Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Update status Egyptische monumenten 24-02-2011 PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag, 24 februari 2011 08:04
Zoals aangekondigd zijn op zondag 20-02 vrijwel alle Egyptische monumenten heropend. Dat wil zeggen, de monumenten die voor de Egyptische revolutie ook open waren. Nog niet alle musea zijn open; enkel de 6 bekendste musea, zoals het Egyptisch Museum in Cairo en het Nubisch Museum in Aswan.
Toeristen weten het Egyptisch Museum weer te vinden. Op maandag 21-02 bezochten zo'n 2000 Egyptenaren en 100 buitenlandse toeristen, waaronder Nederlanders, het museum. Zij werden met bloemen ontvangen door vrijwilligers.
Het beeldje van Toetanchamon op de rug van een panter is volledig gerestaureerd. Aan veel andere beschadigde voorwerpen wordt nog gewerkt. De beloofde 5 dagen hebben ze dus niet gehaald, en dat is waarschijnlijk maar goed ook.
De politie heeft niet kunnen achterhalen wat er precies gebeurd is op die noodlottige dag dat in het Egyptisch Museum werd ingebroken. De eerdere reconstructie waarin slechts één plunderaar het museum wist binnen te dringen is inmiddels bijgeschaafd, hoewel fysieke bewijzen van de aanwezigheid van meerdere plunderaars niet gevonden zijn. Toch is dit wel gebeurd, aangezien de reeds bekende plunderaar (een man uit de Fayoem) opgepakt werd toen hij het museum via de westingang wilde ontvluchten en er toch zeker 18 voorwerpen uit het museum meegenomen zijn. Onduidelijk is hoe die diefstal precies heeft plaatsgevonden, zeker omdat wel duidelijk is dat de plunderaars zeer ongeorganiseerd te werken gingen en beeldjes van onschatbare waarde achteloos weggooiden op de grond buiten het museum. Waarschijnlijk zijn de andere plunderaars ook via het dak het museum binnengedrongen, maar hoe zij het museum verlaten hebben, is onbekend.
Aan een complete inventarisatie, waaruit moet blijken wat er precies is meegenomen uit het museum wordt nog gewerkt.
Laatst aangepast op zaterdag, 26 februari 2011 13:54