Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch Nieuws maart 2010 PDF Afdrukken E-mailadres
zondag, 21 maart 2010 15:08

Noord Egypte

Het Franse opgravingsteam Mission Archéologique Française de Saqqara (MAFS) in Zuid Saqqara heeft begin maart de grafkamer van koningin Behenoe blootgelegd. Behenoe was de vrouw van Pepi I of Pepi II die beiden tijdens de 6e dynastie regeerden. Het team was bezig om in het gebied aangeduid als el-Sjawaf (ten westen van de piramide van Pepi I) de piramide van de koningin uit het zand te bevrijden toen het op de resten van de grafkamer stuitte. Niet geheel verrassend dus! Van de grafkamer resteren nu alleen nog fragmenten van twee met piramideteksten bedekte wanden. Toch leveren deze misschien weer nieuwe spreuken, varianten in teksten of meer inzicht in het gebruik van piramideteksten voor koninginnen in het late Oude Rijk. Het Franse team trof ook de granieten sarcofaag van Behenoe aan. Volgens teamleider dr. Philippe Collombert verkeert deze in uitstekende staat. De sarcofaag draagt inscripties die Behenoe's naam en titels vermelden, maar helaas niets nieuws onthullen over de identiteit van haar echtgenoot. Sinds het Franse team in 1989 begon te graven in dit gebied heeft het al zeven Koninginnepiramiden ontdekt; te weten die van Inenek, Noeboenet, Meretites II, Anchespepi II, Miha, Behenoe en een nog ongeïdentificeerde koningin. Het opgravingseizoen is nu afgelopen voor de Fransen, maar volgend seizoen hoopt het team de piramidetempel van Behenoe op te graven en zodoende meer over deze koningin te weten te komen.

Zuid Egypte

Zoals u wellicht weet, is het voorjaar een belangrijke tijd voor opgravingsteams in Egypte. Voor het team van dr. Hourig Sourouzian (Amenhotep III Temple Conservation Project), betekent dit doorgaans de vondst van stenen beelden rondom de zogenaamde Memnonkolossen. Dit jaar vormt hierop geen uitzondering. Op zondag 28 februari maakte de SCA bekend dat het team een enorm granieten hoofd van Amenhotep III heeft gevonden. Het ca. 2 meter hoge hoofd draagt de witte kroon van Opper Egypte. Hoewel losgeraakt van de rest van het kolossale beeld, is het hoofd in uitstekende staat. Alleen de baard en de rugpilaar ontbreken, maar deze zijn, evenals fragmenten van de rest van het beeld, gelukkig al eerder gevonden. Het gezicht is geheel intact gebleven, wat tamelijk uniek is voor beelden van Amenhotep III.
Op 16 maart werd de volgende vondst aangekondigd. Dit keer ging het om een heel bijzonder rood granieten beeld van de schrijversgod Thot in zijn verschijning als baviaan. Het beeld was vier meter hoog, maar is in vier stukken aangetroffen. Nooit eerder werd zo een enorm beeld van een als baviaan afgebeelde god gevonden. Vlakbij dit beeld vond het team ook nog de bovenste helft van een beeld van Amenhotep III naast een god met een valkenkop aan, evenals de basis van een albasten koningsbeeld en een granieten beeld van Ramses (of volgens sommige persberichten Toetmoses) III. Details over deze enorme vondst zijn helaas nog niet bekend gemaakt.

Volgens een kort berichtje op de website van Zahi Hawass heeft het Egyptische opgravingsteam in het Westelijke Dal der Koningen vier stichtingsdepots vlak bij elkaar gevonden. Deze depots wijzen er op dat er een graf in de buurt is aangelegd. Meer was op moment van schrijven helaas nog niet bekend.

De universiteiten van Yale (VS), Mainz (Duitsland) en Bologna (Italië) werken samen met het Chicago Oriental Institute, het British Museum en Dublin's Trinity College aan een UNESCO-missie in de Aswan-Kom Ombo regio. De focus ligt daarbij op het opgraven van een necropool uit het Oude Rijk, het vastleggen van rotstekeningen en het in kaart brengen van nederzettingen. De missie duurt tot 30 maart a.s.

