Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws juli 2010 PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 09 augustus 2010 19:37

Noord Egypte

Begin juli meldde de Egyptische Minister van Cultuur Farouk Hosni de vondst van twee Oude Rijks graven in Saqqara. Het gebied in Saqqara dat Gisr el-Moedir wordt genoemd, is het afgelopen jaar al vaker in het nieuws geweest in verband met de vondst van bijzondere graven. De twee recent gevonden graven zijn van een vader en zijn zoon, genaamd Sjendoeai en Chonsoe. Hoewel de graven op zichzelf niet opmerkelijk zijn, zijn er enkele schitterende vondsten gedaan. Het graf van Sjendoeai bevat een prachtig bewaard gebleven schijndeur met felle kleuren. Uit de inscripties op de schijndeur blijkt dat Sjendoeai een hoge ambtenaar was onder koning Neferkara (6e dynastie). Zo was hij onder meer opzichter van de koningsschrijvers en opzichter van de koninklijke missies. De schacht naar de intacte grafkamer waarin Sjendoeai is begraven bevind zich vlak voor de schijndeur. Helaas zijn Sjendoeai's houten lijkkist en zijn lichaam vergaan onder invloed van erosie en vocht. Desalniettemin vond het Egyptische opgravingsteam in de grafkamer een verzameling kalkstenen vazen en houders in de vorm van een eend. In de grafschacht vond men een beschilderd reliëf en een 30 cm hoge, kalkstenen obelisk. Het graf van Sjendoeai's zoon Chonsoe ligt vlak naast dat van zijn vader. Ook hier trof het team een goed bewaard gebleven schijndeur aan met zijn naam en dezelfde titels als Chonsoe's vader. Vlak boven de schijndeur is een kalkstenen plakkaat aangebracht met vier felgekleurde afbeeldingen van Chonsoe. Aan de voet van de schijndeur ligt een grote, kalkstenen offertafel.

Het jaar 2010 is nu al bijzonder vanwege de vele nieuwe openstellingen van monumenten, denk bijvoorbeeld aan het graf van Horemheb in het Dal der Koningen. Maar deze maand maakte de SCA nog meer openstellingen bekend. Om te beginnen de Sfinxenlaan tussen Luxor en Karnak. Hoewel deze niet helemaal is blootgelegd (of voorlopig zal worden), is het grootste deel nu toegankelijk voor het publiek. Naast zo'n 900 (delen van) sfinxen zijn ook de ruïnes van een Romeins dorp met bakkerij en wijnfabriek te bezichtigen. Wellicht het belangrijkste nieuws is dat ook de archeologische site van Aboesir deze maand is opengesteld. Niet minder dan 11 piramides zijn nu  door toeristen te bezoeken. Dat de Nieuwe Rijks graven van Saqqara (zoals Horemheb en Maya) opengesteld zouden worden, heeft u een aantal maanden geleden al in ons Egyptologisch Nieuws kunnen lezen. Toen was echter nog niet bekend dat dit eveneens deze maand zou plaatsvinden. Tot slot werd aangekondigd dat de eerder genoemde openstelling van het binnenste van de knikpiramde te Dasjoer in december 2010 zal plaatsvinden. Rond deze tijd verwacht men ook het sitemanagament plan van het Gizeh plateau klaar te hebben.

Midden Egypte

Een SCA team, onder leiding van Khaled Saeed, is in het Qaroen meer van de Fajoem op zoek naar verzonken antiquiteiten. Saeed, hoofd van de Sectie Prehistorie van de SCA, hoopt onder meer enorme basalten rotsblokken te vinden. Vijf jaar geleden ontdekte de Egyptisch-Amerikaanse wetenschapper Faroeq al-Baz, destijds verbonden aan de NASA, de rotsblokken op satellietfoto's van het meer.  Met Remote Sensing Radar en met de hulp van duikers wordt een gebied van 10 km lengte onderzocht. Ik houd u natuurlijk op de hoogte van eventuele vondsten.

Halverwege juli meldde Dr. Zahi Hawass in een kort bericht met als onderwerp de verbouwingswerkzaamheden aan het Beni Suef Museum ‘een bijzondere vondst’ te Ihnasia el-Medina doorschemeren, vlak bij Beni Suef in Midden Egypte. Een team van dr. Sabri Abdel Aziz, hoofd van de Faraonische Sectie van de SCA legde hier de restanten bloot van een tot dusver onbekende tempel van en voor Ramses II. Tot deze datering kwam het team door de vondst van verscheidene reliëfteksten. Meer informatie is op dit moment nog niet bekend.

Buiten Egypte

In Jeruzalem is mogelijk een zeer kleine, bijzondere aanvulling gevonden op het omvangrijke Amarna-archief. Tijdens het zeven van puin uit opgravingen door de Hebrew University of Jerusalem bij de zuidelijke muur van de oude stad trof men een fragment van een kleitablet. Het fragmentje is slechts 2 bij 2,8 bij 3 cm groot en is voorzien van een Akkadische tekst in spijkerschrift. Te lezen zijn de woorden "u", "u was", "later", "te doen" en "zij". Het kleitablet fragment stamt uit de regeringstijd van koning Abdi-Heba (ca. 1350 v.Chr.) en is waarschijnlijk onderdeel geweest van een kopie van een bericht aan de Egyptische koning Achnaton. Het is daarmee het tot nu toe oudst bekende kleitablet fragment ooit in Jeruzalem gevonden.

