Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Egyptologisch nieuws september/begin oktober 2009 PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag, 30 november 1999 01:00
Noord Egypte

Nu het Japans-Egyptische team klaar is met het laserscannen van de Sfinx van Gizeh, richt men zich op gebieden in de westelijke Delta en de el-Beheira regio. Traditionele technieken zijn haast niet toe te passen op deze gebieden. Onder leiding van de Egyptisch National Authority for remote Sensing and Spacing Sciences, hoopt het team met behulp van moderne onderzoekstechnieken  'nieuwe' archeologische sites te ontdekken en meer te weten te komen over het geologische verleden van het gebied. De eerste voorlopige onderzoeken zijn al afgerond; in februari 2010 zullen de gebieden nader onderzocht worden.

Het gezamenlijke project van Zahi Hawass en Kathleen Martinez in Taposiris Magna zal halverwege oktober weer van start gaan. Ze hopen hier de graven van Cleopatra VII en Marcus Antonius te vinden.

Klik op de titel van dit artikel of op de knop 'Lees verder...' hieronder om de rest van het nieuws te lezen! Als u (al) in het volledige artikel bent, leest u hieronder verder. 

Het speelt al een tijdje, maar tot dusver vond ik het nauwelijks noemenswaardig: de omstreden Giza Day op 23 augustus, recent uitgeroepen door gouverneur Sayed Abdel-Aziz als resultaat van een onderzoeksteam van professor Abdel-Halim Noureddin. Op deze dag in 2470 v.Chr. zou Choefoe begonnen zijn met de bouw van zijn beroemde piramide. Initieel was er echter vrijwel niets bekend over hoe het team, bestaande uit o.a. Egyptologen en astronomen aan deze datum gekomen is. Nu er wat meer over bekend is, wil ik u dit omstreden nieuws niet langer onthouden.

Het team baseert deze datum op de heliakische opkomst van Sopdet (Sirius). De jaarlijkse Nijloverstroming begint ongeveer 35 dagen nadat de ster in juli voor het eerst dat jaar weer boven de oostelijke horizon verschijnt, vlak voor zonsopkomst. Noureddin gaat er van uit dat er alleen tijdens het overstromingsseizoen aan de piramide gewerkt werd, omdat de boeren in die periode weinig om handen hadden. Deze theorie is door vondsten van het team van Mark Lehner in het arbeidersdorp van Gizeh echter enkele jaren geleden al ontkracht. Desalniettemin berekende de onderzoekers van Noureddin op basis van deze gegevens dat op de avond van 22 augustus of de ochtend van 23 augustus 2470 v.Chr. aan de bouw moet zijn begonnen, waarbij laatstgenoemde datum het meest waarschijnlijk wordt geacht. Gizeh gouverneur Sayed Abdel-Aziz was er snel bij om Giza Governorate Day te verplaatsen van 21 maart naar 23 augustus. Hij greep tevens het moment aan om meteen maar even het embleem van het district te veranderen van een lotusbloem naar drie piramiden voor een ondergaande zon.

De conclusie van het onderzoeksteam van Noureddin heeft voor veel verontwaardiging gezorgd in de Egyptologische wereld. Immers, er zijn veel onzekerheden, onduidelijkheden en natuurlijke factoren die een rol spelen, maar waar het team schijnbaar volledig aan voorbij is gegaan. Ook Zahi Hawass neemt de 'ontdekking' niet serieus. In dit artikel leest u er meer over.

Zuid Egypte

 

