Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws mei 2011 PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 30 mei 2011 10:38

Noord Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

U kent ze vast wel: de tempelgraven van generaal Horemheb en schatmeester Maya in Saqqara. Het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden graven hier al sinds jaar en dag. Het werd de afgelopen jaren al een paar keer aangekondigd, maar op 23 mei jl. (twee weken nadat ondergetekende in Saqqara was) zijn deze graven dan toch eindelijk voor het publiek geopend, volgens het persbericht van de MSAA. Er wordt nog gewerkt aan een site management-plan, maar men hoopt hier een grote toeristentrekpleister van te maken.
De volgende graven zijn geopend:

  • Horemheb (uit zijn tijd als generaal aan het hof van Toetanchamon)
  • Maya (schatmeester van Toetanchamon) en zijn vrouw Merit
  • Meryneith (werkzaam in de Aton tempel tijdens de regering van Achnaton)
  • Ptahemwia (koninklijke butler van Achnaton en Toetanchamon)
  • Tia (schatmeester van Ramses II)
  • Pay (opzichter van de harem onder Toetanchamon) en zijn zoon Raia; zij delen een graf.

Helaas werden de Nederlandse opgravers niet betrokken bij deze opening en moest het Leidse team het nieuws via de media vernemen. Ook heeft het Leidse team nog niet de kans gehad om de schade te herstellen die is aangebracht door plunderaars tijdens de revolutie.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Een satelliet survey door de universiteit van Alabama (VS) heeft de vondst van 17 piramides, ca. 1000 faraonische graven en niet minder dan 3000 antieke nederzettingen opgeleverd. Dr. Sarah Parcak en haar team deden de potentieel sensationele ontdekking door het bestuderen van infrarode satellietopnames van Egypte. Op infrarode beelden zouden ondergrondse structuren veel beter zichtbaar zijn dan op foto's van het zichtbare deel van het lichtspectrum. Vooral tichelstenen bouwwerken vallen hierbij goed op, omdat dit een compactere structuur heeft dan zand of grond. Toch zijn de structuren ook goed zichtbaar op luchtfoto’s die bijvoorbeeld te vinden zijn met Google Earth en zijn ze in veel gevallen al lang bekend. In een BBC-documentaire toont Parcak opnames van Tanis (San el-Hagar) waarop heel duidelijk een enorm netwerk van lijnen te zien is, wat zou duiden op huizen, tempels, paleizen en straten. Ook bezoekt Parcak in de documentaire Zuid-Saqqara, waar men door proefopgravingen de vondst van twee piramides bevestigde. In het Egyptologisch Nieuws van maart heeft u hier al over kunnen lezen. De betreffende twee piramides (waarvan één voor koning Chendjer uit de 13e dynastie) waren echter al aan het begin van de 20e eeuw door Gustave Jécquier ontdekt en nu dus slechts herontdekt. In de Egyptologie zijn de vondsten met een flinke dosis scepsis ontvangen. Hawass reageerde overigens tamelijk gepikeerd toen de BBC het nieuws van de vondsten bekendmaakte voordat hij toestemming gegeven had.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Nieuw robotonderzoek in de schachten van de piramide van Choefoe heeft schrifttekens aan het licht gebracht. Op 25 mei publiceerde de New Scientist een artikel met foto's van de vondst, hoewel er opvallend genoeg nog geen officiële berichtgeving van het MSAA aan vooraf was gegaan. U heeft er in verscheidene edities van het Egyptologisch Nieuws over kunnen lezen: een team dat Hawass ‘Djedi’ gedoopt heeft zou volgens Hawass al sinds begin 2010 onderzoek hebben verricht in de piramide. Het doel was om een robot met een flexibele camera in de schachten van de zogenoemde koninginnekamer te laten om te bepalen wat er zich precies bevindt achter de stenen 'deur' die de schacht vlak voor het buiteneinde blokkeert. In 2002 was er al een gaatje geboord in het blok, waar vervolgens een camera in werd gestoken. Deze toonde slechts een zeer kleine, lege ruimte met nog een steenblok erachter. Hawass kondigt al sinds 2009 ieder jaar aan dat het Djedi-team zou achterhalen wat er zich achter 'deur nummer 2' bevindt, maar tot op heden bleef de berichtgeving over de onderzoeksresultaten uit. Nu blijkt het Djedi-team er dus in geslaagd te zijn om met de flexibele camera foto's te maken van de kleine ruimte, en daarbij rode markeringen op het grondvlak ontdekt te hebben. De markeringen zijn waarschijnlijk merktekens van de werklui die het blok uithakten of verplaatsten. Er wordt echter ook gespeculeerd dat ze aanwijzingen bevatten over de betekenis van de schachten en de 'deuren' hierin. Of het team ook geprobeerd heeft om door de tweede blok te boren, wat het oorspronkelijke plan was, vertelt het persbericht helaas niet. Zie het artikel voor meer informatie, een schematische tekening van de schacht en foto's van de robotcamera:
http://www.newscientist.com/articleimages/mg21028144.500/3-first-images-from-great-pyramids-chamber-of-secrets.html

