Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch nieuws eind oktober / begin november 2010 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 19 september 2010 17:18

Noord Egypte

Wie dacht dat er in het door toeristen bezette Gizeh niets meer te vinden was, heeft het mis. Begin november maakte de SCA bekend dat ze een tweetal muren gevonden heeft bij de Sfinx en de daltempel van het piramidecomplex van Chafra (Chefren). Een muur is 75 cm hoog, 86 meter lang en loopt van noord naar zuid langs de voorkant van de daltempel . De andere loopt ten noorden van de daltempel, van oost naar west. Deze muur is 90 cm hoog en 46 meter lang. De muren zijn zeer waarschijnlijk aangelegd door Toetmoses IV, die de Sfinx ook liet uitgraven. De muren moesten de Sfinx tegen het oprukkende zand te beschermen.

Zuid Egypte

Zoals u waarschijnlijk weet, is de SCA de laatste jaren bezig met het opgraven van de sfinxenlaan tussen Karnak en Luxor. Inmiddels is deze zelfs al voor een groot deel opengesteld aan het publiek. Wat u misschien nog niet wist, is dat er onlangs een 'zijstraat' van deze sfinxenlaan is ontdekt. Hierbij zijn 12 sfinxbeelden ontdekt uit de tijd van Nectanebo I. De pas ontdekte sfinxenlaan loopt vanaf de reeds bekende splitsing bij het Moet-tempeldistrict naar de Nijl. Tot dusver is slechts 20 meter blootgelegd, maar men verwacht dat de laan 600 meter lang is. Behalve sfinxen, vond het SCA team tot dusver ook Romeinse objecten, zoals een oliepers en vaatwerk. Het heeft 18 maanden geduurd voordat de bewoners van de bovengelegen huizen verhuisd waren.

Vorige maand kon u op deze plaats lezen over de vondst van een dubbelbeeld van de god Amon en Amenhotep III in zijn Tempel voor Miljoenen Jaren te Kom el-Hettan. Ook afgelopen maand is een soortgelijk beeld gevonden door de SCA. Ditmaal gaat het om Amenhotep III en de god Ra-Horachti. Het beeld verkeert in een goede staat, hoewel de voeten en een deel van de benen ontbreken.

Buiten Egypte

Dat oude Egyptenaren voet op Saoedi-Arabische bodem gezet hebben, was al bekend vanwege kleine vondsten zoals amuletten en vaatwerk, maar een recente ontdekking heeft hier hele nieuwe inzichten in gegeven. Afgelopen juli is vlakbij de Tayma oase van de provincie Taboek een rotsinscriptie gevonden met de namen en titels van Ramses III. Niet eerder is een Egyptische koningsnaam op een stuk onroerend goed in Saoedi-Arabië aangetroffen. Deze inscriptie kan er op duiden dat er een handelsroute bestond tussen de westkust van Saoedi-Arabië en Egypte. Een onwaarschijnlijkere theorie is dat Ramses III zijn koninkrijk heeft weten uit te breiden tot aan dit gebied. Overigens is de inscriptie niet onomstreden. Saoedi-Arabië werkt de laatste tijd hard om haar pre-Islamitische geschiedenis te promoten, wat deze vondst wel erg fortuinlijk maakt. Bovendien ligt de Tayma-oase wel erg ver verwijderd van de bekende handelsroutes door de Sinaï en bevat de inscriptie enkele eigenaardigheden.

Museumnieuws

Op deze website leest u een vermakelijke verhandeling over het zogenaamde Pharaonic Village in Cairo. Dit Egyptische 'levende museum' doet qua ambities denken aan het Nederlandse Archeon. Maar waar Archeon tamelijk goed slaagt in haar opzet, kan dit van het Pharaonic Village niet gezegd worden. Maar voor de verwende Egypte-reiziger kan het zeker een uiterst vermakelijk uitstapje zijn tijdens een volgend bezoek aan de Egyptische hoofdstad.

Groot Brittannië herbergt vele kleine Egyptecollecties. Het Huis van Horus bezoekt enkele hiervan tijdens de reis 'Egypte in Engeland' in mei 2011. Niet op het programma staan de kleine musea van Sheffield. In de gezamenlijke depots van deze musea bevinden zich 800 Egyptische antiquiteiten. In dit aardige artikel kunt u lezen waar deze collectie zoal uit bestaat. Ook vindt u hier 3 foto's van het depot.

Ander Nieuws

Het werd begin november breed uitgemeten in de pers: het Metropolitan Museum of Art in New York (MET) heeft 19 voorwerpen uit het graf van Toetanchamon teruggegeven aan Egypte. Dat hebben Zahi Hawass, secretaris-generaal van de SCA, en Thomas P. Campbell, directeur van het MET, bekend gemaakt. De 19 kleine voorwerpen zijn op verschillende manieren in het bezit gekomen van het museum. Twee voorwerpen zijn afkomstig uit de verzameling van Howard Carter (de ontdekker van het graf van Toetanchamon) zelf. Die werden na zijn dood in 1939 geveild. Twee andere voorwerpen zijn in 1948 na wat geruzie toegewezen aan het MET, nadat ze aangetroffen waren in het huis van Howard Carter in Luxor. Destijds was officieel niet bekend dat de voorwerpen afkomstig waren uit het graf van Toetanchamon. Na grondige studie van de opgravingsverslagen bleek dit echter wel het geval, hoewel ze niet op de opgravingsfoto's te zien zijn.
Het gaat onder meer om een heel klein bronzen beeldje van een hond met een goud geschilderde halsband, een halskraag van faience en een inlegwerkje voor een armband in de vorm van een sfinx van lapis lazuli.
Voorlopig zullen de voorwerpen meereizen met de grote Toetanchamon-tentoonstelling, die zich nu op Times Square bevindt. Daarna worden de voorwerpen opgesteld bij de rest van de collectie in het Egyptisch Museum in Cairo, die als geheel weer zal verhuizen naar het Grand Egyptian Museum bij Gizeh, als dat in 2012 geopend wordt.

Poolse archeologen hebben nieuwe aanwijzingen ontdekt die duiden op klimaatsveranderingen als oorzaak van de val van het Oude Rijk. Een survey team onder leiding van prof. Karol Myśliwiec van het Instituut voor Mediterrane en Oriëntaalse Cultuur onderzocht dikke lagen puin en zand in grafschachten van Saqqara. Samen met geologen en sedimentologen kwam het team tot de conclusie dat Egypte tegen het einde van het Oude Rijk geplaagd werd door hevige regenval. Daarbij zijn veel tichelstenen bouwwerken, zoals graven en huizen, maar ook opslagplaatsen en paleizen als het ware 'gesmolten', wat waarschijnlijk resulteerde in veel chaos. Daarnaast zorgde het overvloedige water ervoor dat akkers onbruikbaar bleven, wat mogelijk hongersnood tot gevolg had. Dit wordt ondersteunt door geschreven bronnen uit die tijd, waaronder de autobiografie in het graf van Anchtifi te Moalla. De lange periode van regenval werd gevolgd door een lange periode van droogte en hitte, wat waarschijnlijk verder bijdroeg aan economisch verval.

 

Laatst aangepast op zondag, 21 november 2010 13:11