Er heerst veel onduidelijkheid over de vondsten die de SCA gedaan heeft bij de recente, grootscheepse opgravingen in het Dal der Koningen. Dat is een van de redenen waarom Hawass onlangs besloot een tweetal filmpjes op zijn website te zetten, waarin hij hier iets meer verteld. Helaas nog steeds erg weinig concrete informatie, maar hij toont wel een paar hele aardige voorwerpen. Zo trof het team een kalkstenen ostracon aan met een schets van de plattegrond van een graf. Een andere ostracon bevat een fragment van een tekst die lijkt te besluiten met wr.t Hm.t nTr.t ti (spreek uit weret hemet netjeret Tiy), wat Hawass vertaald als 'de Grote Godsgemalin Tiy'; volgens Hawass een tot dusver onbekende koningin. Een amusante vondst is een ostracon met de groteske afbeelding van een dikke vrouw in vooraanzicht. In mijn ogen lijkt ze tevens een hazenkop te hebben. Verder vond men een fragment van een aardewerken pot met de cartouches van zowel Hatsjepsoet en Toetmozes III en een ostracon met een deel van een voedsellijst voor werklieden. Tot slot, pas na de aftitelingen van het filmpje, vertelde Hawass ook kort over een ostracon met de afbeelding van een naakte man met een groot lid, hoewel hij het ostracon zelf angstvallig buiten beeld liet.

Nu de dorpjes van Qoerna weggevaagd zijn, is de SCA bezig met het onderzoeken van de graven die twee eeuwen lang verborgen lagen onder de huizen. Zo vond het team in Dra Aboe el-Naga het graf van ene Amenemopet. Diens naam werd aangetroffen op een zegel. De naam van Amon was weggekrast, wat duidt op activiteit in de Amarna-periode. In de late 19e dynastie of de Derde Tussentijd is het graf hergebruikt door ene Ray, wat werd aangetoond door de vondst van een sjabti-beeldje met zijn naam.

Elders in de regio vond het team een graf uit de Late Tijd van een priester van Montoe. Zijn naam is helaas niet met zekerheid te lezen in de inscripties bij de deurpost, maar men is het graf nog niet binnengetreden, dus mogelijk dat de naam daar nog ergens opduikt. Een derde graf werd gevonden van een man met de naam Anchmin, waarschijnlijk uit de tijd van Ramses III.

Buiten Egypte

Begin september werd door het gezamenlijke team van de universiteit van Tel Aviv en het University College London bekend gemaakt dat het een uitzonderlijke vondst gedaan heeft in Israel. In Tel Bet Yerah (Khirbet el-Kerak), vlakbij het Kinneret meer, stuitte het team bij opgravingen op een vier centimeter groot steenfragment met Egyptische symbolen in hoogrelief, daterend uit  vroegdynastische periode. Deze locatie lag destijds aan  een drukke handelsroute tussen Egypte en het Nabije Oosten. Volgens Raphael Greenberg, die samen met David Wengrow het team leidt, duidt o.a. de vroege vorm van het afgebeelde anch-teken op de eerste dynastie. Dergelijke afbeeldingen zijn in Egypte al uitzonderlijk zeldzaam, maar deze vondst in Israel is uniek. Samen met de vele andere vondsten die het team de afgelopen twee seizoenen deed, toont het relieffragment aan dat er een levendige handelsrelatie bestond tussen het Egyptische hof en deze regio. In dit (Engelstalige) nieuwsartikel vindt u meer informatie over de activiteiten van het opgravingsteam.

Een Duits-Syrisch opgravingsteam, onder leiding van dr. Michel al-Maqdissi en dr. Peter Pfalzner, heeft in de antieke stad Qanta, ten noordoosten van de Syrische stad Homs enkele bijzondere vondsten gedaan. Het team ontdekte een graf onder het paleis met daarin honderden antiquiteiten en menselijke botten uit de periode van 1600-1400 v.Chr. De opgravingen, een initiatief van het Institute for Ancient Near Eastern Studies (IANES) in Tubingen en het Syrian Directorate General of Antiquities, zijn al 11 seizoenen aan de gang. Het graf, 4,9 m bij 6,3 m groot, lag verborgen onder de noordwestelijke vleugel van het paleis en bestaat uit twee ruimtes. Behalve een enorme hoeveelheid gerangschikte, menselijke botten en schedels, trof men ook een aantal voorwerpen van Egyptische oorsprong aan, zoals granieten vaatwerk uit het Oude Rijk. Deze zijn dus ca. 1000 jaar ouder dan het graf zelf. Ook enkele albasten vazen komen waarschijnlijk uit Egypte. In een van deze vazen zaten vele gouden ringen, rozetjes en stukjes goudfolie. Andere vondsten waren een lapis lazuli cilinderzegel, een zegel in de vorm van een scarabee en een stenen beeldje van een aapje dat  een cosmeticavaasje vasthoud. Het graf behoorde waarschijnlijk  aan een lid van het koninklijk huis van Qatna.

