Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws mei 2010 PDF Afdrukken E-mailadres
maandag, 07 juni 2010 01:00

Deze maand met het thema: kort maar krachtig. U kunt onder meer lezen over spectaculaire ontdekkingen in Lahoen, het herontdekte graf van Ptahmose en de opgraving van een nilometer onder de sfinxenlaan in Luxor.

Noord Egypte

Begin dit jaar hebben Egyptische archeologen in Saqqara het graf van Ptahmose herontdekt, zo werd eind mei bekend gemaakt. Ptahmose (Porter&Moss III, pag. 713-715) was burgemeester van Memphis, opzichter van de schatkist en van het leger onder Ramses II, en mogelijk al onder diens voorganger Seti I. Het graf werd gevonden aan de zuidzijde van de processieweg naar het piramidecomplex van Oenas, niet ver van de Leidse concessie. Het graf is in 1885 ontdekt waarbij een aantal steenblokken, voorwerpen en zelfs zuilen zijn meegenomen. Daarna raakte het graf van Ptahmose weer in vergetelheid. Sommige van deze voorwerpen belandde in de collecties van musea over de hele wereld, waaronder ook het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het graf van Ptahmose werd hervonden door een team van de faculteit Archeologie van de Universiteit van Cairo, onder leiding van dr. Ola el-Aguizy (actief sinds 2005). Het graf van Ptahmose is rijkelijk gedecoreerd met kleurrijke jacht- en visscènes. Het hoofd van een kalkstenen beeld, een kalkstenen offertafel, potscherven, sjabties en amuletten behoren eveneens tot de grafvondsten. Tevens werd een onvoltooide stèle aangetroffen, waarop met rode en zwarte inkt de Thebaanse godentriade (Amon, Moet en Chonsoe) is getekend.
De grafschacht van het 70m lange tempelgraf is nog niet gevonden. Men hoopt hier de mummie van Ptahmose en mogelijk ook van zijn vrouw Inehyt aan te treffen.

In de vorige editie van het Egyptologisch Nieuws heeft u kunnen lezen over de vondst van een zwartgranieten beeld van een onbekende Ptolemaeïsche heerser in Taposiris Magna. Onlangs werd bekend dat het opgravingsteam vermoedt dat het om een beeld van Ptolemaeus IV gaat, omdat er vlakbij het beeld ook een stuk reliëf van dezelfde steensoort is gevonden met de cartouche van deze koning. Ook vond het team in een stichtingsdepot van de tempel een inscriptie waarin gesproken wordt over de stichting van de tempel door Ptolemaeus IV. Eerder werd gedacht dat Ptolemaeus II de tempel had laten bouwen.

Midden Egypte

Spectaculaire ontdekkingen in Lahoen (Fayoem). Volgens de SCA zijn hier halverwege mei tenminste 45 graven ontdekt door een Egyptisch opgravingsteam. Elk graf zou nog de originele sarcofaag en mummie bevatten. In een graf uit de 18e dynastie werd zelfs een stapel van 12 lijkkisten gevonden, met in elk een mummie onder een kartonnage masker, rijkelijk gedecoreerd met teksten en scènes uit dodenboeken. De graven waren verspreid over vier necropolen: één uit de Vroeg-dynastieke periode (dynastie 1-2), één uit het Middenrijk en twee grafvelden uit het Nieuwe Rijk en de Late Tijd. Volgens dr. Abdel Rahman el-Aydi, leider van het Egyptische team, bestaat de necropool uit de eerste en tweede dynastie uit 14 graven, waarvan er één vrijwel geheel intact is aangetroffen. De grafeigenaar was gewikkeld in linnen doeken en lag in een houten kist. De necropool uit het Middenrijk bestaat uit 31 graven, waarvan de meeste uit de 11e en 12e dynastie stammen. De mummies in deze graven zijn, net als die uit het eerder genoemde graf uit de 18e dynastie, compleet met mummiemasker en gedecoreerde lijkkisten, beschreven met Coffin Texts. Over het aantal graven in de necropolen uit het Nieuwe Rijk en de Late Tijd zijn nog geen uitspraken gedaan.

In dezelfde persberichten werd ook gesproken over de vondst door hetzelfde team van vier stichtingsdepots in de hoeken van Senwosret II's piramidecomplex. In werkelijkheid is deze vondst al in november 2009 gedaan door het Hongaarse Lahun Survey Project, onder leiding van Zoltan Horwath, dat hier sinds 2008 werkzaam is. De exacte inhoud van de depots is nog onduidelijk.

