Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Hawass dient opnieuw ontslag in PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 17 juli 2011 22:21

Zahi Hawass is zondag 17 juli jl. opnieuw opgestapt ofwel ontslagen als minister van antiquiteiten. Egypte's bekendste Egyptoloog en showman koos eieren voor zijn geld toen hij merkte dat Eerste Minister Essam Sharaf vrijwel het hele kabinet naar huis stuurde als gevolg van de voortdurende demonstraties op Tahrir plein. Hawass noch het MSAA heeft op dit moment een officiële mededeling naar buiten gebracht over Hawass' ontslag, maar dat zal naar verwachting niet lang meer duren. Volgens enkele media werd Hawass voor het gebouw van zijn ministerie belaagd door een groep boze archeologen nadat zij het nieuws vernamen. Naar verluid kon Hawass zich pas enkele straten verder ontdoen van zijn belagers doordat bodyguards hem in een taxi wisten te krijgen. Op deze video zou dit te zien zijn, maar Hawass is niet herkenbaar in beeld.

Hawass ligt al jaren onder vuur, maar pas sinds het uitbreken van de revolutie in januari van dit jaar hebben zijn criticasters een platform gekregen en moest Hawass zich steeds vaker in allerlei bochten wringen om van het kritiek en de rechtszaken af te komen. Onlangs werd hij vrijgesproken in een zaak die hem eerder bijna een jaar celstraf had opgeleverd en eerder deze week gaf Hawass aan zijn lucratieve bijbaantje als Explorer in Residence bij de National Geographic Society voorlopig op te geven. Toen ontevreden archeologen dreigden een vakbond op te richten, riep Hawass gauw een Archeologen Syndicaat in het leven. Het mocht allemaal blijkbaar niet baten.

Zijn beoogde opvolger, dr. Abdel Fattah al-Banna, was echter ook al gauw afgeschreven. Opmerkelijk is dat laatstgenoemde al sinds 29 mei een Youtube-kanaal heeft onder de naam 'MinisterAntiquities'. Al-Banna, die in Polen zijn Ph.D op het gebied van 'bouwkundige geologie' haalde, was vaak aanwezig op Tahrir tijdens de protesten en leidde een groep jonge archeologen die de afzetting van Hawass eisten, maar heeft zelf geen achtergrond in de archeologie of geschiedkunde. Hij was ook betrokken in een ongefundeerd protest tegen Mark Lehner (zie Egyptologisch Nieuws van juni in de nieuwsbrief van juli). Daarom is de keuze voor al-Banna slecht gevallen bij de Supreme Counsil of Antiquities (die blijkbaar nog altijd bestaat) en de Egyptische archeologische- en museum-wereld. Dr. Mohamed el-Kahlawy, directeur van het Islamitisch Museum kondigde in een open brief aan Eerste Minister Essam Sharaf het vertrek van het volledige museumbestuur aan naar aanleiding van de aanstelling van al-Banna. Nog geen dag later kondigde Mohamad Abdel-Maksoud, secretaris generaal van de SCA, een algehele staking aan als al-Banna de positie van minister van Antiquiteiten zou bekleden. De SCA is van mening dat het MSA opgeheven moet worden en dat de SCA opnieuw een onafhankelijk instituut moet worden. Dezelfde dag kondigde Essam Sharaf aan dat al-Banna niet langer kandidaat is voor de positie van minister van Antiquiteiten.

Hawass gaf op 18 juli in een e-mail aan Smithsonian Magazine aan dat 'alle duivels zich tegen hem gekeerd hebben', maar ook dat hij moe is en niet zal vechten voor zijn positie. Hij kijkt uit naar een periode van rust. Maar voorlopig zit dat er toch nog niet in, want op 19 juli maakte Sharaf bekend dat bij gebrek aan een goede opvolger, Hawass toch nog even in het zadel moet blijven zitten.

UPDATE: Op donderdag 21 juli werd het nieuwe Egyptische kabinet beëdigd, maar zonder minister van Antiquiteiten. Het MSAA zal na een leven van nog geen half jaar ophouden te bestaan en de SCA zal net als voor de revolutie verantwoordelijk worden voor de oudheden in Egypte. De SCA zal echter direct aan de Eerste Minister rapporteren. Voorheen was dat het Ministerie van Cultuur. Begin juli werd Mohamed Abdel-Maksoud al aangesteld als secretaris-generaal van de SCA, de vroegere topfunctie van Zahi Hawass. Het lijkt er dus op dat Abdel-Maksoud nu de hoogste functionaris zal zijn op het gebied van Egyptische oudheden. Abdel-Maksoud is geen onbekende naam en heeft zijn sporen reeds verdiend in de SCA. Zo was hij jarenlang verantwoordelijk voor de oudheden in de Nijldelta en Alexandrië, en leidde hij begin maart het enorme spoedproject waarbij alle oudheden uit het magazijn in Qantara Oost naar het Egyptisch Museum in Cairo werden verhuisd. Deze verhuizing vond plaats uit angst voor de vele plunderingen die toen nog aan de orde van de dag waren in heel Egypte.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Laatst aangepast op donderdag, 21 juli 2011 21:39