Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch nieuws eind september / begin oktober 2010 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 19 september 2010 17:18
Noord Egypte
 
In de necropool van de piramidebouwers te Gizeh is onlangs het rijkelijk gedecoreerde graf van Roedj-ka uit de vijfde dynastie ontdekt. Roedj-ka was een hoge ambtenaar aan het hof en hield onder meer de functie van wab-priester in het piramidecomplex van koning Chephren (Chafra). De cultus van deze koning uit de vierde dynastie duurde nog tot lang na zijn dood voort. Het unieke, kalkstenen bovengrondse deel van het graf bestaat uit een soort doolhof van gangen. De grafkamer is in de rotswand uitgehakt. Het interieur van het graf is gedecoreerd met kleurrijke scènes uit het dagelijks leven, zoals gebruikelijk voor graven uit die periode.
 
Sinaï
 
De SCA heeft eind september besloten zes Hathor beelden weg te halen uit de Hathor tempel van Serabit el-Chadim en deze na restauratie ten toon te stellen in het Sharm el-Sheikh National Museum dat volgend jaar geopend moet worden. De beelden gaan deel uit maken van een expositie over mijnbouw in de faraonische tijd. De Hathor tempel werd gesticht voor de mijnwerkers in de turkooismijnen voor wie Hathor een belangrijke godin was.
Onduidelijk is om wat voor ‘beelden’ het precies gaat, maar persberichten spreken van kalkstenen beelden van elk zo'n 250kg en 120cm hoog. Ondergetekende heeft in Serabit el-Chadim echter nooit beelden van de godin Hathor gezien en gaat er dus van uit dat het om kleine pilaren gaat, waar de omgeving mee bezaaid is.
Even voor deze bekendmaking werd één van deze beelden gestolen en na vijf dagen teruggevonden in een nabije, verlaten turkooismijn. De site van Serabit el-Chadim wordt volgens de SCA 24 uur per dag bewaakt door bedoeïenen en 10 inspecteurs. Deze worden in verband met de diefstal dan ook ondervraagd.
Tijdens de restauratie verblijven de beelden in de Qantara Sharq galleries. De verwijdering van de beelden is een opmerkelijke actie omdat de SCA al enkele jaren bezig is om de zeer afgelegen en moeilijk bereikbare site bezoekersvriendelijker te maken.
 
Zuid Egypte
 
In een lange reeks van vondsten van beelden in Kom el-Hettan, kan ik u deze maand wederom nieuws brengen. Dit maal betreft het een dubbelbeeld van de god Amon en Amonhotep III, gevonden bij de noordingang van diens tempel door een team van de SCA. Het persbericht spreekt van een kalkstenen beeld, maar naar de foto te oordelen gaat het om graniet. Dit is het tweede of derde beeld van dit type, wat in Kom el-Hettan gevonden is; het persbericht spreekt zichzelf daarin tegen. Van het dubbelbeeld ontbreekt het hoofd van Amon en alles beneden de navel. Het hoofd van Amonhotep III verkeert daarentegen in goede staat.
 
Buiten Egypte
 
Op 1 oktober maakte de Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni bekend dat hij samen met zijn Spaanse ambtgenoot een team zal gaan samenstellen dat op zoek gaat naar de sarcofaag van Menkaoera (Mycerinus). Deze enorme basalten sarcofaag is door Howard Vyse uit de piramide van Menkaoera te Gizeh verwijderd en verscheept naar Groot Brittanië. Helaas is de sarcofaag nooit aangekomen, omdat het schip, de 'Beatrice', op 13 oktober 1838 vlak voor de Spaanse kust verging. Met behulp van een onderwater robot wil het nieuw te vormen team in maart 2011 op zoek gaan naar de sarcofaag.
 
Museum Nieuws
 
In Rome is eind september een heel bijzondere, permanente tentoonstelling met de naam "The Golden Ages of Egypt: Continuity and Change" geopend. De Egyptian Art Academy (EAA) is gelegen in de Villa Borghese Tuinen en bestaat al 80 jaar. Een jaar geleden werd de EAA echter gesloten voor een € 8 miljoen kostend restauratieproject en onlangs heropend door de Egyptische president Hosni Moebarak. In de EEA is een permanente tentoonstelling opgenomen van 205 Egyptische antiquiteiten die zijn uitgeleend door Egypte. Daarmee heeft de EEA een primeur. Nooit eerder leende Egypte antiquiteiten uit voor een permanente tentoonstelling buiten Egypte. Te zien zijn ondermeer de kanopenkist van Toetanchamon en een Mammelukse Koran.
Het gebouw heeft een glazen en marmeren façade die voorzien is van hiërogliefen. Binnen zijn gevestigd, behalve de 220 m2 grote tentoonstelling, een restaurant, bibliotheek, theater, bioscoop, conferentiehal en studio's en ateliers voor kunstenaars en studenten.
Zahi Hawass lichte in een uitgebreid nieuwsartikel in Al-Ahram toe dat het idee voor een museum in Rome ontstond toen 'men' realiseerde dat Rome geen Egyptische collectie heeft, op een bescheiden collectie in het Vaticaan na. Het mag op z'n minst opmerkelijk genoemd worden dat Egypte haar oudheden permanent uitleent, omdat de SCA de laatste jaren juist alles op alles zet om Egyptische oudheden terug te krijgen naar Egypte.
In het eerder genoemde Al-Ahram artikel vindt u meer informatie over de geschiedenis van de EEA.
 