Midden Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

De archeologische site van Medinet Madi in de Fayoum is opengesteld voor het publiek, als we Zahi Hawass mogen geloven. Te zien zijn de restanten van een tempel voor de godin Renenoetet en de god Sobek, overblijfselen van een Romeinse vesting en een aantal kerken. Daarnaast is er een bezoekerscentrum met een cafetaria, een boekenwinkel en zelfs een eco-lodge, waar men desgewenst kan overnachten. De openstelling op zondag 8 mei was de bekroning op de samenwerking tussen Egypte en Italië. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Italië doneerde in 2005 maar liefst 3,5 miljoen euro aan het project. De universiteit van Pisa werkt echter al sinds 1978 in Medinet Madi. De oudste bekende vondsten in Medinet Madi dateren uit de tijd van Amenemhat III en de tempel voor Renenoetet en Sobek dateert ook uit deze tijd en is daarmee één van de zeer weinige tempels uit het Middenrijk die bewaard zijn gebleven. Afgezien van de tempel ontdekte de expeditie van de universiteit van Pisa ook 10 kerken uit de 5e tot 7e eeuw n.Chr., een Romeins kamp uit de tijd van Diocletianus, en een Ptolemaeische tempel gewijd aan twee krokodillen. De laatstgenoemde tempel heeft een ruimte met een uniek koepelgewelf, waar krokodilleneieren werden uitgebroed.
Het bezoekerscentrum, de toegangsweg en de toeristenpaden zijn zo aangelegd dat ze goed passen bij de omgeving. De wegen zijn ongeplaveid, ook de wegen naar de nabijgelegen Wadi el-Rayan en Wadi el-Hettan. Deze laatste is beroemd vanwege de vele skeletten van prehistorische walvissen en is de enige natuurlijke World Heritage Site van Egypte. Voor meer informatie kunt u kijken op:
http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/40/11462/Heritage/Ancient-Egypt/Madinet-Madi-now-on-the-Egypt-tourism-map.aspx

http://weekly.ahram.org.eg/2011/1047/heritage.htm

Zuid Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

In mei 2010 kondigde Hawass met veel bombarie aan dat bij de opgravingen van de sfinxenlaan tussen Karnak en Luxor een nilometer gevonden is. Deze zou samen met de andere aangetroffen monumenten te bezichtigen moeten zijn na openstelling van dit deel van de sfinxenlaan. Een ander deel zou vier maanden eerder al geopend zijn in aanwezigheid van toenmalig president Mubarak. Afgelopen maand, precies een jaar na de vondst, maakte ondergetekende de volgende schrijnende foto van de nilometer. Overigens is op moment van schrijven geen enkel deel van de sfinxenlaan geopend voor het publiek, behalve het stuk vlak voor de Luxortempel dat al vele jaren te bezichtigen is.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Buiten Egypte

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Een archeologisch team van de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster heeft in de Bayuda-woestijn in Noord-Soedan tientallen rotsinscripties ontdekt. In de Wadi Abu Dom, zo'n 29 km ten westen van de Nijl, trof het team onder leiding van Tim Karberg 15 plekken met rotsinscripties aan. De datering van de meeste inscripties is problematisch. Sommige lijken 'slechts' 1500 jaar oud, zoals Christelijke kruizen en figuren, terwijl andere eerder zo'n 5000 jaar oud lijken. In het volgende artikel leest u er meer over:
http://www.livescience.com/14149-mysterious-ancient-rock-art-nile-river.html

