, waardoor ze hard achteruit gaan. De SCA kampt echter met grote financiële problemen en dus heeft de toenmalige secretaris-generaal Abdel Maqsoud de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Het doel is om het museum binnen 2 jaar alsnog te openen en de leningen af te betalen met de inkomsten die het museum moet genereren.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Cairo University. Foto: Al-Masr al-Youm

In de toiletruimtes van de Faculteit Archeologie van de Cairo University blijken ca. 3000 ongeregistreerde oudheden opgeslagen te liggen, zo verklaarde Azza Farouq, decaan van de faculteit. De oudheden dateren uit de faraonische en Islamitische perioden en verkeren in zeer slechte staat. Volgens Farouq zijn sommige voorwerpen vernietigd door de hoge luchtvochtigheid. Farouq zei ook dat er tamelijk zeldzame voorwerpen tussen zitten, en dat ze een comité in het leven heeft geroepen om de oudheden te inventariseren. Hoe de stukken precies in de toiletruimtes terecht zijn gekomen is onduidelijk, maar volgens Farouq gebruikten museum curatoren de toiletten al lange tijd als opslagruimte.

Ander Nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Gestolen sjabti-beeldjes in Minya. Foto: Youm7

Begin september hebben agenten van de Tourism and Antiquities Police 12 antiquiteitendieven gearresteerd in el-Minya. De dieven werden op heterdaad betrapt toen ze hun buit wilden verkopen, waaronder 12 metalen beeldjes, 11 (sjabti?)beeldjes van zwart graniet, en 4 scarabeeën.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Teruggegeven antiquiteiten uit Australië. Foto: Kate Leith

Maar liefst 122 oudheden hebben op 16 september jl. vanuit het verre Australië hun weg teruggevonden naar Egypte. In november 2010 ontdekten Australische autoriteiten de gesmokkelde voorwerpen bij een veilinghuis en namen ze onmiddellijk in beslag. Het gaat om amuletten en grotere voorwerpen, die te dateren zijn tot alle perioden van de faraonische geschiedenis. De antiquiteiten (oudheden) werden overgedragen aan de Egyptische ambassadeur in Australië, Omar Metwally. Volgens hem is dit al de derde keer in het laatste half jaar dat de Australische autoriteiten gesmokkelde oudheden terug hebben gegeven aan Egypte.

De Britse Tv-zender Channel 4 zend binnenkort een bijzondere documentaire uit. In het programma ‘Mummify Me’ wordt een menselijk lichaam gemummificeerd volgens oud Egyptisch gebruik in de tijd van Toetanchamon. De opnamen zijn gemaakt in een forensisch pathologisch laboratorium. Het doel van het programma is te ontdekken of de bekende technieken in de praktijk ook echt werken. Het lichaam is specifiek voor dit doel gedoneerd aan de Tv-zender. Uniek is deze actie niet: een aantal jaren geleden maakte Egyptoloog Bob Brier al een documentaire voor de Tv waarin een mens gemummificeerd werd. Het leverde Brier de bijnaam 'Mr. Mummy' op.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Replica van buste van Nefertiti in de maak. Foto: John Macdougall

Veel Egyptofielen zullen belangstelling hebben voor replica's van Egyptische oudheden van hoge kwaliteit. De Replica Workshop in Berlijn maakt al 150 jaar hele nauwkeurige replica's van oudheden in Berlijnse musea, waaronder Egyptische oudheden. De Stiftung Preußischer Kulturbesitz heeft nu een nieuwe reeks van 100 replica's van de buste van Nefertiti aangekondigd. Je moet er wel wat voor over hebben: de replica's gaan voor 2900 euro over de toonbank. Lees hier meer over de Replica Workshop.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus). Foto: Tim Muttoo

Dat de oude Egyptenaren veel ontzag, respect en angst hadden voor de krokodil is bij velen wel bekend. Ze hielden zelfs krokodillen in tempels die gewijd waren aan goden zoals Sobek. Maar pas nu lijkt duidelijk te worden dat de oude Egyptenaren al wisten dat de nijlkrokodil eigenlijk uit twee verschillende soorten bestaat. En dat terwijl wij dit pas onlangs hebben 'ontdekt'. Wat nog meer bijzonder is, is dat de twee soorten slechts verre neven van elkaar zijn! De grote Oost-Afrikaanse nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) is meer gerelateerd aan de enkele Caribische soorten, dan aan wat nu de Crocodylus suchus is gedoopt. De ontdekking werd gedaan toen een team van Fordham University in New York, onder leiding van Evon Hekkala het genetische materiaal van 123 levende krokodillen en 57 krokodillenmummies onderzocht. Hierbij werd al gauw duidelijk dat het ging om twee genetisch zeer verschillende soorten. Opvallend was dat alle krokodillenmummies van het soort C. suchus zijn. Dat lijkt er op te wijzen dat de oude Egyptenaren enkel deze krokodillensoort hielden. De Griekse geschiedschrijver Herodotus merkte in de Oudheid mogelijk al op dat de Egyptenaren alleen de iets kleinere en rustigere soort vereerden. De naam C. suchus werd door de Fransman Geoffroy Saint-Hilaire al in 1807 voorgesteld als naam voor een ondersoort van de nijlkrokodil. Hij noemde de ondersoort 'heilige krokodil' (suchus = souchos = Griekse vorm van Sobek).

Spontaan afreizen naar Egypte leek begin september tot de verleden tijd te behoren. Men kon altijd bij aankomst in Egypte een visum kopen bij iedere bank op het vliegveld. Op 8 september jl. stelde een Egyptische woordvoerder dat dit binnenkort zou worden afgeschaft en dat toeristen al voor aankomst in Egypte een visum moeten kopen via de Egyptische ambassade. Deze nieuwe maatregel zou gaan gelden voor landen in Europa, Noord Amerika, Australië, de Golfstaten, Latijns Amerika, Afrika en Azië; vrijwel de gehele wereld dus. De Egyptische woordvoerder kon of wilde niet zeggen waarom deze merkwaardige maatregel zou worden ingevoerd. Het lijkt in elk geval erg tegenstrijdig met het streven van de Egyptische overheid om het toerisme, dat het afgelopen jaar sterk is teruggelopen, te stimuleren. De maatregel zou echter niet of beperkt gelden voor groepsreizen. Op 11 september jl. maakte de Minister van Toerisme, Monier Fakhri Abdel Nour, bekend dat de maatregel slechts een voorstel was en niet zou worden doorgevoerd, omdat de aankondiging met zeer veel negatieve reacties werd ontvangen in binnen- en buitenland. Onbekend is nog wie het voorstel heeft ingediend en met welk doel.

El-Ahram
Laatst aangepast op woensdag, 28 september 2011 08:09