Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws juli 2011 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 31 juli 2011 11:10

Noot vooraf: met het vertrek van Zahi Hawass als minister van Antiquiteiten zijn er een hoop onzekerheden ontstaan met betrekking tot toekomstige opgravingen en openstellingen. Het is dus goed mogelijk dat aankondigingen die u in het Egyptologisch Nieuws van deze maand kunt lezen, later herzien zullen worden.

Noord Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Ruiterbeeldje van lood, gevonden in een basiliek te al-Baron Foto: el-Ahram

In al-Baron, even ten zuiden van Alexandrië, heeft een Egyptisch opgravingsteam onder leiding van Osama el-Nahas de ruïnes van een Romeinse basiliek bovenop de ruïnes van een Ptolemaeische tempel gevonden. De basiliek is de oudste bekende in Egypte. Het team vond vele votiefbeeldjes van Isis, Serapis en Harpocrates. Tevens werden delen van granieten en kalkstenen muren en zuilen van een groot bouwwerk met een nog onbekende functie aangetroffen. De Ptolemaeische tempel is volgens al-Nahas één van de twee tempels die de Griekse geschiedschrijver Strabo beschreef toen hij in 24 n.Chr. Alexandrië bezocht. In de tempel werden verschillende aardewerken olielampjes gevonden met daarop afbeeldingen van mensen en goden. Een opvallende vondst is een loden beeldje van een ruiter te paard. Ook werden er ovens aangetroffen met aardewerken vazen vol menselijke botten. Een voorlopige studie wijst uit dat het gaat om mensen tussen de 25 en 30 jaar uit de zesde eeuw n.Chr.

Zuid Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Sfinxenlaan te Luxor in mei 2011 Foto: Bjorn Koopmans

Eind juni kondigde Zahi Hawass aan dat de sfinxenlaan tussen de tempels van Luxor en Karnak komende oktober zal worden geopend voor het publiek. De formele opening zal plaatsvinden door Eerste Minister Essam Sharaf en zal gepaard gaan met vele festiviteiten. De sfinxenlaan zal uitgebreid verlicht worden. De aankondiging is opmerkelijk te noemen, omdat het de laatste maanden steeds duidelijker wordt dat het opgravingsproject al maanden (vrijwel) stil ligt, dat een aantal gebieden opnieuw geclaimd worden door stadsbewoners en dat andere gebieden gebruikt worden om afval te dumpen (zie bijvoorbeeld de nilometer in het Egyptologisch Nieuws van mei in de nieuwsbrief van juli). Ook zijn er nog vele 'hindernissen' te nemen alvorens de rest van de sfinxenlaan blootgelegd kan worden. Zo staan er nog een kerk en een moskee 'in de weg' en moet er een oplossing gezocht worden zodat bewoners de sfinxenlaan kunnen oversteken, die bijna 3 km lang is.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Reliëfblok met koning Sjabaka, Ptahtempel Karnak Foto: el-Ahram

Het Frans-Egyptische team CFEETK heeft in Karnak begin juli de restanten van een stenen poort ontdekt uit de tijd van de Nubische farao Sjabaka, en een tichelstenen muur rondom de Ptah-tempel. De poort gaf toegang tot een schatkamer en verkeert in een opmerkelijk goede staat. Volgens Mansour Boraik, hoofd van de MSA in de Luxor-regio is dit de eerste vondst van een monument uit de 25e dynastie dat de vernielingen tijdens de 26e dynastie overleefd heeft. Op de poort staat Sjabaka afgebeeld, terwijl hij offers aanbiedt aan Amon-Ra en Maät. Een zuilenhal van het gebouw was al jaren geleden gevonden, maar een team onder leiding van Nadia Licitra van de Universiteit van Parijs ontdekte de rijkelijk gedecoreerde steenblokken waaruit de poort bestaat pas recentelijk. De tichelstenen muur is 2 m hoog en 1 m dik en moet voor het Nieuwe Rijk gebouwd zijn. Volgens Christophe Thiers, leider van het team dat aan de Ptah-tempel werkt, vond men tevens de resten van een Christelijke nederzetting uit de vijfde en zesde eeuw. De bedoeling is dat de Ptah-tempel komende winter weer zal worden opengesteld voor het publiek, nadat deze jarenlang gesloten is geweest. De schatkamer van Sjabaka zal waarschijnlijk volgend jaar voor het publiek geopend worden.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Rotstekening te Wadi el-Hamdulah in de jaren 1950 Foto: Labib Habachi