Smokkel en reclamatie antiquiteiten

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het gestolen reliëfblok dat Mexico zou retourneren aan Egypte (zie Egyptologisch Nieuws april 2011) is op 24 mei daadwerkelijk teruggekeerd. Ondergetekende is van mening dat de afbeelding een goedkope vervalsing is, maar een comité van het MSAA onder leiding van Ahmed Mostafa bevestigde de authenticiteit van het reliëf. Het zal dan ook een speciaal plekje in het Egyptisch Museum in Cairo krijgen.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Eind april ontving de MSAA een delegatie uit de Gaza-strook i.v.m. de teruggave van twee faraonische voorwerpen. De Palestijnse autoriteiten hadden eerder twee mannen opgepakt die de beeldjes wilden verhandelen. Een Egyptische commissie stelde echter vast dat de beeldjes, een oesjabti en het hoofd van een beeldje van waarschijnlijk Serapis, nep zijn.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het Antikhenmuseum in Basel (Zwitserland) heeft onlangs een kalkstenen reliëfblok teruggegeven aan Egypt. Enkele jaren geleden gaf dit museum al een oog van een enorm granieten beeld van Amenhotep III terug, nadat Egyptoloog Hourig Sourouzian had ontdekt dat het gestolen was. Ditmaal gaat het om een kalkstenen blok uit een graf in Saqqara en stamt uit de 5e dynastie. Het blok is 51 cm hoog en 83 cm breed, en toont prachtige, levendige scenes van jachthonden, hazen, reeën en egels.

Halverwege mei werd in Israël een Amerikaanse geschiedenisprofessor opgepakt op verdenking van smokkel van antiquiteiten. Volgens de Israel Antiquities Authority zou het gaan om John Lund uit Utah. Hij had vele antieke munten, vaatwerk, Romeins glas en $ 20.000 in zijn bezit toen hij het land per vliegtuig wilde verlaten. Hij zou misbruik van zijn positie als Egyptoloog aan een Amerikaanse universiteit gemaakt hebben door honderden oudheden in Israël te kopen en vervolgens te verkopen aan de groep die hij rondleidde in het land. Lund werd al eerder opgepakt in zaken omtrent de illegale handel in oudheden.

Museum Nieuws

Begin mei maakte het MSAA een nieuwe openingsdatum voor het Grand Egyptian Museum (GEM) te Gizeh bekend. Nadat 2012 en 2013 al eerder niet haalbaar bleken te zijn, noemt het MSAA nu heel specifiek 15 maart 2015 als openingsdatum. We wachten af...

De eerste fase van de bouw van het National Museum of Egyptian Civilisation (NMEC) in Fustat zal in juni worden afgerond, aldus het MSAA. In 2012 moet het museum geopend worden. Oorspronkelijk zou dat dit jaar al zijn.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Het Suez National Museum had op 19 mei haar deuren moeten openen. De inauguratie door niemand minder dan de Eerste Minister Essam Sharaf stond gepland voor die dag, maar werd helaas werd dit op de dag zelf afgeblazen omdat Sharaf met spoed elders verwacht werd. Drie jaar geleden werd met de bouw van het Suez Museum begonnen en het heeft 5 miljoen euro gekost. Aan de hand van 1500 voorwerpen vanaf de prehistorie tot heden vertelt het museum de geschiedenis van het Suez-kanaal en diens voorloper, aangelegd door Senwosret III. Deze voorloper verbond de Nijl met de Rode Zee en maakte zo verkeer vanaf de Middellandse Zee naar de Rode Zee mogelijk. In het museum is een groot beeld van Senwosret III te zien, alsmede faraonische voorwerpen die in verband staan met scheepvaart, mijnbouw en handel. Ook zijn de handelsexpedities van Hatsepsoet vertegenwoordigt. Het museum heeft een oppervlakte van 5950 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. De directeur van het museum is Salah Sayed. Meer informatie over het museum kunt u lezen op:
http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/44/12231/Heritage/Museums/Suez-National-Museum-to-Open-Thursday.aspx

Wanneer het museum alsnog geopend wordt, is op dit moment nog niet bekend.

