Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Meer plunderingen PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 28 maart 2011 15:33

Enkele dagen geleden schreef Zahi Hawass in zijn blog over de situatie in Egypte met betrekking tot plunderingen.

Het antiquiteitenmagazijn in Qantara Oost is in de begindagen van de 25 Januari revolutie geplunderd door een groep gewapende mannen. Daarbij zijn vele honderden oudheden gestolen. 293 daarvan werden enkele dagen later teruggevonden. Dit alles was al lange tijd bekend. Nu is echter het inventarisatierapport klaar en kunnen conclusies getrokken worden. Gelukkig blijken de zalen met oudheden uit het Port Said Museum, Taba Museum en Sjarm el-Sjeich Museum niet geplunderd te zijn. Vermist worden alleen nog het nodige vaatwerk, munten en een onvoltooid kalkstenen beeld.

In Lisht, waar ondermeer de piramide van Amenemhat I staat, zijn vele graven geplunderd. De illegale opgravingen vinden nog steeds bijna iedere dag plaats. Hierbij zouden een 1,5 m hoog beeld en enkele gedecoreerde steenblokken gevonden zijn.

In Dasjoer zijn twee kleurrijk gedecoreerde steenblokken teruggevonden die uit het grafcomplex van Amenemhat I zijn gestolen. Ook hier wordt nog vrijwel iedere nacht illegaal opgegraven en worden archeologische sites bebouwd door lokale bevolking.

Ook in Zuid Saqqara, bij de Mastabat Faraoen en de piramide van Merenre I, is 8 hectare land illegaal bebouwd en ontgonnen voor landbouw.

In Aboesir is 12 hectare land met graven uit de eerste en tweede dynastie ingezet als nieuwe begraafplaats.

In Gizeh zouden kamelen- en paardendrijvers zich voortdurend schuldig maken aan het plunderen van graven.

Laatst aangepast op woensdag, 30 maart 2011 22:17