Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Gevolgen van onrust in Egypte (regelmatig bijgewerkt) PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 31 januari 2011 13:11

In dit artikel vindt u nieuws over de gevolgen van de onrust in Egypte. Plunderingen in musea, magazijnen en archeologische sites. 

Updates worden sinds 21-02 niet meer in dit artikel bijgehouden, omdat de berichtenstroom de laatste week drastisch is afgenomen. Alle nieuwtjes zullen vanaf nu in het reguliere Egyptologisch Nieuws worden vermeldt. Erg opvallende of belangrijke ontwikkelingen zullen in een nieuw artikel op de homepage worden geplaatst.

Algemeen:

 • Op 17-02 bevestigde het Ministerie van Antiquiteiten (MvA) dat door het hele land geplunderd en illegaal opgegraven is tijdens de Egyptische revolutie.
 • Tegelijkertijd werd aangekondigd dat alle monumenten op 20 februari weer zullen openen voor het publiek, wat ook daadwerkelijk gebeurde. Nog niet alle musea zijn open, maar naar verwachting zal de rest niet lang meer op zich laten wachten.
 • Blue Shield (een origanisatie voor de bescherming van monumenten tijdens crises) heeft tussen 13-02 en 16-02 een aantal belangrijke archeologische sites in en rond Cairo bezocht om de schade op te nemen. Het rapport en vele foto's kunt u hier vinden. Het komt neer op een bevestiging van andere officiële berichten. Zie ook hieronder voor meer details.

Egyptisch Museum Cairo:

 • Op zaterdag 29-01 werd er een menselijk schild gevormd door burgers om het museum te beschermen. Dit werd later overgenomen door het leger.
 • Toch is er volgens vroege berichten van officiële bronnen ingebroken door 9 of 10 plunderaars. Volgens deze persberichten zijn zij allemaal opgepakt. Latere officiële berichten ontkrachtten dit echter. (zie reconstructie verderop). Verschillende berichten van maandag 31-01 noemen een aantal van 35 aangehouden plunderaars.
 • Op zaterdag 29-01 leek er gevaar voor brand door een brandend regeringsgebouw ernaast. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen. Molotov cocktails volgden tijdens opstootjes enkele dagen later. Enkele van deze cocktails zouden op het terrein van het museum terecht zijn gekomen maar werden onmiddellijk door het leger gedoofd.
 • Vroege, officiële berichten meldden dat 2 mummies onthoofd en zwaar beschadigd waren. In beginsel werd gedacht dat het de mummies van Toeya en Yoeya betrof. De vergulde Kartonnage 'huls' om de mummie van Toeya is op videobeelden op de grond te zien. Deze theorie werd echter later ontkracht. Op 5-02 bevestigde Zahi Hawass dat het om anonieme hoofden gaat die waren opgeslagen in een ruimte nabij de CT-scanner aan de westzijde van het museumterrein. De hoofden zouden tevens onbeschadigd zijn. Hawass gaf op 7-02 toe dat hij zelf deze verwarring heeft veroorzaakt, doordat hij op de bewuste zaterdag maar heel kort door het museum gelopen heeft en pas recentelijk de schade opgenomen heeft.
 • Het Middenrijks bootmodel van Mesehti is flink beschadigd. Enkele figuurtjes lagen op de grond en de kajuit is vernield. Ook het medjai leger van Mesehti is beschadigd. Enkele figuren lagen op de grond.
 • Een waaier van Toetanchamon is beschadigd; het kopstuk was op videobeelden los op een vitrine te zien, de staf lijkt op sommige videobeelden er naast te liggen, maar dit kan ook een van de wandelstokken van Toetanchamon zijn.
 • Een beeld van Toetanchamon op de rug van een panter is zwaar beschadigd. Het beeld is gebroken in verschillende stukken: voetstuk, delen van de panter, het voetstuk van Toetanchamon, en delen van Toetanchamon zelf.
 • Een beeldje van Toetanchamon op een papyrusbootje is zwaar beschadigd en deels gestolen.
 • Een van de plunderaars zou gepakt zijn met een beeldje van Isis. Details zijn echter niet bekend; het kan ook een souvenir betreffen.
 • De nieuwe souvenirwinkel aan de westzijde van museum is vrijwel leeggeroofd.
 • Op maandag 31-01 zijn volgens Associated Press 15 plunderaars tegengehouden. Sindsdien zijn op het dak van het museum sluipschutters gepositioneerd en bewaken het leger en museummedewerkers 24 uur per dag het museumterrein. Curators en de directeur van het museum verblijven al dagen dag en nacht in het museum om de veiligheid van de antiquiteiten te garanderen.
 • Op 6-02 verscheen een bericht in de media dat 2 dieven zijn aangehouden door demonstranten. De 2 mannen hadden in het museum willen inbreken. De demonstranten troffen bij de verdachten enkele voorwerpen aan waarvan zij aannemen dat het om antiquiteiten gaat. Maar de voorwerpen die getoond worden op het (erg onduidelijke) filmpje dat het bericht vergezeld zijn zeer waarschijnlijk souvenirs: een beeldje en een briefopener.
 • Op 6-02 maakte Hawass bekend dat een team van 11 restaurateurs is begonnen met de restauratie van de voorwerpen die beschadigd zijn bij de inbraak op 29-01. De eerste 25 voorwerpen moeten binnen 5 dagen weer te zien zijn in het museum, hoewel het museum op moment van schrijven nog altijd gesloten is.
 • Op 7-02 maakte Hawass bekend dat hij verschillende journalisten in het museum heeft toegelaten om de schade te bekijken. Volgens het bericht is 1 vitrine in de Amarna afdeling gebroken. In de vitrine staat een beeld van Achnaton met de blauwe kroon, die een offerschaal vasthoudt. Dit beeld zou licht beschadigd zijn, maar een bericht van Zahi Hawass op 12-02 vermeldt dat een beeld met dezelfde omschrijving gestolen is (zie opsomming verderop). Onduidelijk is of het hetzelfde beeld betreft.
 • Een vitrine met wandelstokken van Toetanchamon is ook kapotgeslagen en 1 vergulde wandelstok is gestript van de gouden laag.
 • Een vitrine met een lege Nieuwerijks mummiekist is kapotgeslagen, en de kist licht beschadigd.
 • Op de website van CNN vindt u dit filmpje en op de website van National Geographic dit filmpje waarin vele van de beschadigde voorwerpen te zien zijn. Ook ziet u de restaurateurs aan het werk. Op de website van BBC ziet u enkele foto's.
 • In dit Engelstalig persbericht van Zahi Hawass kunt u een redelijk uitgebreide beschrijving van de beschadigde voorwerpen lezen. Het komt er op neer dat men de beschadigde voorwerpen in 6 groepen verdeeld heeft en afzonderlijk restaureert. Op een foto op de website is te zien dat het beeld van Toetanchamon op de rug van een panter alweer bijna klaar is. <-- In dit statement van Hawass op 16-02 staat aanvullende informatie en correcties op vorige statements

Reconstructie van de inbraak (op basis van gegevens van het Egyptische Ministerie van Antiquiteiten):