In een poging om de vaardigheden van de Egyptische curatoren en restaurateurs te verbeteren, is de MSAA voornemens Egypte's eerste Museologie-opleiding te stichten. De opleiding duurt twee jaar en biedt MA-en PhD-programma's in museale studies en erfgoed-management. De opleiding wordt voor $ 5 miljoen gefinancierd door de U.S. Agency for International Development. Het curriculum zal worden samengesteld in samenwerking met buitenlandse instituten en professoren en er zullen zowel binnenlandse als buitenlandse docenten worden aangetrokken. Als locatie voor het Museologisch Instituut is gekozen voor het Casdagli Paleis in het centrum van Cairo, vlakbij het Egyptisch Museum aan Midan Tahrir. Meer informatie kunt u hier lezen:
http://weekly.ahram.org.eg/2011/1048/he1.htm

http://www.almasryalyoum.com/en/node/451044

Gevolgen van de revolutie

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Begin mei werden twee Egyptenaren opgepakt vanwege hun poging om een faraonisch beeld te verkopen. De twee werkeloze mannen, van 39 en 36 jaar oud, kochten het beeld van een handelaar in Luxor en bewaarden het thuis tot het moment van de verkoop. Buurtbewoners waarschuwden de politie. Het granieten beeld uit de 19e dynastie is 50 cm hoog en zo'n 30 cm breed, en toont een priester in kleermakerszit met 3 kleinere figuren van Isis, Osiris en een priester voor zich.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Opnieuw zijn er vier oudheden teruggevonden na de plunderingen als gevolg van de revolutie, afgelopen januari. Begin mei maakte de MSAA bekend dat twee van de vier voorwerpen afkomstig zijn uit het Egyptisch Museum in Cairo. Het gaat om een bronzen beeldje van Osiris, 37,5 cm hoog, uit de Late Tijd, en een soortgelijk beeldje van Harpocrates. Naar de herkomst van de twee andere bronzen beeldjes wordt nog gezocht. Deze beeldjes tonen eveneens Osiris en Harpocrates en komen ook uit de Late Tijd.

Volgens het MSAA staat het totale aantal oudheden dat als gevolg van de revolutie geplunderd is op 1228 of 1250, maar in andere persberichten wordt gesproken over 'een nog onbekend aantal'.

Een delegatie van Amerikaanse Egyptologen, onder leiding van Deborah Lehr van het Capitol Archeological Institute van Washington, heeft in de tweede helft van mei Egypte bezocht om samen te werken met de MSAA bij het bestrijden van plunderingen en het repatriëren van gestolen oudheden. De delegatie zal Egypte steunen bij het zoeken naar fondsen en het onderhandelen met internationale instanties m.b.t. het voorkomen van smokkel van de gestolen oudheden. Lijsten van de vermiste antiquiteiten zullen worden opgesteld en gedistribueerd naar alle betrokken instanties, en er zullen maatregelen genomen worden om archeologische sites beter te beschermen tegen de oprukkende urbanisatie. Satellietbeelden worden ingezet om dergelijke bedreigingen op te sporen. Ook zullen fondsen geworven worden t.b.v. de bouw van het National Museum of Egyptian Civilisation in Fustat en het Grand Egyptian Museum in Giza. Er zal een project worden opgezet om afgestudeerde Egyptische archeologen in te zetten voor de beveiliging van monumenten en om Egyptenaren in het algemeen beter voor te lichten over de culturele waarde van hun oudheden, door middel van televisieprogramma's, computerspellen, telefoon downloads en boeken. Interessant is het voorstel om door middel van microkredieten lokale ondernemers te steunen bij initiatieven om archeologische sites te beschermen en er tegelijkertijd aan te verdienen. Ook  bijzonder is het plan om meer 'groene' technieken te gebruiken bij het onderzoek en de exploitatie van archeologische sites. Binnenkort zal de delegatie, onder de naam International Coalition to Support Protection of Egyptian Antiquities, een formeel plan voorleggen aan de MSAA. Hopelijk zullen de plannen daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Drie mannen tussen de 21 en 38 jaar, waaronder een politieagent, zijn 14 mei bij een reguliere politie-inspectie in Giza opgepakt, omdat ze in het bezit waren van drie gestolen oesjabti-beeldjes. De mannen zouden bekend hebben dat ze de beeldjes wilden verkopen, hoewel een ander nieuwsartikel juist meldt dat de mannen elke betrokkenheid ontkennen. De nieuwsberichten vermelden allemaal dat op z'n minst één van de oesjabti's van Nefertiti zou zijn, maar dat is zeer onwaarschijnlijk.