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Rotstekening te Wadi el-Hamdulah tegenwoordig Foto: Aswan-Kom Ombo Archaeological Project

Een team van het Aswan-Kom Ombo Archaeological Project (AKAP) heeft de oudste afbeelding van een koning met de witte kroon van Boven-Egypte aangetroffen op een rots in de Wadi el-Hamdulab. De rotstekeningen komen vermoedelijk uit dynastie 0 en waren al in de jaren 1950 op foto vastgelegd door de beroemde Egyptische Egyptoloog Labib Habachi, maar deze foto's zijn nooit gepubliceerd en in vergetelheid geraakt. De afbeeldingen zijn niet alleen bijzonder vanwege de witte kroon, maar ook omdat ze een brug lijken te slaan tussen de predynastische rituelen waarin vooral boten en dieren de hoofdrol spelen, en faraonische jubileumrituelen waarin de koning de hoofdrol speelt. Afgezien van de koning zijn onder meer te zien: vaandeldragers, een waaierdrager, een hond en enkele schepen waarbij de term 'volgelingen' of 'volgers' genoemd wordt. Nu denkt u wellicht dat men in die tijd al bekend was met Twitter, maar waarschijnlijker is dat hiermee gedoeld wordt op de zgn. Volgelingen van Horus. Als dat zo is, dan is dit de vroegst bekende afbeelding van de inning van belastingen. Dit vond namelijk plaats tijdens de gelegenheid van het volgen van Horus (lees: de koning). Gezien de locatie in het zuiden van Egypte, wijst deze scène ook op Egyptische heerschappij over Nubië aan het begin van de faraonische periode.

Helaas zijn de voorstellingen in de laatste 50 jaar blijkbaar opzettelijk zwaar beschadigd, maar met behulp van de foto's van Habachi konden ze digitaal gereconstrueerd worden.

Het onderzoeksteam bestaat uit Maria Carmela Gatto (Yale University), John Coleman Darnell (Yale University) en Stan Hendrickx (Provinciale Hogeschool Limburg). Hendrickx kwam in het bezit van een foto van de petrogliefen die door Habachi gemaakt was. Door een verwijzing in een boek uit de 19e eeuw kon Darnell lokaliseren waar de foto genomen was, waarna Gatto in 2008 de site zelf wist te vinden. Vanaf 2009 vonden verschillende studiecampagnes plaats, waarvan de laatste onlangs werd afgerond.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Luchtkussens ondersteunen het zwakke plafond in de onderaardse ruimtes van de Djoser piramide Foto: Wales News Service

Het werd in eerdere edities van het Egyptologisch Nieuws en recentelijk tijdens de zomercursus van Het Huis van Horus over Saqqara al even behandeld: de restauratie van de piramide van Djoser. Een Britse firma is ingehuurd om de zeer instabiele ondergrondse ruimtes en gangen te stabiliseren en conserveren. Het bedrijf gebruikt hiervoor een speciaal soort luchtkussens. In dit artikel leest u er meer over.

Buiten Egypte

Een opgravingsteam van het British Museum heeft in Libanon oudheden tot ca. 3000 v.Chr. blootgelegd. In de antieke stad Sidon vond het team, onder leiding van Claude Doumit Serhal, onder meer een 48 m lange tempel en vele voorwerpen uit verschillende tijdperken, waaronder een bronzen sistrum uit de Phoenitische tijd (ca. 1000 v.Chr.) met het hoofd van de Egyptische godin Hathor.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Egyptomania in Casalbuttano ed Uniti, Italië Foto: Discovery News

Op zo'n 16 km van Cremona (Italië) ligt het kleine dorpje Casalbuttano ed Uniti. Het dorpshuis is gevestigd in Palazzo Turina, een gebouw uit de 18e eeuw. Toen men bij restauratiewerkzaamheden aan het gebouw in een kamer de muurtapijten verwijderden, bleek dat de muren bedekt waren met unieke decoraties in Egyptomania-stijl. De schilderingen waren zo aangebracht dat het lijkt alsof er in de hoeken van de kamer beelden staan opgesteld van figuren met Egyptische trekken. De lijm waarmee de tapijten op de muren waren bevestigd heeft de schilderingen wonderbaarlijk geconserveerd. Hoewel de ontdekking al in 2006 werd gedaan, is het nieuws pas onlangs wereldkundig gemaakt, toen experts gevraagd werd de schilderingen te onderzoeken. Lees hier meer over deze bijzondere decoraties.

