Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Update status Egyptische monumenten 6-03-2011 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 06 maart 2011 14:05

Geüpdatet op 7-03 na publicatie van meer details.

Magazijn in Tell el-Farain (Buto) geplunderd door 40 gewapende mannen

Het antiquiteitenmagazijn in Tell el-Farain (Buto) in de Nijldelta is afgelopen vrijdagnacht geplunderd door 35 of 40 gewapende mannen. De nauwelijks bewapende bewakers zijn daarbij beschoten en enkelen zijn zwaar gewond geraakt. Het is de tweede keer dat dit magazijn is aangevallen sinds de revolutie op 25 januari uitbrak. Het is nog onduidelijk wat er precies gestolen is uit het magazijn, maar er zijn een vijftal kratten kapotgeslagen. Ze vernielden 3 deuren in het magazijn en pakten de handwapens van de bewakers af. In het magazijn worden vondsten uit Tell el-Farain en nabijgelegen plaatsen el-Monufia, el-Gharbia, Kafr el-Sjeich en El-Beheira opgeslagen. Vier plunderaars zijn aangehouden door bewakers en buurtbewoners.

Zahi Hawass stapt op

De geruchten gingen al enkele dagen dat Zahi Hawass, Minister van Antiquiteiten, op zou stappen. Dit werd op zaterdag 5-03 bevestigd door Hawass zelf. Op zijn blog is een verwarrend interview te lezen over zijn motivaties, maar op USA Today is dit iets beter te lezen. Het komt er op neer dat Hawass de veiligheid van de antiquiteiten in het land niet meer kan garanderen na het leger zich teruggetrokken heeft van de archeologische sites en magazijnen. De politie, die normaal gesproken verantwoordelijk is voor de bewaking, laat zich echter ook nauwelijks meer zien, omdat ze bang zijn voor represailles van boze burgers over hun optreden tijdens de eerste dagen van de Egyptische revolutie. Dit zorgt voor een beveiligingsvacuüm waar dieven gretig misbruik van maken. Daarnaast stapt Hawass op omdat hij zwicht voor druk van protesterende Egyptische archeologen die banen eisen. Over het feit dat van de week de hele regering naar huis is gestuurd door het machthebbende Supreme Counsil of Armed Forces, rept Hawass met geen woord. Intussen werkt eerste minister Essam Sharaf aan een nieuw kabinet. Daarbij wordt Emad Abu Ghazi als kandidaat genoemd voor de positie van Minister van Cultuur en Antiquiteiten. Hawass blijft op zijn post tot een opvolger is benoemd.

Inhoud depot in Qantara Oost verhuisd naar Cairo Museum uit angst voor meer plunderingen

In de begindagen van de Egyptische revolutie werd al snel duidelijk dat het antiquiteitendepot in Qantara Oost geplunderd was door gewapende mannen. Enkele dagen later werden 292 voorwerpen teruggevonden, maar onduidelijk is nog steeds wat er nog ontbreekt. Nieuwskrant Ahram noemt het aantal van 550 ontbrekende oudheden. Het depot bevat voornamelijk oudheden die bestemd zijn voor het Port Said Museum en de in aanbouw zijnde Sharm el-Sheich- en Taba museums. De zeer afgelegen ligging van dit depot maakt het een makkelijk doelwit voor nieuwe plunderingen. Daarom heeft Hawass opdracht gegeven de complete inhoud van het depot te verplaatsen naar de kelders van het Egyptisch Museum in Cairo. Mohamed Abdel Maqsoud, binnen het Ministerie van Antiquiteiten verantwoordelijk voor Alexandrië en Neder Egypte, stond aan het hoofd van deze grote operatie. Maar liefst 30 vrachtwagens met oudheden onder militaire begeleiding waren nodig voor de operatie. Zij arriveerden allen veilig in Cairo.

Ander nieuws

In el-Zoulien, vlakbij San el-Hagar (Tanis) zijn inwoners begonnen met het bouwen van huizen en omploegen van de archeologische site. In Abu el-Hummus en Borg el-Arab zijn eveneens muren en huizen op de archeologische sites gebouwd door inwoners. Toch gebeurde dit ver voor de revolutie ook al op veel sites.

 

Laatst aangepast op maandag, 07 maart 2011 09:48