Archeologen van de Universiteit van Reading hebben in de Brits-Romeinse stad Silchester (vlakbij Hamshire) een bijzondere vondst gedaan. Toen het team onlangs de vondsten van de opgravingen van zomer 2009 schoonmaakten, bleek er een bronzen figuurtje van de god Harpocrates tussen te zitten. Harpocrates is een Grieks-Romeinse afgeleide van de Egyptische god Horus, “Horus-het-kind”. Het figuurtje was onderdeel van een houtskoolbrander die voor verlichting en warmte moest zorgen. Dit is niet alleen de eerste houtskoolbrander uit de Romeinse tijd die op Britse bodem is gevonden. De brander geeft tegelijk ook de vroegst bekende afbeelding van een Egyptische godheid in Romeins Groot Brittannië. Professor Michael Fulford, directeur van de Silchester  Field School, is dan ook erg blij met de vondst: "Deze vondst was een enorme ontdekking voor het team. De context waarin het figuurtje is gevonden, duidt op een periode van 40 tot 60 n.Chr."

Ander nieuws

Vorige maand berichtte ik u over de opmerkelijke theorie van Christoph Schäfer. Hij stelt dat Cleopatra door een dodelijke cocktail overleden moet zijn, in plaats van de beet van een slang. Vlak hierna verscheen een persbericht op de website van Discovery met betere informatie over de argumentatie voor deze theorie. Zo zou de Romeinse historicus Dio Cassius (ook bekend als Lucius Cassius Dio), circa 200 jaar na Cleopatra's dood hebben geschreven dat ze stil en pijnloos aan haar einde is gekomen. Een aantekening die niet lijkt te stroken met een dodelijke slangenbeet. Andere teksten verklaren dat ook twee vrouwelijke bedienden tegelijk met Cleopatra de dood vonden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een slang drie mensen in een kort tijdsbestek een dodelijke beet toebrengt. Tot slot is de beet van een cobra of adder niet altijd dodelijk. Dit hangt namelijk af van de variabele samenstelling van het slangengif. Schäfer stelt dat Cleopatra weinig reden zou hebben om dit risico te nemen, waar er een veel effectievere en minder pijnlijke oplossing voor handen was in de vorm van een dodelijk cocktail. De voorlopige conclusie blijft echter staan: we zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten.

De SCA is druk bezig met de implementatie van een nieuw digitaal beheersysteem voor alle Egyptische monumenten en voorwerpen. Onlangs is een team van jonge, Egyptische archeologen op training geweest om met het nieuwe systeem te leren werken. Binnen een jaar moeten alle betrokken medewerkers op training zijn geweest. Het nieuwe systeem is een poging om eindelijk een complete inventarisatie van alle Egyptische antiquiteiten te maken; een zeer ambitieuze onderneming. In het verleden zijn hier al diverse pogingen toe gedaan. Zo was er het ADC (Antiquities Documentation Center), opgericht tijdens de UNESCO-gestuurde operatie om Nubische monumenten van het wassende water van het Nasser meer te redden, of in elk geval vast te leggen. Het systeem van het ADC is door de jaren heen in onbruik geraakt. Sinds 2005 is het project echter nieuw leven ingeblazen, en in vier jaar tijd zijn de sites van Beni Hasan, Amarna, Meïr, Qoebet el-Hoewa en alle archeologische sites in Alexandrië in het nieuwe ADC-systeem vastgelegd. Niet alleen voorwerpen en monumenten, maar ook informatie over opgravingsteams, uniforme spellingsregels voor sitenamen en personennamen en de resultaten van alle recente laserscanonderzoeken worden in het systeem vastgelegd. Hopelijk weet de SCA dit prachtige doel te bereiken en wordt het op termijn beschikbaar gesteld voor de wetenschappelijke wereld!

Hiërogliefen vertalen met online vertaalprogramma's zoals Google Translate? Waarschijnlijk is dit over niet al te lange tijd mogelijk. Regina Barzilay, Associate Professor aan het Computer Science and Artificial Intelligence Lab van het Massachusetts Institute of Technology, Ben Snyder, eindejaarsstudent van het lab,  en Kevin Knight van de University of Southern California presenteren in augustus een methode om talen geautomatiseerd te ontcijferen of te vertalen. Het computersysteem analyseert ingevoerde schrifttekens door deze te vergelijken met een vooraf opgegeven verwante taal. Aan de hand hiervan probeert de computer parallellen te vinden en een alfabet van de gevraagde taal op te stellen. Het doel van het computerprogramma is eigenlijk om tot dusver onontcijferde talen te ontcijferen, zoals het Meroïtisch. Maar het systeem kent waarschijnlijk meer toepassingen bij geautomatiseerde vertaling van reeds bekende talen en schriftsoorten, zoals het eerder genoemde Google Translate.

Wie op internet op zoek gaat naar informatie over Toetanchamon vindt meer dan een miljoen verwijzingen. Daar zitten echter maar weinig echt nuttige websites tussen. Sinds kort is er zo eentje bijgekomen. Dankzij de inspanningen van Jaromir Malek van het Griffith Institute te Oxford is nu 98% van de 5.398 voorwerpen uit Toetanchamon's graf te bekijken in één online database. Behalve dit enorme archief zijn ook 60 kaarten en plattegronden van het graf en honderden pagina's uit Howard Carters notitieboeken en dagboeken in de database te vinden. Malek en zijn assistenten zijn al sinds 1993 bezig met het project dat over ca. 3 maanden, na 17 jaar, eindelijk voltooid zal zijn. Op deze webpagina kunt u veel meer lezen over dit immense project. De database zelf is te vinden op deze website.

Laatst aangepast op maandag, 09 augustus 2010 19:40
 

Reacties 

 
#1 glief augustus 10-08-2010 21:10
hallo Bjorn, heel hartelijk bedankt weer eens voor de zeer interessante nieuwsbrief. Fantastisch alle foto's van Carter te vinden!!
Heel fijne en interessante vakantie, hartelijke groet,
mona