Museum nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Children Museum, Cairo Foto: el-Ahram

Het Children Museum in Cairo zal in september opnieuw haar deuren openen na een jarenlange renovatie. Hoewel het museum pas in 1996 opgericht werd, was het enkele jaren geleden blijkbaar al toe aan de 12 miljoen euro kostende operatie. Het museum richt zich op de ontwikkeling van kennis over de geschiedenis van Egypte bij kinderen door middel van interactieve displays en leerzame spelletjes. Daarnaast is er een exacte facsimile van het graf van Toetanchamon te zien. Deze uiterst nauwkeurige facsimile is enkele jaren geleden gemaakt door Factum Arte. Het museum telt drie verdiepingen en er zijn enkel replica's van oudheden te zien. Op één mummie na; deze is in een afzonderlijke hal te bewonderen.

Gevolgen Egyptische revolutie

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Dr. Mohamed Abdel-Maksoud Foto: internet

Zahi Hawass is zondag 17 juli jl. opnieuw opgestapt ofwel ontslagen als minister van antiquiteiten. Egypte's bekendste Egyptoloog en showman koos eieren voor zijn geld toen hij merkte dat Eerste Minister Essam Sharaf vrijwel het hele kabinet naar huis stuurde als gevolg van de voortdurende demonstraties op het Tahrir-plein. Hawass noch het MSAA (Ministry of State for Antiquities Affaires) heeft op dit moment een officiële mededeling naar buiten gebracht over Hawass' ontslag, maar het werd wel door Hawass en Sharaf bevestigd. Volgens enkele media werd Hawass voor het gebouw van zijn ministerie belaagd door een groep boze archeologen nadat zij het nieuws vernamen. Naar verluid kon Hawass zich pas enkele straten verder ontdoen van zijn belagers, doordat bodyguards hem in een taxi wisten te krijgen. Op deze video zou dit te zien zijn, maar Hawass is niet herkenbaar in beeld.

Hawass ligt al jaren onder vuur, maar pas sinds het uitbreken van de revolutie in januari van dit jaar hebben zijn criticasters een platform gekregen en moest Hawass zich steeds vaker in allerlei bochten wringen om van de kritiek en de rechtszaken af te komen. Onlangs werd hij vrijgesproken in een zaak die hem eerder bijna een jaar celstraf had opgeleverd en eerder deze week gaf Hawass aan zijn lucratieve bijbaantje als Explorer in Residence bij de National Geographic Society voorlopig op te geven. Toen ontevreden archeologen dreigden een vakbond op te richten, riep Hawass gauw een Archeologen Syndicaat in het leven. Het mocht allemaal blijkbaar niet baten.

Zijn beoogde opvolger, dr. Abdel Fattah al-Banna, was echter ook al gauw afgeschreven. Opmerkelijk is dat deze al sinds 29 mei een Youtube-kanaal heeft onder de naam 'MinisterAntiquities'. Al-Banna, die in Polen zijn Ph.D op het gebied van 'bouwkundige geologie' haalde, was vaak aanwezig op het Tahrir-plein tijdens de protesten en leidde een groep jonge archeologen die de afzetting van Hawass eisten, maar heeft zelf geen achtergrond in de archeologie of geschiedkunde. Hij was ook betrokken bij een ongefundeerd protest tegen Mark Lehner (zie Egyptologisch Nieuws van juni in de nieuwsbrief van juli). Daarom is de keuze voor al-Banna slecht gevallen bij de Supreme Council of Antiquities (die blijkbaar nog altijd bestaat) en de Egyptische archeologische en museale wereld. Dr. Mohamed el-Kahlawy, directeur van het Islamitisch Museum, kondigde in een open brief aan Eerste Minister Essam Sharaf het vertrek van het volledige museumbestuur aan naar aanleiding van de aanstelling van al-Banna. Nog geen dag later kondigde Mohamed Abdel-Maksoud, secretaris generaal van de SCA, een algehele staking aan als al-Banna de positie van minister van Antiquiteiten zou bekleden. De SCA is van mening dat het MSAA opgeheven moet worden en dat de SCA opnieuw een onafhankelijk instituut moet worden. Dezelfde dag kondigde Essam Sharaf aan dat al-Banna niet langer kandidaat is voor de positie van minister van Antiquiteiten.

