Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Wie heeft nu de macht over Egypte's oudheden? PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 24 juli 2011 12:11

MSAA of SCA? Hawass, al-Bannah of Abdel-Maksoud? Wie is wie, en wat is wat?

Sinds Zahi Hawass zondag 17 juli zijn baantje als minister van Antiquiteiten kwijtraakte, is er een hoop te doen geweest om zijn opvolging en het voortbestaan van het Ministry of State for Antiquities Affaires (MSAA) als geheel. In februari richtte toenmalig president Mubarak de MSAA op in een poging tegemoet te komen aan eisen van demonstranten. De Supreme Counsil of Antiquities (SCA) werd hiermee een eigen ministerie, met nog altijd Zahi Hawass aan het hoofd, ditmaal als minister. Niet lang nadat Mubarak weg was nam Hawass ontslag; volgens eigen zeggen omdat hij de veiligheid van de Egyptische oudheden niet kon garanderen nu de politie van de straat verdwenen was. Enkele weken later werd hij door de interim regering gevraagd zijn post te hervatten. Hawass stond echter al jaren onder vuur en met het uitbreken van de revolutie nam de openlijke kritiek fors toe. Onduidelijk is altijd geweest wat er precies met de SCA gebeurde. Eerst leek het erop dat deze in feite omgedoopt werd naar MSAA, maar toen 1 juli in het nieuws kwam dat Mohamed Abdel-Maksoud was aangesteld als secretaris generaal van de SCA (exact dezelfde titel die Hawass droeg voor hij minister werd), leek het erop dat de SCA nog altijd bestond als separaat overheidsorgaan.

Ongeveer tegelijkertijd werd Eerste Minister Essam Sharaf opnieuw geconfronteerd met massale demonstraties op het Tahrir plein en besloot daarop zijn kabinet grondig te hervormen. Daarbij is ook Hawass de laan uitgestuurd. Zijn beoogde opvolger, Abdel Fattah al-Bannah, was ook binnen een dag weg. De roep vanuit de SCA om het MSAA op te heffen nam flink toe. Sharaf kon intussen zo gauw geen opvolger voor Hawass vinden en vroeg hem om (opnieuw) voorlopig terug te komen, tot er een geschikte opvolger gevonden is. Hawass, die intussen al had laten weten zich neer te leggen bij zijn ontslag, accepteerde, maar gaf enkele dagen later aan dit maar voor een paar dagen te willen doen om zich daarna toe te leggen op het schrijven van boeken en het geven van lezingen.

Toen Sharaf op 21 juli zijn nieuwe kabinet bekendmaakte, zat daar geen minister van Antiquiteiten meer bij en leek het alsof de MSAA inderdaad was opgedoekt. Op 22 juli bleek echter dat de afwezigheid van het MSAA ligt in het feit dat de antiquiteitenwet het MSAA niet erkent! Volgens die wet is enkel het Ministerie van Cultuur (waar de SCA vroeger onder viel) bevoegd beslissingen te nemen over de Egyptische oudheden en is de wet dus nooit aangepast aan de nieuwe situatie. Dit maakt alle beslissingen van het MSAA onwettig en alle handelingen ongeoorloofd. De antiquiteitenwet is nooit aangepast omdat het Egyptische Lagerhuis (People's Assembly) ontbonden is in de begindagen van de revolutie. Lees hier meer over de precieze details.

Op moment van schrijven (24 juli) is nog altijd niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren met de macht over de oudheden van Egypte.