Buiten Egypte

Opgravingen aan het Romeinse theater in het Spaanse plaatsje Santiponce (nabij Sevilla) brachten fundamenten aan het licht van een heiligdom gewijd aan de van oorsprong Egyptische godin Isis. Dit heiligdom is tussen 30 en 37 n.Chr. gebouwd door de Romeinse Scipio Africanus in een stadje met de naam Italica. Het volledige, Spaanse persbericht kunt u hier lezen, maar bevat helaas weinig meer informatie.

Illegale handel en reclamatie antiquiteiten

Het Saudi Commission for Tourism and Antiquities (Saudi Arabië) heeft 3 Egyptische antiquiteiten overhandigd aan Egypte. Het gaat om een munt uit de Ptolemaeische tijd, een marmeren vijzel en een speerpunt. Ze zijn recentelijk op King Khaled International Airport geconfisqueerd van een smokkelaar. De man had de voorwerpen verstopt in een verzilverde Koran. De overdracht aan de SCA vond plaats in het King Abdul Aziz Historical Center.

Een Thebaanse mummiekist uit de 21e dynastie is sinds zaterdag 13 maart weer thuis. De kleurrijke kist van Imesy werd in 2008 onderschept door de Amerikaanse douane op Miami International Airport nadat bleek dat de importeur niet over de juiste eigendomspapieren beschikte. Volgens onderzoek van de Immigration and Customs Enforcement Agency (ICE) van de US Department of Homeland Security (DHS) is de mummiekist in 1884 uit Egypte gehaald. Daarna is van de kist niets meer vernomen, tot deze in 2007 in Madrid te zien was op een tentoonstelling. Pas meer dan een jaar nadat ICE de mummiekist confisqueerde, volgde een officieel verzoek van de SCA om terugkeer van deze antiquiteit. De importeur trok daarop zijn claim in. Met de gebruikelijke mediabombarie nam Zahi Hawass tijdens een bezoek aan Washington DC begin maart de kist in ontvangst.
Volgens sommige persberichten zou Hawass gezegd hebben dat de kist toebehoort aan koning Ahmose uit de 21e dynastie, maar dat moet wel een vergissing zijn, omdat de kist geen Koninklijke kenmerken heeft, zoals de uraeus aan het voorhoofd en de koninklijke baard.
De mummiekist van Imesy zal vanaf 7 april te zien zijn in Cairo Museum. Later verhuist de kist naar een nieuw te bouwen museum in Sjarm el-Sjeikh (zie ook ‘Museumnieuws’).

 In vrijwel elk nieuwsbericht over teruggave van antiquiteiten aan Egypte wordt gesproken over de '5.000 voorwerpen die dr. Zahi Hawass terug heeft weten te halen'. Nu kan Hawass dit aantal in één klap verzesvoudigen! Volgens recente nieuwsberichten heeft het British Museum namelijk maar liefst 25.000 voorwerpen overhandigd aan de SCA. Sommige persberichten spreken zelfs over 31.000 voorwerpen.
De voorwerpen dateren vooral uit de periode tussen 200.000 v.Chr. en het begin van de faraonische heerschappij, en bestaan derhalve vooral uit stenen werktuigen en fragmenten van vaatwerk. Ook een ivoren kistje, een parfumflesje, twee stenen paletten en menselijk haar zouden tot de verzameling behoren.
Een groot deel van de voorwerpen zal tentoongesteld worden in het nieuwe Oasis Museum in New Valley in de Westelijke Woestijn. Er wordt echter ook gesproken over een nieuw museum in Qena in het Nijldal, speciaal gewijd aan de predynastische periode, en over het in aanbouw zijnde Ahmed Fahkri Museum in de Dachla oase. Sommige objecten zouden straks te zien moeten zijn in de Farafra oase, maar het is nog onbekend waar precies. Onduidelijk is helaas ook waar deze enorme collectie opeens vandaan komt.

Ook op Long Island, New York City wordt een collectie Egyptische antiquiteiten bewaard die in juni van dit jaar zal terug keren naar Egypte. Onder de voorwerpen zouden zich vele beschilderde sarcofagen, potten en mummiekisten bevinden. Meer informatie was op moment van schrijven nog niet bekend gemaakt.

