Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Update status Egyptische monumenten 10-03-2011 PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag, 10 maart 2011 21:10

Ministerie van Antiquiteiten opgeheven

Het Egyptische Ministerie van Antiquiteiten, in het leven geroepen op 31 januari jl., is alweer ontbonden en de SCA terug van nauwelijks weggeweest. Eigenlijk wilde het zittende interim kabinet de SCA (Supreme Counsil of Antiquities) weer terugbrengen onder het Ministerie van Cultuur. Maar protesterende Egyptische archeologen wisten te bewerkstelligen dat de SCA direct door het nieuwe kabinet aangestuurd zal worden, dus naast het Ministerie van Cultuur. In een interview met Nature liet Zahi Hawass ontvallen dat hij desgevraagd geen secretaris-generaal van de SCA zal worden, een rol die hij tot 31 januari bekleedde. Volgens Hawass is dat 'een stap terug' en dat wil hij niet. Waarschijnlijk zal deze positie bekleed gaan worden door Mohamed Abdel Maksoud, nu hoofd van de afdeling Neder Egypte.

Roep om bescherming oudheden in Egypte neemt toe

Intussen wordt zowel nationaal als internationaal de druk opgevoerd bij de Egyptische overheid om de oudheden in Egypte te beschermen tegen de massale plunderingen in het land. Verschillende petities zijn gestart, zoals deze. Ik nodig u van harte uit deze petitie te ondertekenen.

Dr.Tarek El Awadi, sinds begin dit jaar directeur van het Egyptisch Museum in Cairo, schreef op 9 maart een open brief naar Eerste Minister Essam Sharaf waarin hij openhartig pleitte voor meer bescherming van oudheden in het land. De brief werd ondertekend door verschillende toonaangevende wetenschappers.

Het Penn Cultural Heritage Center, nauw betrokken bij de opsporing van antiquiteitensmokkel in de VS, heeft een handige lijst gepubliceerd met daarin alle bekende, vermiste oudheden, voorzien van feiten en foto's. Het document is hier te downloaden (pdf; 1 MB). Volgens een artikel op de website van CNN is tevens een kanopenkruik gestolen, maar dit is niet door officiële bronnen bevestigd.

De Union of Arab Archeologists heeft alle beschikbare middelen aangeboden aan Egypte om te helpen bij de bestrijding van plunderingen in het land.

Laatst aangepast op donderdag, 10 maart 2011 21:51