 • 1. Op zaterdag 29-01 (of vrijdag 28-01?) bestormden honderden demonstranten het terrein van het Egyptisch Museum. Velen simpelweg omdat daar nog ruimte was om te staan. Sommigen om te plunderen en een groot aantal om de antiquiteiten juist te beschermen.
 • 2. Enkele tientallen mensen breken in bij de nieuwe souvenirwinkel aan de westzijde van het museumterrein. Deze wordt hierbij vrijwel leeg geroofd. Volgens de autoriteiten dachten de dieven dat de winkel het museum zelf was en dat de souvenirs dus antiquiteiten waren. Ondergetekende vindt dit zeer onwaarschijnlijk, omdat antiquiteiten zelden in grote oplage uitgestald worden met een kassa ernaast en het monumentale museumpand zelf overduidelijk het museum is, zeker gezien het grote naambord op de voorgevel.
 • 3. Een of enkele mensen breken in bij een kleine onderzoeksruimte naast de mobiele CT scanner aan de westzijde van het museumterrein en nemen 2 anonieme mummiehoofden uit de Late Tijd mee, die dienden als ijkmateriaal voor de CT scanner. De mummiehoofden worden (vrijwel) onbeschadigd teruggevonden.
 • 4. Minstens 4 mensen klimmen op het dak van het museumpand.
 • 5. Van 1 persoon is bekend dat hij zich door een gebroken dakraam met dunne elektriciteitsdraden liet zakken tot op de eerste verdieping van het museum. Hij verloor echter grip en viel van aanzienlijke hoogte op een glazen vitrine. Daarbij raakte hij flink gewond. Bloedsporen zijn op de grond naast de vitrine te zien.
 • 6. Onvoorbereid, gewond en in het donker gaat de man op zoek naar goud en 'rode kwik', een stof die zich volgens een moderne mythe in de nek van mummies zou bevinden en magische krachten zou bevatten.
 • 7. Aanvankelijk dwaalt de man door het donker over de afdeling Late Periode en slaat daarbij enkele vitrines stuk, waarbij voorwerpen op de grond vallen. Hij neemt niets mee, omdat hij niet vindt wat hij zoekt.
 • 8. Ook op de afdelingen Yoeya en Toeya, Middenrijk, en Amarnaperiode slaat hij wederom enkele vitrines stuk en beschadigd enkele voorwerpen.
 • 9. Op de Toetanchamon afdeling stript hij een wandelstok van zijn gouden laag, maar neemt het goud niet mee. Enkele vergulden houten beeldjes gebruikt hij om andere vitrines in te slaan of slaat hij kapot omdat ze niet massief goud blijken te zijn.
 • 10. Onderwijl buiten het museum vormen burgers een menselijk schild rondom het museumterrein door de armen in elkaar te haken, om het museum te beschermen tegen verdere inbraken tot het leger arriveert.
 • 11. Uiteindelijk verblijft hij ongeveer een uur in het museum, voordat hij door het leger wordt gearresteerd nabij een beeld van de godin Sechmet, onderaan een trap.
 • 12. In totaal vernielt de man 13 vitrines en beschadigd ca. 70 antiquiteiten.
 • 13. Andere inbrekers zijn er echter ook geweest, getuige de diefstal van een niet onaanzienlijke (voorlopige) lijst van wereldberoemde antiquiteiten die op 12-02 bekend werd gemaakt door Zahi Hawass:

a. Verguld houten beeld van Toetanchamon die wordt gedragen door een godin. --> Delen van het beeld zijn op dinsdag 15-02 teruggevonden: stukjes van de godin Menkaret zelf. Toetanchamon zelf ontbreekt nog.
b. Verguld houten beeld van Toetanchamon op jacht op een papyrusbootje. Hiervan ontbreekt het lichaam van de koning op de voeten na.
c. Kalkstenen beeld van Achnaton die een offertafel vasthoudt (37cm hoog). --> Hawass bevestigde op 16-02 dat dit beeld hetzelfde is als het eerder vermelde 'licht beschadigde beeld van Achnaton'. Hawass zegt destijds verkeerd geïnformeerd te zijn geweest. Het beeld werd in werkelijkheid dus vermist. Maar op 17-02 maakte de SCA bekend dat het beeld teruggevonden is door een 16-jarige jongen. Hij vond het beeld naast het museumterrein, vlakbij een prullenbak. Hij nam het vervolgens naar huis en liet het zijn moeder zien, die zijn oom opbelde, een professor bij de American University in Cairo. Toen hij het beeldje zag, heeft hij het beeldje op 17-02 overgedragen. Het beeldje is in goede staat. Alleen de offertafel was los; die is op de vloer in het museum gevonden.
d. Beeld van Nefertiti die offers brengt.
e. Hoofd van een zandstenen beeld van een Amarna prinses.
f. Stenen beeld van een schrijver uit de Amarna periode.
g. 11 Houten sjabtie beeldjes van Yoeya. --> één sjabtie werd op 14-02 teruggevonden op de grond in het museum.
h. Hartscarabee van Yoeya. --> Dit voorwerp werd op 14-02 teruggevonden op het museumterrein, aan de westzijde.
i. Op 14-02 werden op het museumterrein stukken van een Nieuwerijks mummiekist teruggevonden. Deze was eerder nog niet als vermist opgegeven. Mogelijk betreft het een stuk van de beschadigde kist waar eerder over gerept werd.