Zuid Egypte

Bij de opgravingen van de sfinxenlaan tussen de tempels van Luxor en Karnak zijn begin mei de ruïnes van een Koptische kerk en een nilometer gevonden. Het project deelt de sfinxenlaan in vijf segmenten op, om de graafwerkzaamheden te organiseren. De Koptische kerk werd in het tweede segment gevonden, de nilometer in het vierde segment. De Koptische kerk, te dateren in de 5e eeuw n.Chr., was gebouwd met kalkstenen blokken die eerder gebruikt waren voor één of meerdere Ptolemaeïsche tempels en mogelijk andere Oudegyptische monumenten. Veel van de decoratie op de blokken is goed bewaard. Op één van de blokken staat zelfs informatie over Montoeëmhat, een bekende burgemeester van Thebe in de 26e dynastie. Om wat informatie het gaat, vermelden de berichten helaas niet.
De nilometer, een instrument om de stand van de Nijl te meten, bestaat uit een 7 m brede put met een spiraaltrap naar beneden. In de put trof het team een grote hoeveelheid aardewerk uit het Nieuwe Rijk aan.

Eerder kon u in het Egyptologisch Nieuws lezen over de vondst van een groot granieten beeld van een baviaan in Kom el-Hettan op de westoever van Luxor. Halverwege mei is blijkbaar een tweede beeld van hetzelfde type gevonden. Dit beeld is 3,5 m hoog en 1,4 m breed. Volgens Zahi Hawass zijn er sterke aanwijzingen dat er nog meer baviaanbeelden gevonden zullen worden op deze plek. Waarschijnlijk stonden de beelden, die de schrijversgod Thot voorstellen, langs de weg die naar de Tempel van Miljoenen jaren van Amenhotep III leidde.

Museum Nieuws

Op de tentoonstelling "Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs" in New York is een geweldig nauwkeurig gemaakte reproductie van Toetanchamon's mummie te zien. De replicatie is van Belgische makelij en gemaakt met een 3D printer. Op de website van Hertitage Key vindt u een informatief filmpje over het fabricageproces van de replica. Na afloop van de tentoonstelling in 2011 zal deze reproductie verhuizen naar Egypte, om daar een thuis te vinden in het nieuwe Akhenaten Museum dat in Minya gebouwd wordt. In tegenstelling tot de echte mummie van de jonge koning, zal de replica mogelijk in het geheel te zien zijn, dus niet alleen zijn hoofd en voeten.

De bouw van het Grand Egyptian Museum in Gizeh vordert langzaam maar gestaag. Op dit moment wordt een openingsjaar van 2012 gehandhaafd, maar niets is zeker. Zeker is wel dat Suzanne Mubarak, echtgenote van president Mubarak, op 27 mei jl. de eerste en tweede fase van het enorme bouwproject geopend heeft. Dit houdt in dat de fundamenten van het museum zijn gelegd en het World Center of Restoration (het restauratielaboratorium) klaar is. Aan de derde en laatste fase wordt reeds gewerkt.

Ander Nieuws

Een Australisch onderzoeksteam maakte onlangs bekend dat huisvrouwen van de 18e dynastie waarschijnlijk faience voorwerpen in hun eigen broodovens maakten als bijverdienste. Volgens archeoloog dr. Mark Eccleston van de La Trobe University in Melbourne was al bekend dat faience voorwerpen, zoals amuletten, scarabeeën en kralen in grote hoeveelheden werden geproduceerd in fabrieken, maar nu blijkt dus dat de fabricage van voorwerpen van mindere kwaliteit werd uitbesteed aan huishoudens. De vrouw des huizes was waarschijnlijk verantwoordelijk voor het werk in huis. Daarom waren het volgens Eccleston waarschijnlijk vrouwen, en mogelijk ook kinderen die faience produceerden rondom het huis. Eerder werd aangenomen dat een broodoven uit die tijd niet heet genoeg gestookt kon worden voor de productie van faience, maar Eccleston wist dit argument te ontkrachten met een reproductie van zo'n broodoven. Over de gebruikte materialen en de fabricagemethodiek van faience is maar weinig bekend. In zijn onderzoek hoopt Eccleston hier meer zicht op te krijgen, door gebruik te maken van nieuwe analysetechnieken.

Laatst aangepast op woensdag, 09 juni 2010 21:32