De meest recente lijst van vermiste antiquiteiten uit het Egyptisch Museum in Cairo vindt u hier: http://www.sca-egypt.org/eng/pdfs/EMC_Missing_Objects_2011-05-03.pdf

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Tijdens de revolutie claimde Zahi Hawass dat inwoners van Saqqara gebruik gemaakt hebben van het machtsvacuüm om een begraafplaats met 500 graven aan te leggen op een strook woestijn vlak naast de piramide van Pepi II. Volgens een persbericht van Hawass op 20 mei is deze begraafplaats echter weer verwijderd. Toen ondergetekende deze piramide op 7 mei jl. bezocht was de moderne begraafplaats nog geheel intact.

Bewoners van Aboesir en Lisht zouden eveneens begraafplaatsen hebben aangelegd op de archeologische sites. De enige moderne begraafplaats die ondergetekende op 9 mei jl. zag in Lisht, leek echter al jaren in gebruik. Volgens Hawass zijn deze begraafplaats en andere illegale bebouwingen n.a.v. de revolutie enkele dagen later verwijderd. In het bijzonder noemde hij een modern huis dat boven de beroemde graven van Rechmire en Ramose in Sjeich Abd el-Qurna (Luxor) was gebouwd.

Op 18 mei jl. hebben tientallen medewerkers van het MSAA opnieuw geprotesteerd en dreigen nu met een staking. Ze eisen vaste contracten en hogere salarissen. Hassan Mahmoud, één van de demonstranten, zegt al sinds 1999 als bewaker te werken met een tijdelijk contract en nog geen 50 euro per maand te verdienen. Mahmoud: "Als ik geen vast contract krijg, ga ik niet meer naar mijn werk!" Als het tot een staking komt, dan kan dit de sluiting van musea en archeologische sites betekenen, en kan zelfs de beveiliging van deze sites in het geding komen.

Zahi Hawass legt Egyptische universiteiten met oudheden in het bezit een ultimatum op. Als zij niet snel zorgen voor adequate beveiligingsmaatregelen voor hun oudheden, zal het MSAA ze confisqueren. Dit ultimatum volgde na de ontdekking op 12 mei van een diefstal van Islamitische antiquiteiten bij de Faculteit Islamitische en Egyptische Archeologie van een Egyptische universiteit.

In een poging toeristen te trekken heeft het Alexandria Association for Cultural and Tourist Development in samenwerking met enkele andere Egyptische bedrijven een initiatief gelanceerd, genaamd 'Een Miljoen Ansichtkaarten'. Zoals de naam al doet vermoeden worden een miljoen ansichtkaarten van Egyptische monumenten, schilderijen en natuurschoon gedistribueerd naar ambassades, consulaten en souvenirwinkels van buitenlandse tentoonstellingen.

Sorry, you have not enough rights to view this image.

Ondertussen trekt het toerisme in het Egyptisch Museum in Cairo weer wat aan. Volgens directeur Tareq el-Awadi zijn de bezoekersaantallen weer bijna op het peil van voor de revolutie. Toen ondergetekende het museum in de eerste helft van mei bezocht, was hiervan echter zeker nog geen sprake. Nooit eerder heeft hij het museum zo stil meegemaakt.

In het volgende (Engelstalige) artikel kunt u lezen over de nog altijd schrijnende beveiligingssituatie van veel, minder bekende archeologische sites in Midden Egypte:
http://213.158.162.45/~egyptian/index.php?action=news&id=18435&title=Insecurity%20adds%20to%20Egypt%20antiquities'%20vulnerability

Laatst aangepast op vrijdag, 10 juni 2011 13:52