Hawass gaf op 18 juli in een e-mail aan Smithsonian Magazine aan dat 'alle duivels zich tegen hem gekeerd hebben', maar ook dat hij moe is en niet zal vechten voor zijn positie. Hij kijkt uit naar een periode van rust. Maar voorlopig zit dat er toch nog niet in, want op 19 juli maakte Sharaf bekend dat bij gebrek aan een goede opvolger, Hawass toch nog even in het zadel moet blijven zitten.

Op donderdag 21 juli werd het nieuwe Egyptische kabinet beëdigd, maar zonder minister van Antiquiteiten. Het MSAA zal na een leven van nog geen half jaar ophouden te bestaan en de SCA zal net als voor de revolutie verantwoordelijk worden voor de oudheden in Egypte. De SCA zal echter direct aan de Eerste Minister rapporteren. Voorheen was dat het Ministerie van Cultuur. Begin juli werd Mohamed Abdel-Maksoud al aangesteld als secretaris-generaal van de SCA, de vroegere topfunctie van Zahi Hawass. Het lijkt er dus op dat Abdel-Maksoud nu de hoogste functionaris zal zijn op het gebied van Egyptische oudheden. Abdel-Maksoud is geen onbekende naam en heeft zijn sporen reeds verdiend bij de SCA. Zo was hij jarenlang verantwoordelijk voor de oudheden in de Nijldelta en Alexandrië, en leidde hij begin maart het enorme spoedproject waarbij alle oudheden uit het magazijn in Qantara Oost naar het Egyptisch Museum in Cairo werden verhuisd. Deze verhuizing vond plaats uit angst voor de vele plunderingen die toen nog aan de orde van de dag waren in heel Egypte.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Teruggevonden gestolen aardewerk uit het depot van Qantara Oost Foto: SCA

Opnieuw zijn 22 gestolen oudheden opgedoken. Ditmaal gaat het om 22 voorwerpen die gestolen waren uit het depot in Qantara Oost. Dit depot werd in de begindagen van de revolutie naar verluid vrijwel geheel leeggeroofd, maar zo'n 270 voorwerpen werden al snel teruggevonden. Nu komen daar 17 aardewerken voorwerpen uit de Tweede Tussentijd en 5 munten uit de Ptolemaeische Tijd bij. De oudheden werden geïdentificeerd middels de zogenaamde Rode Lijst, een lijst van alle gestolen oudheden tijdens de revolutie, die door de MSAA is samengesteld.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Drukte voor het Egyptisch Museum te Cairo Foto:el-Ahram

Volgens een paar nieuwsartikelen waarin ex-minister Zahi Hawass wordt geciteerd, is de stroom toeristen in het Egyptisch Museum in Cairo terug op het peil van voor de revolutie. Dit zou met name te danken zijn aan dagjesmensen. Toch is dit moeilijk te geloven wanneer men de recente beelden van massale demonstraties op het voor de deur gelegen Tahrir-plein ziet. Het lijkt onwaarschijnlijk dat toeristen in groten getale bij het museum kunnen komen, als ze het al aandurven.

Een team van de SCA, onder leiding van dr. Mohamed Abdel-Fattah, heeft in Giza vier beschilderde steenblokken uit Saqqara aangetroffen. De steenblokken maakten deel uit van een faraonisch graf en toont de grafeigenaar in scènes uit het dagelijks leven. De blokken zijn illegaal opgegraven door dorpsbewoners in de nasleep van de revolutie. Zodra de directeur van de archeologische sites van Saqqara kennis nam van de diefstal, stuurde hij er een team op af. De blokken zijn nu opgeslagen in het grote depot van Saqqara.

Een uur later verscheen er een vrijwel identiek bericht, maar hier zou het gaan om vijf blokken die gevonden zouden zijn in het dorpje el-Lesht door een antiquiteiten-inspecteur. Deze blokken zijn ongeveer een meter hoog, 100 cm breed, met een gewicht van ca. 200 kg. Ze zijn overgebracht naar een depot in Dasjoer.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Enkele gestolen voorwerpen uit het depot van Tell el-Da'ba Foto: Austrian Archaeological Institute Cairo

In de nacht van 30 maart op 1 april werd het antiquiteitendepot in Tell el-Da'ba in de Nijldelta aangevallen door plunderaars, die misbruik maakten van het beveiligingsvacuüm als gevolg van de revolutie. Halverwege juli werd bekend dat de plunderaars 78 voorwerpen hebben meegenomen. Hier vindt u een complete en gedetailleerde lijst (pdf-bestand). Opmerkelijk genoeg gaat het voornamelijk om eenvoudige voorwerpen zoals aardewerk en kralen.