Zoals u wellicht al wist, bevindt een deel van de Eton-Myers collectie zich momenteel in Birmingham (Het Huis van Horus bezoekt deze collectie in het voorjaar van 2011). Ongeveer 80 van deze voorwerpen, waaronder een mummiehand en een Fajoemportret, worden door de University of Manchester gescand in 3D.  Het uiteindelijke doel is om de hele Eton collectie op deze manier te digitaliseren en online beschikbaar te stellen. Online publicatie van museumcollecties is natuurlijk niet nieuw, maar het gebruik van 3D technieken maakt het bezoekers van de website straks mogelijk om "3D modellen van alle voorwerpen te bekijken, downloaden en uit te printen op een 3D printer," aldus Helen Moulden van de University of Manchester. Het is echter maar de vraag of de 3D printer de komende 10 jaar een plekje tussen de consumentenelektronica zal weten te veroveren. Niettemin is het bijzonder om de 3000 objecten tellende Egyptische collectie straks van alle kanten te kunnen bekijken, al is het maar op een scherm. Het scannen duurt tussen de 45 minuten en een hele dag en leverde tot dusver ook een aantal interessante feiten op. Zo bleek een Fajoemportret ingekerft te zijn voor het werd beschilderd en werden inscripties in hiërogliefen en hiëratisch op verschillende voorwerpen dankzij de scan leesbaar.
 
Ander Nieuws
 
In Spanje zijn acht stukken gedecoreerd kalksteen opgedoken bij een antiekhandelaar. De stukken, voorzien van hiërogliefen in reliëf, zijn afkomstig uit een graf bij Memphis dat in 1999 is geplunderd. Een expert van de Midden Oosten Faculteit van de Universiteit van Barcelona ontdekte de stukken in de winkel, die daar voor € 2.000 tot € 10.000 te koop stonden. De handelaar zou niet geweten hebben van de illegale herkomst van de stukken.
 
Halverwege september kwamen ongeveer 200 wetenschappers bijeen op een congres over geoarcheologie, een discipline die de krachten van archeologie en geologie bundelt in een poging vraagstukken over klimatologische veranderingen te beantwoorden. Tussen de archeologische rijkdommen van Egypte hoopten de deelnemers te achterhalen hoe de oude Egyptenaren omgingen met de grote veranderingen in het klimaat in de duizenden jaren die het Egyptische Rijk heeft meegemaakt. Het driedaagse congres werd bezocht door archeologen, geografen, historici en paleontologen uit 25 landen. De organisatie was in handen van IFAO (Institut Français d’Archéologie Orientale), het Franse onderzoekscentrum CNRS en de Egyptische SCA.
Of het congres de genoemde doelen gehaald heeft is niet bekend.
 
De VS zal binnenkort een aantal sarcofagen terug geven aan Egypte. De kisten zijn 50 jaar geleden het land uit gesmokkeld. Helaas is niets bekend over het aantal en de herkomst van de sarcofagen. Ook zijn er geen foto's gepubliceerd.
 
Regelmatig schrijf ik over de verbetering van magazijnen in Egypte en conservatie en catalogisering van de antiquiteiten die hier in bewaard worden. In dit interessante artikel vindt u meer informatie over deze onderwerpen. De Egyptenaren timmeren hard aan de weg!
 
Sinds kort zijn in de tuinen van Cliveden, Buckinghamshire Groot Brittannië, twee beelden van bavianen te zien. Naar verluid stonden de granieten beelden oorspronkelijk zo'n 500 jaar v.Chr. in een tempel voor Toth in Egypte. Volgens Egyptoloog Wendy Monkhouse gaat het om een uniek beeldenpaar. Want hoewel er veel baviaanbeelden bekend zijn uit het oude Egypte, zijn deze altijd in enkelvoud teruggevonden of gehouwen uit een andere steensoort. De beelden zijn vermoedelijk in 1898 in Rome gekocht door William Waldorf Astor, die ze in de tuin van zijn landhuis in Groot Brittannië liet plaatsen. Nadat Astor verhuisde, bleef het landgoed in gebruik door zijn vrouw en zoon. In 1942 werd het landgoed overgedragen aan de National Trust. In de jaren 1960 lieten de Astors de beelden verhuizen naar een ander landgoed, maar onlangs zijn ze dus weer teruggekeerd naar hun vorige stekje in de tuinen van Cliveden. Ondanks de Britse weersomstandigheden verkeren de beelden in uitstekende staat.
Kanker lijkt een tamelijk moderne ziekte te zijn, zo blijkt uit een recente publicatie in het tijdschrift Nature Review Cancer. Onderzoek aan prehistorische botresten leverde slechts zelden bewijs op over de aanwezigheid van kanker in mensen en dieren. Onderzoek aan (onder andere Egyptische) mummies bracht beter bewijsmateriaal. Mummieweefsel werd bevochtigd en geanalyseerd. Daarbij werden verschillende goedaardige gezwellen ontdekt. Kwaadaardige tumoren werden vrijwel niet aangetroffen. Een Chileense mummie bleek de kankersoort rhabdomyosarcoma te hebben en in een Egyptische mummie werd recentelijk rectale kanker ontdekt. De mummie is afkomstig uit de Dachla oase en komt uit de Ptolemaeische periode. Het is voor het eerst dat histologisch onderzoek bewijzen van kanker bij een oude Egyptenaar is geconstateerd.
Een uittreksel van het medische artikel kunt u hier vinden.
Laatst aangepast op zaterdag, 23 oktober 2010 15:56