Andere (Cairo) musea:

 • Het Koptisch museum is aangevallen volgens Hawass. Volgens een persbericht van Hawass op 2-02 is men niet binnengedrongen.
 • Het Royal Jewellery Museum is aangevallen volgens Hawass. Het personeel heeft echter op tijd de juwelen in de kelder verstopt, waardoor er niets gestolen werd.
 • Alle 24 musea in Egypte zouden volgens Hawass op dinsdag 1-02 veilig zijn en vrijdag 4-02 weer open gaan. Dat bericht volgde na zijn aanstelling als Minister van Antiquiteiten. De (meeste) musea zijn echter op moment van schrijven nog altijd gesloten.

Nijldelta:

 • De Bibliotheca Alexandrina is veilig, door inzet van personeel en lokale jongeren.
 • Het National Museum of Alexandria is aangevallen volgens Hawass, maar dit werd succesvol afgeslagen.
 • Vroege berichten meldden een museum in brand in Alexandrië, maar die zijn nooit bevestigd.
 • San el-Hagar (Tanis) zou volgens Hawass, op 1-02, beveiligd zijn door het leger.
 • In Tell el-Daba'a wordt de archeologische site, zoals elders in Egypte, beschermt door lokale bewoners.
 • De Koptische kloosters van Wadi Natrun zijn veilig gebleven.
 • In Tell-Basta (Boebastis) zijn verschillende dieven aangehouden, zo werd 17-02 bekend gemaakt door de SCA.

Saqqara en Aboesir:

 • De situatie in deze sites is onderwerp van veel discussie en tegenstrijdige berichten.
 • Het artikel van 4-02 op deze website geeft een uitgebreid ooggetuigenverslag van een Franse Egyptoloog in Saqqara. Het verslag meldt dat op zaterdag 29-01 en zondag 30-01 voornamelijk jongeren van 10-20 jaar misbruik gemaakt hebben van het vertrek van de politie en archeologen op de sites om ongeorganiseerd op zoek te gaan naar schatten. Daarbij zijn aanvankelijk vooral vergrendelde graven en magazijnen het doelwit geweest. Toen de plunderaars daar geen goud of andere kostbaarheden aantroffen, beschadigden ze de grafwanden op zoek naar verborgen kamers of uit frustratie. Naarmate de beveiliging door de inzet van ghaffirs en taftish (lokale opzichters en inspecteurs) toenam en de plunderaars geen schatten vonden, begonnen ze lukraak in het zand te graven. Toen op maandag 31-01 het leger kwam om de site te bewaken, leek alleen moderne apparatuur te zijn gestolen, en een heleboel vernield, zoals daken van magazijnen en wandreliëfs. Magazijnen zouden in chaotische toestand zijn achtergelaten.
 • Verschillende persberichten bevestigen of herhalen dit bericht sindsdien.
 • Ook contacten van de Leidse Saqqara Stichting in Egypte bevestigden dit beeld aanvankelijk. Vooral het graf van Maya (schatmeester van Toetanchamon) zou zwaar getroffen zijn. Hierbij zouden verschillende beeldjes en reliëfs vernield zijn met koevoeten. Dit lot zou volgens dezelfde bronnen ook monumenten en 1 magazijn in Aboesir getroffen hebben.
 • Ook een lokale arbeider vertelt in een interview (ca. 2-02) dat er geplunderd is in Aboesir. Met name de graven van Neferefre en Sahoere zouden getroffen zijn.
 • Zeker 6 magazijnen in Saqqara zouden zijn geplunderd volgens verschillende berichten. Hierbij zouden verschillende reliëfs gestolen zijn.
 • Zeker 40 magazijnen in Saqqara zijn niet geplunderd. Plunderaars bleken niet in staat het grootste depot binnen te dringen, zo bevestigen verschillende bronnen.
 • Het Imhotep Museum en bijhorende magazijnen in Saqqara zijn veilig. Dat is nooit ter discussie gesteld.
 • Later (vanaf ca. 3-02) meldden steeds meer ooggetuigen en een journalist van National Geographic ter plaatse (op 4-02) dat de graven van Maya en vele anderen intact zijn.
 • Sinds Zahi Hawass op maandag 31-01 werd aangesteld als Minister van Antiquiteiten ontkent hij de plunderingen en vernielingen in Aboesir en Saqqara stellig. Het graf van Maya noemt hij daarbij in het bijzonder.
 • Op 9-02 verschenen meer on site berichten uit Saqqara dat de graven van Maya de schatmeester en Maya de voedster onbeschadigd zijn. Enkel kleine magazijnen in de omgeving zijn opengebroken, waarbij voorwerpen door elkaar zijn gegooid, maar er lijkt niets te ontbreken. In de magazijnen worden vooral potscherven en andere, minder waardevolle voorwerpen bewaard. Dit werd later ook door de Saqqara Stichting bevestigd.
 • Uit foto's en een verslag van Blue Shield op 18-02 (zie 'Algemeen') blijkt dat het graf van Maya wel tekenen van vandalisme vertoond (opengebroken sloten en losse rommel op de grond), maar er lijkt niets gestolen of beschadigd aan het monument.
 • OP 17-02 bevestigde de SCA dat er wel degelijk geplunderd is in Saqqara en Aboesir. Het graf van Hetep-Ka in Saqqara is opengebroken en de schijndeur en voorwerpen opgeslagen in het graf zijn meegenomen. In Aboesir is het graf van Rahotep geplunderd. Hierbij is een fragment van de schijndeur meegenomen. Daarnaast zijn ook vele magazijnen geplunderd, waaronder een magazijn vlakbij de piramide van Teti en een magazijn van Cairo University.
 • Uit foto's en een verslag van Blue Shield op 18-02 (zie 'Algemeen') blijkt dat de deuren van de mastaba van de Twee Broers, die van Kagemni en die van Nefer opengebroken zijn en later weer dichtgelast, maar op het eerste gezicht niet beschadigd.

Andere sites vlak onder Cairo (Memphis, Gizeh, Dasjoer, Meidoem, etc.):

 • Gizeh wordt sinds zondag 30-01 bewaakt door het leger. Op maandag 31-01 leken enkele monumenten te zijn beschadigd in het arbeidersdorp, maar Mark Lehner wist op 4-02 te melden dat dit niet het geval is.
 • Het Gizeh plateau is op woensdag 9-02 weer opengesteld voor toeristen.
 • Het Memphis museum en bijhorende magazijnen zouden uitvoerig zijn geplunderd volgens vroege berichten. Daarbij zou Hawass geciteerd zijn. Hawass ontkende dit stellig op 5-02. Het Memphis museum en de magazijnen zijn volgens dit bericht geheel niet geraakt. Uit foto's en een verslag van Blue Shield op 18-02 (zie 'Algemeen') blijkt dat het memphis Museum niet (of niet zichtbaar) geplunderd is. De bijhorende magazijnen zijn echter niet bezocht.
 • Dasjoer en Meidoem zijn aanvankelijk aan plunderingen ontsnapt. Op 9-02 werd echter bekend dat 1 graf opengebroken is. Details zijn niet bekend.
 • Op 12-02 maakte Hawass bekend dat de vorige nacht ingebroken is in een magazijn met de naam ‘De Morgan’, in Dasjoer. Hierin zijn reliëfblokken en kleinere voorwerpen opgeslagen.
 • Op 14-02 meldde Hawass dat op 13-02 opnieuw is ingebroken in dit magazijn, Hierbij zijn de bewakers vastgebonden. De dieven zouden 8 amuletten hebben meegenomen. Uit foto's en een verslag van Blue Shield (zie 'Algemeen') blijkt dat op 14-02 deuren ramen van het magazijn zijn dichtgemetseld in een poging het tegen verder plunderen te beschermen. Duidelijk is wel dat er op grote schaal is geplunderd.