MSAA of SCA? Hawass, al-Bannah of Abdel-Maksoud? Wie is wie, en wat is wat?

Sinds Zahi Hawass zondag 17 juli zijn baantje als minister van Antiquiteiten kwijtraakte, is er een hoop te doen geweest om zijn opvolging en het voortbestaan van het Ministry of State for Antiquities Affaires (MSAA) als geheel. In februari richtte de toenmalige president Mubarak de MSAA op in een poging om tegemoet te komen aan eisen van demonstranten. De Supreme Council of Antiquities (SCA) werd hiermee een eigen ministerie, met nog altijd Zahi Hawass aan het hoofd, ditmaal als minister. Niet lang nadat Mubarak weg was nam Hawass ontslag; volgens eigen zeggen omdat hij de veiligheid van de Egyptische oudheden niet kon garanderen nu de politie van de straat verdwenen was. Enkele weken later werd hij door de interim-regering gevraagd zijn post te hervatten. Hawass stond echter al jaren onder vuur en met het uitbreken van de revolutie nam de openlijke kritiek fors toe. Onduidelijk is altijd geweest wat er precies met de SCA gebeurde. Eerst leek het erop dat deze in feite omgedoopt werd tot MSAA, maar toen op 1 juli in het nieuws kwam dat Mohamed Abdel-Maksoud was aangesteld als secretaris-generaal van de SCA (exact dezelfde titel die Hawass droeg voordat hij minister werd), leek het erop dat de SCA nog altijd bestond als separaat overheidsorgaan.

Ongeveer tegelijkertijd werd Eerste Minister Essam Sharaf opnieuw geconfronteerd met massale demonstraties op het Tahrir-plein en besloot hij daarop zijn kabinet grondig te hervormen. Daarbij is ook Hawass de laan uitgestuurd. Zijn beoogde opvolger, Abdel Fattah al-Bannah, was ook binnen een dag weg. De roep vanuit de SCA om het MSAA op te heffen nam flink toe. Sharaf kon intussen zo gauw geen opvolger voor Hawass vinden en vroeg hem om (opnieuw) voorlopig terug te komen, tot er een geschikte opvolger gevonden is. Hawass, die intussen al had laten weten zich neer te leggen bij zijn ontslag, accepteerde dit verzoek, maar gaf enkele dagen later aan dit maar voor een paar dagen te willen doen om zich daarna toe te leggen op het schrijven van boeken en het geven van lezingen.

Toen Sharaf op 21 juli zijn nieuwe kabinet bekendmaakte, zat daar geen minister van Antiquiteiten meer bij en leek het alsof de MSAA inderdaad was opgedoekt. Op 22 juli bleek echter dat de afwezigheid van het MSAA ligt in het feit dat de antiquiteitenwet het MSAA niet erkent! Volgens die wet is enkel het Ministerie van Cultuur (waar de SCA vroeger onder viel) bevoegd beslissingen te nemen over de Egyptische oudheden en is de wet dus nooit aangepast aan de nieuwe situatie. Dit maakt alle beslissingen van het MSAA onwettig en alle handelingen ongeoorloofd. De antiquiteitenwet is nooit aangepast, omdat het Egyptische Lagerhuis (People's Assembly), dat daarover beslist, ontbonden werd in de begindagen van de revolutie. Lees hier meer over de precieze details.

Op het moment van schrijven (24 juli) is nog altijd niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren met de macht over de oudheden van Egypte.

Media nieuws

Wie niet in staat is om naar Egypte te reizen, kan in de nabije toekomst toch enkele monumenten bekijken, zoals de Luxor-tempel. In dit artikel kunt u lezen over een team van de University of California dat met speciale 3D-camera's opnamen maakte van enkele Egyptisch monumenten, zodat deze ook weer met speciale projectoren 3D te bewonderen zijn. De projectie vindt plaats in een ruimte met monitoren op bijna alle muren en voorziet er in dat er geen speciale 3D bril nodig is om het panorama te kunnen bekijken. Enkele filmpjes (hier, hier en hier) op Youtube demonstreren dit het beste. Natuurlijk zijn deze panorama's geen vervanging voor een echt bezoek aan de tempels, maar wel een gedegen alternatief voor hen die niet in staat zijn de tempels te bezoeken.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Papyrusfragment uit Oxyrhynchus. Foto: Egypt Exploration Society en Imaging Papyri Project, Oxford