Ander nieuws

De website van Heritage Key biedt vele artikels over een grote variatie aan archeologische onderwerpen en lijkt vooral speciale banden met de SCA te hebben. Graag wil ik u, bij wijze van uitzondering, kennis laten maken met een artikel in het bijzonder, gezien het ongebruikelijke onderwerp. In het bewuste artikel, vertelt professor Thomas Schneider namelijk over zijn onderzoek naar de Egyptologie in Duitsland tijdens het naziregime.

Tot slot enkele korte medianieuwtjes. Zoals u waarschijnlijk weet, zijn op YouTube honderdduizenden filmpjes te vinden over van alles en nog wat. Wat u misschien niet wist, is dat hier ook enkele Egyptologische juweeltjes tussen staan. Neem nu bijvoorbeeld dit recente, korte filmpje . Het toont een schitterende animatie van het mummificatieproces. Of wat dacht u van deze virtuele mummie? Dit filmpje vertelt meer over hoe men tot dit soort prachtige animaties komt, waarvan u hier nog een schitterend voorbeeld vindt. Mocht u toevallig in het bezit zijn van een 3D-brilletje, dan kunt u laatstgenoemde filmpje hier zelfs in 3D bekijken. Overigens vindt u ook op de website van de Universitatsklinikum Hamburg-Eppendorf nog meer van dit soort mummieanimaties (let op, u dient hiervoor de Quicktime speler geinstalleerd te hebben op uw computer).
Binnenkort komt IMAX met een nieuwe 3D film uit over mummies. De stem van Christopher Lee, die in 'The Mummy' (1959) zelf een mummie speelde, verzorgt het commentaar.

Opschudding in de museumwereld na de diefstal van negen Egyptische artefacten door de voormalige museumdirecteur van Long Islands University's Hillwood Museum (VS). De 61-jarige Barry Stern ontvreemde de voorwerpen uit de museumcollectie en wiste de relevante informatie uit de database van het museum. De 'buit' bestond uit negen (delen van) beelden van hout, brons, kwarts en kalksteen. Stern was 22 jaar directeur van het museum. Tien maanden na de beeindiging van Stern's contract bood hij de voorwerpen aan bij veilinghuis Christie's alsof ze afkomstig waren uit zijn privecollectie. Alle voorwerpen werden bij de veiling verkocht, op een na. Toen het veilinghuis uiteindelijk toch een koper voor het voorwerp vond, stuurde het een fax, gericht aan Stern, maar naar zijn oude faxnummer in het museum. Toen een oplettende medewerker de fax las, gingen meteen alle alarmbellen rinkelen. Een inventarisatie van de museumcollectie toonde al snel aan dat er meerdere voorwerpen 'verdwenen' waren. In eerste instantie ontkende Stern de diefstal, maar na overleg met zijn advocaat besloot hij toch open kaart te spelen.

Het leek een goed cadeau, maar toen de Amerikaanse Mario Marchezi realiseerde dat hij een antiek Egyptische beeldje van zijn vrouw kreeg, stond hij het uiteindelijk toch maar af aan Egypte. Zijn vrouw had het sjabti-beeldje uit de 26e dynastie in 1995 gekocht in een antiekwinkel in Egypte en meegenomen naar huis. Marchezi belde met Zahi Hawass, die hem voorstelde het beeldje naar het Egyptisch Consulaat in New York te brengen, die het dan met een diplomatiek transport naar Egypte zou sturen. Bang als hij was dat het beeldje onderweg zou beschadigen, vond Marchezi deze oplossing echter niet veilig genoeg. Dus wendde hij zich tot het Semitisch Museum van Harvard University voor een betere verpakking. Ahmed Mustafa, directeur generaal van het Directorate of the Restored Antiquities in Egypte, liet weten de sjabti op 7 september te hebben ontvangen. Of Marchezi ooit nog een cadeau van zijn vrouw kan verwachten, is niet bekend.  

 
Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 00:43