Midden Egypte:

 • Volgens Carol Redmount van de Near Eastern Studies Department aan UC Berkeley en curator van de afdeling Egyptian Archaeology van het Hearst Museum of  Anthropology, is er geplunderd in el-Hiba, maar zegt er bij dat details nog niet bekend zijn.
 • Volgens een bericht van Salima Ikram op 7-02 is de situatie in Sohag veilig.
 • In Hawass' persberichten sinds zijn aanstelling als Minister van Antiquiteiten herhaalt hij stellig dat er niets aan de hand is op de archeologische sites van Midden Egypte. Er zijn wel pogingen tot plundering geweest, maar allemaal tegengehouden.
 • Op 11-02 schrijft Hawass echter op zijn blog dat hij berichten heeft ontvangen dat er 2 mummies gestolen zijn uit een magazijn in Tuna el-Gebel. Maar tevens ontving hij tegenstrijdige berichten. Hij hoopt hierover later meer details te hebben.
 • Op 17-02 maakte de SCA bekend dat er in Lisht is geprobeerd te plunderen, maar deze pogingen zijn verijdeld.

Luxor:

 • Het tempelcomplex van Karnak wordt bewaakt door het leger. Toch probeerden plunderaars op maandag 31-01 een depot van Karnak binnen te dringen, maar zij werden tegen gehouden door lokale bewoners. 5 Plunderaars werden gearresteerd.
 • Het Luxor Museum en het Mummificatie Museum worden bewaakt door het leger.
 • De westoever werd volgens veel rapporten aanvankelijk enkel bewaakt door lokale bewoners, Egyptische archeologen en ghaffirs, naar het schijnt met succes. Later nam het leger deze taak (deels?) over. Volgens prof. dr. Laurent Bavay op 2-02 wordt de westoever echter ook gewoon bewaakt door de autoriteiten. Zelfs door directeur van de SCA op de westoever (Mustafa Waziri) in eigen persoon.
 • Miriam Seco, teamleider van de opgravingen in de tempel van Toetmoses III, verklaarde op 6-02 dat Egyptische archeologen die op de oostoever wonen, op zaterdag 30-01 onmiddellijk naar de westoever zijn overgestoken om de monumenten te bewaken, toen zij gewaarschuwd werden voor plunderingen.
 • Alle monumenten in Luxor zijn, zover bekend, veilig en er is niets gestolen of beschadigd.

Ten zuiden van Luxor (Edfoe, Kom Ombo, Esna, Aswan, Aboe Simbel, etc.):

 • Volgens een bericht van Hawass op 1-02 zouden de 'belangrijke monumenten' van Aswan door het leger bewaakt worden.
 • In Hawass' persberichten sinds zijn aanstelling als Minister van Antiquiteiten herhaalt hij stellig dat er niets aan de hand is op de archeologische sites van Zuid Egypte. Incidenten uit dit gebied zijn ook niet bekend.

Westelijke en Oostelijke woestijn:

 • Deze gebieden lijken nauwelijks geraakt te worden door de onrust. Er is weinig van te merken, behalve dat het toerisme afneemt. Eén onofficieel bericht (ca. 9-02) meldt dat de politie de monumenten van de Charga oase onbewaakt achter heeft gelaten en dat er geplunderd wordt, maar dit is nooit bevestigd. Niettemin is er geen officieel nieuws bekend uit deze streken.

Sinai:

 • Ten oosten van Qantara (langs het Suez kanaal) is in het weekend van 29/30-01 een groot magazijn van het Port Said Museum beroofd door een gewapende bende. Hier zijn zo'n 3000 voorwerpen uit de Romeinse en Byzantijnse periode opgeslagen. Er zouden 6 koffers vol oudheden zijn gestolen. Op dinsdag 1-02 verklaarde Hawass dat 288 voorwerpen weer terug zouden zijn. Op 4-02 verklaarde hij dat dit waarschijnlijk alle gestolen voorwerpen waren, maar op 10-02 berichtte Hawass dat op 8-02 weer 5 gestolen voorwerpen zijn terug gevonden. Deze lijken achteloos in de woestijn te zijn weggegooid door de dieven.