Altijd al zelf papyri uit Oxyrhynchus willen vertalen? Dat kan! Zelfs als u geen letter grieks kunt lezen. Zoals u wellicht weet is in Oxyrhynchus (het huidige el-Bahnasa in Midden- Egypte) een schier onuitputtelijke bron van papyri uit de Griekse en Romeinse perioden te vinden. Zo ontdekten Bernard Grenfell en Arthur Hunt van Queen's College, Oxford, al in 1896. Van de honderdduizenden papyri is tot op heden pas een paar procent vertaald. Volgens Chris Lintott, projectleider van het Imaging Papyri Project, werd het eens tijd om hulp in te roepen. In samenwerking met papyrologen van Oxford University en de Egypt Exploration Society heeft het project de website Ancient Lives in het leven geroepen. Elke bezoeker van deze website krijgt een foto van een papyrusfragment voorgeschoteld. De bedoeling is om een letter op het papyrus aan te klikken en dan op het toetsenbordje er onder de corresponderende letter aan te klikken. Zodoende wordt stukje bij beetje het fragment 'leesbaar' gemaakt. Twee dagen na de lancering van de website op 26 juli, bleken vrijwilligers op deze manier al meer dan 100.000 karakters getranscribeerd te hebben.

Ander nieuws

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Uitgeleende antiquiteit door Joseph Lewis aan een museum. Foto: internet

Halverwege juli werd bekend gemaakt dat in de Verenigde Staten een belangrijke smokkelaarsbende was opgerold. De United States Department of Homeland Security arresteerde drie verdachten in New York. De mannen worden verdacht van deelname aan een organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de smokkel van oudheden uit Europa, Afrika en het Midden Oosten, met een waarde van meer dan 2 miljoen euro. In 2009 onderschepte de Amerikaanse douane een lading antiquiteiten, waaronder een oud-Egyptische mummiekist uit de Ptolemaeische Tijd, op weg naar New York City. De verdachten zijn Salem Alshdaifat, eigenaar van Holyland Numismatics in Michigan (VS), Joseph A. Lewis II, directeur van Pharma Management Corporation en verzamelaar van Egyptische oudheden, en Mousa Kouli, eigenaar van Windsor Antiquities in New York. Een vierde verdachte, Ayman Ramadan uit Jordanie, is nog voortvluchtig. Joseph Lewis wordt verdacht van betrokkenheid in het netwerk, nadat bewijzen opdoken dat hij een Grieks-Romeinse sarcofaag, houten modelbootjes en kalkstenen beeldjes had aangekocht via het netwerk. De verdachten zouden tevens de sarcofaag van ene Sjepsepamontayesjer uit de 26e dynastie in stukken hebben gezaagd om het in delen te kunnen verschepen. De goederen werden gelabeld met 'houten panelen' en 'beschilderde houten kist', wat strikt genomen niet eens onwaar is.

Naar aanleiding van de arrestatie van Lewis onderwerpt het Virginia Museum of Fine Arts acht Egyptische oudheden aan een nader onderzoek. De betreffende stukken heeft het museum namelijk geleend van Lewis. Het gaat onder andere om kanopenkruiken, kanopenkisten, kralenkettingen en mummies van een valk en een ibis. Ook het Boston Museum of Fine Arts in New York en het Michael C. Carlos Museum van Emory University in Atlanta hebben oudheden geleend van Lewis.

Het Egyptologisch Nieuws van de nieuwsbrief van december 2010 berichtte over de teruggave van 19 oudheden door het Metropolitan Museum of Arts (MMA) in New York. Twee van deze voorwerpen zijn afkomstig uit het graf van Toetanchamon: een klein bronzen beeldje van een hond en een sfinxen beeldje van lapis lazuli, dat onderdeel is geweest van een armband. De rest bestaat voornamelijk uit studievoorwerpen. Destijds zouden de voorwerpen meereizen met de Toetanchamon tentoonstelling, die nog altijd in de VS te zien is, en uiteindelijk het Grand Egyptian Mueum (GEM) hun reis beëindigen. Eind juli maakte Mohamed Abdel Maksoud, secretaris-generaal van de SCA echter bekend dat de voorwerpen al op 2 augustus zullen terugkeren naar Egypte. De objecten van Toetanchamon zullen de komende drie maanden in een speciaal display te zien zijn in het Egyptisch Museum van Cairo en daarna in het vaste display bij andere juwelen van de koning geplaatst worden.

Laatst aangepast op zondag, 31 juli 2011 11:34