Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Update status Egyptische monumenten 15-03-2011 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 15 maart 2011 21:40

Complete, officiële lijst gestolen oudheden Cairo Museum online

De Supreme Counsil of Antiquities heeft vandaag zonder enige aankondiging of toelichten een lijst gepresenteerd van alle oudheden die uit het Egyptisch Museum in Cairo gestolen zijn tijdens de revolutie eind januari. De lijst telt maar liefst 54 voorwerpen, waarvan enkele van onschatbare waarde, zoals vergulde beeldjes van Toetanchamon en zijn vergulde bronzen trompet. U kunt de lijst hier vinden. De lijst is schokkend, maar bevat ook voorwerpen waarvan men zich kan afvragen waarom die zijn gestolen, zoals eenvoudige terracotta beeldjes. Het is niet uit te sluiten dat de autoriteiten de gelegenheid aangrijpen om eerder 'verdwenen' objecten officieel als vermist op te kunnen geven. Niettemin is het te hopen dat de vermiste oudheden spoedig weer teruggevonden worden!

Update 21-03: de SCA heeft een nieuwe lijst uitgebracht met een betere lay-out, betere foto's en zonder de reeds teruggevonden items. De nieuwe lijst kunt u hier vinden.

Antiquiteitendepot Mendes twee keer aangevallen

Intussen verscheen op internet het (op dit moment onbevestigde) bericht dat een antiquiteitendepot in Mendes (vlak bij Mansoura, in de Nijldelta) tot twee keer toe is aangevallen door plunderaars. De eerste keer zou al eind vorig jaar zijn geweest, dus voor de revolutie. De tweede keer was een week geleden. Gelukkig konden de bewakers de beide aanvallen afslaan. Desondanks zijn enkele kostbare bronzen voorwerpen uit voorzorg verhuisd naar een depot van het Grand Egyptian Museum te Gizeh.

Cairo Museum eist land terug van voormalig partijgebouw NDP

Het hoofdkantoor van de tot voor kort regerende partij NDP (National Democratic Party) in Cairo werd tijdens de begindagen van de revolutie verwoest door een brand. Omdat het gebouw vlak naast het Egyptisch Museum staat, werd laatstgenoemde enige dagen bedreigd door de brand. Het gebouw staat precies tussen het Cairo Museum en de Nijl en werd vroeger door het museum gebruikt om transport van en naar het museum over de Nijl te faciliteren. Tijdens de revolutie van 1952 werd het land onteigend om gebruikt te worden voor het partijgebouw van de NDP. Onlangs werd een comité opgericht om over het lot van het vrijgekomen stuk land te beslissen, maar hierbij werden geen afgevaardigden van de oorspronkelijke eigenaar, het Cairo Museum, uitgenodigd. Tarek el-Awadi, directeur van het museum reageerde verbolgen en eist van de regerende Supreme Counsil of Armed Forces teruggave van het land. Hij wil het gebruiken om het openluchtmuseum uit te breiden of wellicht een nieuw museumgebouw te vestigen om het overvolle museum te ontlasten.

Laatst aangepast op maandag, 28 maart 2011 15:25