Museumnieuws

In een interview in februari liet Mohamed Abdel Fattah, het hoofd van de Museum Divisie van de SCA, een aantal nieuwe feitjes los over musea in Egypte.
Het nieuwe Sohag Museum is al meer dan 10 jaar in aanbouw, maar zal mogelijk dit jaar zijn deuren openen. Te zien zullen zijn ondermeer vondsten uit Achmim, hoewel de focus ligt op de predynastische periode tot ca. 4000 v.Chr. Mogelijk dat dit museum dezelfde is als het Qena museum (of Naqada museum), elders in dit Egyptologisch Nieuws genoemd.
Het Grieks-Romeins Museum in Alexandrië is al vele jaren gesloten voor renovatie en de heropening is al een aantal keer uitgesteld. Toch hoopt de SCA het museum binnen drie jaar te heropenen.
Het nieuwe Suez Museum zal waarschijnlijk al in april te bezoeken zijn. Onduidelijk is wat er precies te zien zal zijn, maar de focus zal (uiteraard) liggen op de geschiedenis van het Suez kanaal. Het museum heeft ongeveer € 6,5 miljoen gekost.
Het nieuwe regionale museum in Sjarm el-Sjeikh gaat over ca. anderhalf jaar open.
Het Krokodil Museum in Kom Ombo, gewijd aan de krokodilgod Sobek en de nabij gelegen tempel, is klaar en zal zeer binnenkort openen.
Een aan de Romeinse periode gewijd museum staat op de planning voor de regio van Kom Osjeim in de Fayoem. Ook in el-Arish zal een museum komen, hoewel verdere details nog onbekend zijn.

Zoals u in het vorige Egyptologisch Nieuws hebt kunnen lezen, zijn de resultaten van het DNA onderzoek naar de familie van Toetanchamon inmiddels bekend gemaakt. U leest er alles over in het uitstekende artikel van Joost Golverdingen in de nieuwsbrief van het Huis van Horus. Ondergetekende kan hier alleen nog aan toevoegen dat de mummies van Achnaton (KV55), zijn moeder Teje (KV35) en zijn zus/echtgenote (KV35 'Younger Lady') zullen verhuizen naar het in aanbouw zijnde Achnaton Museum in Minya, vlakbij el-Amarna.

Opmerkelijk nieuws

Uri Geller, de bekende lepelbuiger die ook nu weer te zien is op de Nederlandse televisie, is op zoek naar een Egyptische schat op zijn onlangs verworven eilandje voor de kust van, jawel, Schotland. Volgens Geller is de schat door een prinses, een zogenaamde halfzus van Toetanchamon met de naam Scota, hier begraven toen zij Egypte uitgezet zou zijn en via Ierland uiteindelijk op het eiland Lamb belandde. Geller kocht het kleine eiland vorig jaar voor € 33.000, en zegt dat het samen met de naburige eilandjes Fidra en Craigleith een exacte kopie vormt van de drie piramiden van Gizeh. Om er meteen maar een passende promotiestunt van te maken, konden lezers van de Scotland Sunday Herald kans maken om Geller te vergezellen op zijn eerste zoektocht als ze konden raden welk plaatje Geller in zijn hoofd had op een specifiek tijdstip. Andy Strangeway uit East Yorkshire, een expert op het gebied van deze eilandengroep, had echter de primeur en bracht onlangs een nachtje met Geller door op het eiland. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat het 'team' niets vond.

De Koninklijke beeldhouwer Bak krijgt zijn eigen krater op de planeet Mercurius! De International Astronomical Union heeft onlangs een voorstel goedgekeurd waarin 10 kraters op deze planeet namen krijgen toebedeeld van historische kunstenaars. De kraters zijn ontdekt door een onbemande ruimtesonde in januari en oktober van 2008 en september 2009.
Bak leefde tijdens de regering van Achnaton en zou één van de leidende kunstenaars zijn geweest die aan de wieg stond van de kenmerkende Amarnastijl. Andere 'winnaars' zijn onder andere Pablo Picasso, Rudyard Kipling (een Britse dichter), Maria de Dominici (een Maltese beeldhouwster) en Aaron Copland (een Amerikaanse componist en pianist).
Een grote foto van de planeet Mercurius met daarop aangegeven de nieuw benoemde kraters is hier te vinden.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 oktober 2011 10:19