Opgravingen in Egypte:

 • Over het algemeen zijn opgraven en andere archeologische werkzaamheden in het hele land stopgezet; veelal preventief en uit eigen beweging. Berichten van persoonlijk leed zijn niet bekend. Werkzaamheden in de meer afgelegen gebieden van het land zijn soms voortgezet of noodgedwongen stopgezet omdat de banken dicht waren of arbeiders niet langer kwamen opdagen. Enkele teams worden hieronder besproken.
 • Opgravingen in Saqqara door het team van de Universiteit Leiden zijn donderdag 27-01 vlak voor aanvang geannuleerd. Dat wordt sinds maandag 31-01 ook op de website bevestigd.
 • Opgravingen van het Memnon Collossi Project gaan naar verluid gewoon door.
 • Opgravingen van ARCE in Dachla is stil gelegd, maar werkzaamheden in Luxor gaan naar verluid nog door.
 • Werkzaamheden door het team van Francesco Tiradritti op de westoever van Luxor gaan gewoon door.
 • Werkzaamheden door het team van Otto Schaden in het Dal der Koningen gaan naar verluid gewoon door.
 • Werkzaamheden in TT16 door de University of Memphis zijn donderdag 3-02 aangevangen.
 • Werkzaamheden in Abydos door de PYIFA missie zijn stilgelegd.
 • Opgravers in Amarna zijn gesommeerd het werk neer te leggen.
 • Opgravingen in Hierakonpolis door het team van Renee Friedman gaan door en zijn veilig.
 • Poolse teams werkten naar verluid aanvankelijk gewoon door, omdat de meeste teams in de woestijngebieden erg weinig merken van de onrust. Mogelijk dat de werkzaamheden later door de gesloten banken toch gestaakt zijn.
 • Verschillende teams in Luxor hervatten hun werkzaamheden (bericht van 6-02), zoals het Thutmose III Temple Project, de Poolse werkzaamheden in Deir el-Bahri en het Franse CFEETK in Karnak.
 • Alle werkzaamheden van de University of Chicago in Luxor (Chicago House) zijn gewoon doorgegaan. Ze hebben vrijwel niets van de onrust gemerkt.

Ander gerelateerd nieuws:

 • De SCA (Supreme Counsil of Antiquities) is nog operationeel in een groot aantal delen van het land.
 • Minister van Cultuur Farouq Hosni is maandag 31-01 vervangen door Gaber Asfour.
 • Zahi Hawass is op maandag 31-01 benoemd tot minister van Antiquiteiten, een nieuw ministerie. De SCA zal opgenomen worden in dit nieuwe ministerie.
 • Archeologen en Egyptologen wereldwijd bieden Egypte hulp aan bij het bewaken van antiquiteiten en het inventariseren en herstellen van de schade. Deze hulp wordt tot nu toe door de SCA afgeslagen.

 

Laatst aangepast op zaterdag, 26 februari 2011 14:39
 

Reacties 

 
#1 Egypte liefhebber 28-02-2011 19:14
Beste Bjorn.
Ik ben een trouwe Egypteganger en volg ook al het nieuws op de voet,met angst en beven heb ik naar de beelden gekeken.
November 2010 ben ik 3 weken in Cairo geweest,dat was voor de 4e keer. Oktober 2011 staat alweer geboekt,het is voor mij dan de 8e keer dat ik naar Egypte ga.
Jouw site lees ik dan ook met veel plezier.Ik heb in het Museum van Cairo Zahi Hawass ontmoet en even met hem staan praten.Verder reis ik graag op mijzelf naar de oudheden en niet als tourist zodat je een uurtje om de Pyramide mag lopen en dan weer terug moet naar de bus.Ik hoop dan ook dat alles weer rustig wordt en de oudheden gespaard blijven.
Met vriendelijke groet,
Peet Korteland